Posts by: På Svenska

Hur jag kom igång med träningen

Detta är ett inlägg för sådana som mig, som inte tränar men vet om att de borde. Tränar du redan, kan du ignorera detta inlägg :)

Jag tror mycket på life-hacks. På att vår biologiska kropp och psykologiska sinne inte alltid vill oss väl, utan vi måste lära oss knep och trick att “lura” oss själva, vårt sinne eller vår kropp, för att nå visa resultat.

Att vi alla borde träna, är forskningen ganska säker på. Redan när jag läste fysiologi och hälsa på universitet sade vår professor att det finns en uppsjö av dieter och kostråd, alla med forskning som stödjer att just de är bra. Men endast en sak är typ all forskning överens om: att äta mycket grönsaker, och att träna. Det kan är det enda alla håller med om är bra för hälsan.

Jag har länge försökt komma igång med träning i vuxen ålder. Efter testat många olika sporter, dans och pass så föll jag till slut för yoga och pilates. Men jag fick inte in rutinen i mitt liv att träna regelbundet. Det blev i spurtar och etappar, så som Yoga for guys resan, men alldeles för länge emellan varje.

Men nu i våras har jag haft lite väl galet mycket att göra, och jag kände ett tag att jag fick problem med att sova – vilket jag ser väldigt allvarligt på, då en bra sömnvana är det som får mitt liv att funka.

Mitt engagemang i Motiomera är en del i mitt egna life-hack. Genom att vara aktiv i ett bolag som jobbar med hälsa och att få människor att må bättre, skulle jag tvinga mig själv att göra det också. Och när det nu var som mest så är det tack vare Sandra, som är huvudpersonen i Motiomera, som jag kom igång med träningen. Hon rekommenderade väldigt starkt att jag skulle ta och springa för att sova bättre. Så jag testade – och så blev det.

Jag hade försökt mig på att springa tidigare. Jag dejtade ett tag en fantastisk tjej som sprang mycket, och hon fick mig att testa lite seriösare. Men jag fastnade inte då. För jag insåg inte, att springa är inte detsamma som att springa.

Springa ≠ springa

För mig blev det avgörande att inse att springa handlar för mig inte om distans, utan mer om tid, och att anstränga kroppen. Så när jag sprang nu sprang jag mycket mer “en halvtimme”, än att springa “X antal kilometer”. Och just den tiden fastnade jag för. Jag har några enkla rutter runt mig nu, som är antingen runt 20 minuter eller 30 minuter långa. Vilket är en perfekt längd för mig – den får alltid plats i en dag, kroppen blir trött och det är inte maximerande, så jag kan springa det flera dagar i rad utan att jag känner jag måste ta det lugnt emellan.

Nu har det hållit på i lite mer än en månad, och för första gången har jag hittat en tränignsform som inte känns jobbigt att få med. Ska bli spännande att se hur det utvecklas!

Så för att sammanfatta: det som var avgörande var att sätta mig i en omgivning som pushar mig och lurar mig själv, och att ha ett relativt öppet sinne och att testa nya saker eller testa igen.

Tankar kring integrationsprojektet – fokus på nätverksträffar

Under våren 2016 såg vi inom arbetet med det vi kallar för Integratörerna Helsingborg att det fanns en upphandling ute från Helsingborg Stad, arbetsmarknadsförvaltningen, som vi tyckte lät passande det vi ville göra. Det hadnlar om att skapa nätverksträffar med fokus på nyanlända som redan kunde bra engelska, och få in dem i samhället snabbare på det sättet. Vi bestämde att jag skulle söka, och det visade sig att kommunen tyckte det var det bästa anbudet!

Nu har mer än tre fjärdedelar av projekttiden gått (som började i april 2016, med ett mindre sommaruppehåll också). Vi tänkte dela med oss av insikter och reflektioner.

Bakgrund

Projektet gick ut på att göra nätverksträffar, på engelska, med fokus på att få in nyanlända som redan kan bra engelska i nätverk, så att de kunde komma in i samhället bättre även om de inte kunde svenska än.

Det vi lovade göra:

Anordna minst 3 event i månaden med fokus på nätverkande (både fysiskt och över sociala medier) och samhällsinformation.
Ha minst 500 besökare över en period på 10 månader

Vi hade även det interna målet att nå minst 250 samtal eller interaktioner. Det vill säga att de träffar vi gjorde inte bara skulle handla om att vi ville ha en passiv publik, utan att de som deltog skulle interagera och lära känna nya människor. Detta skedde på olika sätt beroende på event, men kunde vara att det till exempel var en diskussionspunkt i grupper under eventet, eller att vi foksuerade på att ha mingel innan eller efter. Vi försökte överlag göra evenemang interaktiva om det gick.

Hur har vi gjort

Inom ramen för projektet skapade vi något vi kallade för Helsingborg Business Community – ett engelskttalande affärsnätverk. Vi ville inte rikta det endast mot målgruppen nyanlända, utan tänkte att det borde bli bäst integration ifall det riktar sig till alla som är engelsktalande. Fram tills idag har vi haft ca 430 besökare, fördelat på 54 evenemang. Av dessa 54 har vi även gjort 18 specialevenemang som haft en bred inriktning, och attraherad både nyanlända, expats och internationella studenter. Interaktioner / samtal har varit svårare att mäta, men vi uppskattar det till över 250 redan.

Vi tänkte att en av de största utmaningarna borde vara att få uppmärksamhet kring evenemanget, och se till att skapa rätt evenemang. För att göra detta, och även skapa så mycket värde som möjligt, avsattes en femtedel av projektbudgeten till att anställa tre personer på deltid, som alla är i etableringsfasen och läser SFI (Svenska för invandrare). De jobbar deltid, 25%, med var sitt projekt – men är också ambassadörer för allt som görs inom ramen för detta, och sprider information om evenemang till andra som de läser tillsammans med.
Vi har lyckats få en femtedel av pengarna att räcka långt eftersom arbetsförmedlingen kan ge stöd för att anställa personer i etableringsfasen. Vi tänkte från början anställa fyra, men det gick inte igenom med den fjärde kandidaten (arbetsförmedlingen gör en individuell bedömning av alla, som kan vara lite svår att förutse). Det var väldigt synd. Men hon tyckte projektet var intressant nog, så hon hjälpte till helt frivilligt ändå – snacka om att bli engagerad!


Ett av eventen vi gjorde var hos IKEA ITs huvudkontor

Vad fungerade bra?

Vi saknar fortfarande ca 70 besökare från vårt mål, men med flera aktiviteter kvar i projektet är vi rätt säkra på att vi kommer klara det. Vi märkte även att evenemangen med samhällsinformation inte var så populära som vi först trodde, därför byttes dessa ut mot informationsträffar med företag (såsom Nestlé, Trafikverket och Ikea IT) som kan tänka sig anställa personer som inte har svenska som modersmål. Detta fungerade betydligt bättre och lockade fler besökare! En lärdom för framtiden är det detta som uppskattas mest av både arbetssökare och företagen. Vi har även marknadsfört existerande, lokala nätverksträffar och har vid vissa av dessa träffar märkt att fler nyanlända som är i etableringsfasen (läser SFI) börjar dyka upp.

CoderDojo och Invitationsdepartementet
Förutom våra vanliga evenemang så fick de tre SFI elever vi anställde samt hon som engagerade sig frivilligt arbeta med två sidoprojekt; CoderDojo och Invitationsdepartementet. CoderDojo är en programeringskurs för barn mellan 7-17 år som drivs världen över av volontärer. Vi gjorde även en punktinsats och fick ensamkommande flyktingbarn att delta, men det var svårt hålla dem engagerade. Däremot har många barn med internationell bakgrund hittat till kursen och kurstillfällena hålls på det språk som passar barnen bäst.

Invitationsdepartementet startades i Stockholm men har genom åren vuxit internationellt och har nu även hittat till Helsingborg. Det drivs också nästan alltid volontärt men ibland finansierar kommuner projektet (vilket är den enda formen av finansiering som ID tillåter). SFI/SAS elever och etablerade svenskar matchas och träffas över en hemlagad middag hos en av parterna för att träna svenska och utbyta kulturella erfarenheter. Nu i dagarna gjordes den första middagen här i Helsingborg, men det har gått lite trögt, på grund av svårigheter att hitta etablerade svenskar som är intresserade av projektet. ID brukar ha en trög start i nya städer, men det brukar ta fart efter ett tag.

Framtiden för HBC, CoderDojo och Invitationsdepartementet

Båda projekten kommer fortsätta även efter HBC tar slut. Båda projektledare kommer leta andra jobb så fort de inte längre är anställda hos oss.

Satsningen på att ha personer i etableringen som deltidsanställda har varit framgångsrikt på många sätt, både för att se har gett värdefull input i hur vi kan utforma nätverksträffar bättre, samt varit goda ambassadörer för projektet. För att inte prata om att tre personer har fått direkt jobb (deltidsjobb) genom projektet. Däremot blir det svårt att göra liknande statsningar om inte projektet fortsätter med en fast finansiering. Detta på grund av att vi anställde personerna i Instegsjobb och Arbetsförmedlingen kräver därigenom en anställning på exakt 6 månader. Vi får se hur framtiden blir.

Tack

En avslutande reflektion är att jag vill säga stort tack till Alexandra som var projektledare för det hela. Hon har gjort ett grymt jobb, både med helheten och med att leda gruppen i alla engagerade. Bra jobbat!

2016 i siffror och insikter

Året 2016 var ett väldigt kul, bra, utmanande och givande år för mig. Det avslutades väldigt speciellt, med att Spark in the Dark eventet blev lyckat genomfört – nog det åtagande som utmanat och utvecklat mig mest som person under hela förra året.

Jag försöker lite då och då sammanfatta hur det går för mig och för de företag och projekt jag är involverad i, och att lyfta fram siffror och ge en transparent inblick (2015, 2014). Detta både för den egna reflektionen och kunna få en bild av vad som åstadkommits. Men även för att ge alla nära mig en bild av hur det går med allt. Ingen har egentligen en komplett bild av vad jag gör, och det är väl knappt jag själv vet det heller, så det är bra med den överblicken.

Jag tycker transparensen är viktig, för den tvingar mig att vara ärlig. Jag tror på att mycket i livet är att just hitta enkla “hacks” som gör att du får de vanor du vill ha, eller blir den personen du vill vara. Att vara transparent är ett sådant hack, för att bli en ärligare människa, och för att göra det möjligt för andra att fatta bättre beslut.

Liknande tidigare år behöver saker listas i någon slags ordning. Jag kommer göra det i ordning av hur länge bolaget funnits – vilket dock kan bli lite udda, då en del bolag har helt andra verksamheter nu än när det startades. Men ordningen nedan stämmer ungefär.

Sista fix med #sparkinthedark … Så galet vi gjorde detta!

A photo posted by Karsten Deppert (@karstendeppert) on

Privat

Som tidigare år vill jag börja med mig privat. Jag är fortfarande på en nivå där jag inte direkt bryr mig om pengar. Jag har under 2016 tagit ut en lön på 15.000 kr per månad, samt under november och december fått en lön på 6.000 kr per månad för mitt uppdrag för Lunds Universitet (mer om det nedan). Jag har dock spenderat lite mer pengar än så under året vilka har kommit från att ta sparad utdelning i holdingbolaget samt försäljning av aktier i Rescued Fruits i samband med att det kommit in nya ägare i det bolaget.

Överlag lever jag dock väldigt spartanskt – boendet är i (världens kanske bästa) kollektiv vilket gör det både billigt och kul, och jag är generellt dålig på att shoppa, så jag gör sällan av med pengar på att köpa saker. Dock äter jag mycket ute, och jag är ibland iväg på äventyr med vänner. Så jag lägger mina privata pengar väldigt mycket på att uppleva saker och ha en bra vardag, vilket jag har insett är det viktigaste för mig.

Jag får rätt ofta kommentarer för lönen, men den är egentligen satt efter mitt behov – jag har inte behov för mer pengar i mitt liv, så varför ska jag då ta högre lön? Jag tänker att jag hellre investerar det i något av bolagen och projekten, och till exempel möjliggör att vi har en anställd till. Det ger mig betydligt mycket mer att kunna ge en meningsfull arbetsplats till någon och att utveckla projekt, än att köpa fler saker eller åka på fler resor.

Bolagen

Contentor & Contentor Next Level

Vi börjar med bolaget som funnits längst, men ändå inte helt: Contentor koncernen, som består av 3 bolag egentligen. Jag har brutit loss Contentor Marketing längre ner, för det är rätt fristående verksamhet och relativ ny.

Lite kort om bolaget
Contentor arbetar fortfarande med fokus på översättningar för webben, främst e-handel, och med att skriva nya texter för webben, som tex för större bolag som behöver det som kallas för landningssidor. Bolaget har vuxit, och slår just nu budget. Den ökade tillväxten har inte varit utan problem, men jag måste säga jag är djupt imponerad av verksamheten och hela teamet, som klarat av att leverera på en hög nivå trots stora volymer, samt att verkligen etablera bolaget som självklara aktören för texter inom e-handel i Norden. Det börjar också bli ett helt eget gäng och en egen företagskultur, med Contentor kontoret som är mer projektledning och administration och står för att rodda ihop produktionen och alla skribenter och översättare, och Next Level som är tekniken och där vi har Kim och Andreas som utvecklat bland annat Contentor Go. Hampus gör ett imponerande jobb med att hålla ihop alla olika verksamheter och Rebecca har verkligen fått en bra känsla i teamet och får alla att prestera – men även att ha kul. Härligt!

I Next Level, som är teknikbolaget, har det även skett mycket. Att ha intern teknik har gjort många saker inom Contentor lättare, och framförallt ökat möjligheter att leverera bra till kunder. Det finns en stor experimentanda inom tekniken, vilket också gör mig glad – för jag tror om företag inte experimenterar så vet man inte vad som är bästa lösningen för framtiden.


Bild från årets julavslutning, som innehöll Gokart (var inte helt min grej, blev lätt åksjuk, men kul med fart).

Lite siffror
Några kul siffror med Contentor: vi har under 2016 levererad över 20 miljoner ord. Vi har producerat eller översatt texter på 15 olika språk. Och vi har över 380 personer som jobbar deltid eller timmar, ofta på distans, för oss! Känns rätt galet när jag tänker tillbaka på det med åren, och att allt började som en enkel idé från Dan och med mig som skrev texterna…

Rent ekonomiskt under 2016 har bolaget stängd sitt bokslut (31 augusti) på 11.8 miljoner kr. Och under hösten har budgeten slagits, och verksamheten taktar över 18 miljoner i omsättning som det ser ut nu. Det är en väldig bra ökning, framförallt då den har skett genom främst organisk tillväxt. Planen för det nuvarande året är stora, framförallt på kund och sälj sidan – att gå från organisk tillväxt till pro-aktiv kundkontakt och sälj.
Bolagen gjorde under förra verksamhetsår en vinst, vilket inte var meningen (då vi hade tagit in extern kapital för att fokusera mer på tekniken), men som kom från att man slog budget och inte riktigt hann med att göra alla investeringar vi ville. För innevarande verksamhetsåret är meningen att inte göra någon vinst – allt ska investeras, främst i den mer pro-aktiva kundkontakten och i fortsatt utveckling av tekniken, för att möjliggöra det vi kallar för Seamless translations. Ska bli spännande att se den hur bolaget ser ut om ett år!

Personliga utmaningar och tankar
Min roll i Contentor har genom åren gått från att vara den som gör allt, till att vara VD till att vara en högra hand för Rebecca till att nu mer bara vara en operativ styrelseledamot. Det är kul att se bolagets resa, men också svårt att vara för involverad, både då jag vill att alla ansvariga sätter sin prägel och att vi nu har externa ägare, som skapar en mer “vanlig” företagsstruktur med styrelse och ledningsgrupp. Ibland saknar jag det gamla, men jag är samtidigt stolt över att ha kunnat “lämna” och inte hålla tillbaka bolaget. Det har också underlättat att bolaget har fått sin egna kultur, och fått en väldigt bra sammanhållning internt och byggt upp ett fokus kring service och att ha kunderna i centrum som är imponerande, och gör mig stolt.

Mindpark (Open Community Concept AB)

Mindpark, som i bolagsnamn egentligen heter Open Community Concept AB (och som fram tills nyligen hette K. Deppert AB, vilket helt klart inte var ett bra namn).

Lite kort om verksamheten
Mindpark har under 2016 genomgått större förändringar, men är i grund och botten fortfarande detsamma. Fokus är fortfarande på att vara ett kul, bra, energigivande co-working space och att göra massa events och möjliggöra kul möteslokaler och konferenser. Under året har det byggts om en del, Think Open Space, som är namnet på bottenvåningen och den öppna eventplatsen har tagit form och det har hållits en stor mängd olika event.

Sanna som är VD blev mamma i somras och därmed föräldrarledig för ett år, och Helene har kommit in i verksamheten, och har verkligen klivit in i rollen snabbt och bra. Väldigt glad över hur hon har Mindpark till “sitt” och sätter sin prägel och stämning på allt.


Hänt galet mycket under 2016 på Mindpark.

Året i siffror
På Mindpark finns det mycket kul siffror. På eventsidan har vi varit med och hållit imponerande 105(!) events med över 4000 deltagare(!) genom samarbetet kring Think Open Space, vilket är på bottenvåningen. I co-working communityt är det totalt 75 bolag, och 215 personer (typ, beror lite på hur man räknar) har Mindpark som sin arbetsplats. I caféet har vi serverat 3084 caffe latte det har gjorts över 10 000 koppar kaffe till de som har kontor, till studenter och människor som jobbar i närheten och konferesgäster.

Men pratar vi kronor och ören så finns det också siffror. Ekonomiskt har verksamheten vuxit, men det är främst pga nytt kontrakt för hyran, som gör att intäkterna ökar utan att egentligen marginalen påverkas mycket. Men det skapar en stabilitet. Bolaget omsatte strax under 6 miljoner kronor förra verksamhetsåret (som nästan alla andra, med bokslut 31 augusti), och ser ut att bli liknande i det innevarande året. Företaget gjorde en förlust förra året, inte mycket men på ca 60.000 kr. Detta var främst för att vi påverkades indirekt mycket av IKEAs omorganisation och flytt av delar av deras verksamhet till Malmö. För det gjorde att deras behov att hyra våra mötesrum och konferenslokaler minskade drastiskt,vilket gav en stark negativ effekt under förra våren. Men Sanna gjorde ett fantastiskt jobb med att vända det, och att vi “bara” gjorde ett svagt minus resultat var helt klart bättre än vi befarade!

Omsättningen är fördelat på ca 3,3 miljoner kronor på kontorsdelen och alla flexdesk skrivbordsplatser. Ca 1,7 miljon kronor är från konferensverksamheten, och ca 1 miljon är från caféet.

En lite udda / oväntat sak med Mindpark har varit att caféet på bottenvåningen har nu under hösten tappat väldigt mycket i omsättning. Vi brukar omsätta runt 80 000 – 100 000 kr i månaden i caféet, men under hösten omsatte vi rätt mycket mindre, en månad endast så lite som 60 000 kr – vilket är väldigt mycket under budget. Helene har även försökt lista ut varför, men vi har tappat försäljning på alla områden: både vanligt kaffe, caffe latte, luncherna och fikat. Så där är en del tankar på att göra om i caféet och ändra eller utöka utbudet.

Vi har sagt som mål att caféet aldrig ska kosta oss pengar, utan det ska bära sina egna kostnader – men för att göra det måste det omsätta ca 1 miljoner på årsbasis, vilket det inte taktade under hösten.

Personlig reflektion och tankar
Mindpark är nog det bolag som ligger mig närmast hjärtat. Både för det varit med så länge, och då det är mer “mitt” än många av de andra. Det har varit väldigt skönt att Sannas mammaledighet löste sig så bra. Och jag har varit väldigt stolt över allt som organisationen har gjort under hela 2016 – Open Space har verkligen tagit fart.
Två saker har dock varit utmanande under året: Först den ekonomiska krisen, som jag kände påverkade mig rätt mycket, nog just för att Mindpark är så viktigt för mig. Jag blev extremt glad över att organisation verkligen lyckades vända det. Det andra är att det har varit utmanande för mig att definiera framtiden – vad vill jag med Mindpark, egentligen? Vad vill Mindpark, egentligen? Hur ska vi göra när Sanna kommer tillbaka från mammaledighet? Det har varit många frågor som dessa – som varit välbehövda, men svårare än i andra bolag, just då jag är mer ensam här (jag äger 86% av bolaget, Dan 10% och Hampus 4%, men jag är i praktiken den enda aktiva ägaren)

Student Network (och Campus Webbyrå)

Student Network har också genomgått en del förändringar, och för bolaget egentligen väldigt stora förändringar. Vi har startat en ny verksamhetsgren, som heter Campus Webbyrå, och som är just det – en webbyrå med fokus på att producera prisvärda hemsidor. Grundtanken är enkel: studenter vid Campus har ett stort intresse för webb och digitalt, men lär sig endast begränsad under studierna rent praktiskt. På detta sätt kan de både få praktiskt erfarenhet, men samtidigt blir det billigt för vi använder standardiserade verktyg (främst WordPress och Hemsida24) och studenternas krav på betalning är låg om man jämför med t.ex. wordpressutvecklare eller andra webbdesigners generellt. Tanken är även att studenterna hjälper varandra för att dela med sig av kunskap och inspiration. Det är ett koncept som inte passar alla kunder (ska man ha en avancerad stor hemisda med specialbyggda funktioner är Campus Webbyrå inte rätt byrå), men priset gör att många enklare hemsideprojekt är det väldigt passande för.

Vi har även fortsatt “vanliga” student network projekt och uppdrag, men det har blivit mer fokus där på evenemang, administrativ hjälp och marknadsundersökningar.

Bolaget har två väldigt drivna personer som leder var sin del: Maria har webbyrån och Ellen resten av verksamheten. Det är ett stort steg för bolaget att ha två som jobbar med var sin del, och även om de har olika uppdrag och olika kunder, så peppar och stöttar de varandra. Helt klart bästa stämningen inom det bolaget än vad det har varit någonsin tycker jag!

Lite siffror:
Finansiellt går verksamheten inte helt så bra som det behövs än. Webbyrå delen har varit en uttalad satsning från vårt håll, då vi hade möjlighet från tidigare investering i bolaget att göra en sådan. Vi har dock inte kommit igång i den takt vi hade hoppats, utan många lite större uppdrag har dragit ut på tiden och inte kunnat sättas igång än. Så målsättningen att ha 13 kunder under hösten har endast blivit 7, och omsatt lite över 50 000 kr. Men redan har kunder börjat rekommendera bolagets tjänster till andra, vilket känns bra inför framtiden.

Student Network delen är självbärande. Under verksamhetsåret som slutade 31 augusti omsatte bolaget nästan 450 000 kr. Då det inte finns några heltidsanställda i bolaget är de fasta kostnaderna väldigt låga, vilket gör att verksamheten går med vinst, som vi återinvesterar i företaget.

Personliga tankar / reflektioner
Det är ett väldigt kul bolag. Både våren, när Sandra roddade verksamheten (innan hon gick över till Motiomera, se nedan) och nu under hösten har det varit kul fart och kul energi i verksamheten. Dock har det varit jobbigt att antalet kunder på “vanliga” student network verksmahet varit lägre nu under hösten än tidigare år – vilket är synd då Ellen gör ett fantastiskt jobb. Men jag tror beror mycket på dålig tajming – det är några gamla kunder som slutat av interna anledningar eller att de lagt ner, och flera nya uppdrag som skulle komma till har inte blivit av än. Väldigt synd, men ibland är det fluktationer som är svårtkontrollerade, även om man hade önskat annorlunda.

Motiomera

Motiomera (eller Service Supply Scandinavia som bolaget heter) har det hänt mycket med under året, men ändå inte.

Bolaget lite kort
Senaste 6 månaderna har egentligen spenderats med att ta fram ett nytt koncept, som är mycket större och mer djuptgående än vad vi tidigare gjort. Bolaget har driftats på deltid under den tiden, med Sandra, Dimtrij och mig alla dedikerande en dag i veckan (fredagar).

Rent praktiskt så är tjänsten vi säljer fortfarande en träningsapp för företag, där de kan ha interna tävlingar och utmana varandra. Även om appen får beröm av kunder är den i våra ögon är en relativ enkel version (det finns så mycket mer vi hade velat göra).

Det väldigt positiva med Motiomera är att 2017 kommer bli extremt intressant år. Sandra går in på heltid för att driva verksamheten, och vårt nya koncept, Hälsoindex, som är att göra personalhälsa mätbart och synligt i stora organisationer på helt nya sätt, har fått en positiv mottagning av de HR och ledningsgrupper som vi pratat med. Det handlar rätt enkelt om att genom digitala verktyg skapa mätvärden att följa över tid, och kunna göra det enkelt att göra ett hälsobokslut. Men det nya konceptet har betydligt mycket längre säljcyklar också, så det är inte utan nya utmaningar…

Lite siffror
Omsättningen är inte så mycket att hänga i granen än: verksamhetsåret som slutade 31 augusti hade vi omsatt lite över 300 000 kr, och gjort ett svagt positivt resultat (17 000 kr). I träningsappen finns nu över 2200 registrerade användare. Så det finns en bas, men med tanke på att målsättningen är att beröra minst 1 miljoner människors liv, så har vi också en bit kvar!


Äter nyttig lunch under vår teambuilding helg i Berlin med Motiomera.

Personliga tankar
Motiomera har varit jobbigare än jag nog velat erkänna, för mig själv. Verksamheten började mycket som ett experiment, att jag under 2015 ville se vad som händer om jag fokuserar på en verksamhet. Svaret blev att jag misslyckades med att fokusera. Så resultatet blev en verksamhet som egentligen mest gjorts vid sidan av, och som inte haft nog med pengar eller omsättning för att kunna satsas på, på riktigt. 2016 blev mycket en fortsättning på det. Även under hösten, att vi avsatte en dag i veckan åt bolaget, har varit en liten utmaning för mig (jag har väldigt uppsplitrade dagar i vanliga fall, som man lätt kan se på min kalender). Men efter någon månad med problem (tex som att möten som var inbokade för länge sedan störde att kunna avsätta hela dagen) så gick det relativt bra. Det har varit väldigt nyttigt för bolaget att vi alla har gjort det, och vi hade inte kommit fram till där vi är nu om det inte varit för det.

Dock har det sedan i höstas också känts väldigt kul med Sandra ombord, och hon har verkligen växt i rollen tycker jag och blivit chefen i verksamheten. Det ska bli extremt intressant se henne fortsätta växa och ta med sig bolaget på sin resa.

Rescued Fruits

I Rescued Fruits har Cecilia har nu sitt team på plats, och de har gjort en resa från Kök till riktig fabrik, som hon själv har skrivit om här. Bolaget har tagit in pengar under året och det är nu en väldigt intressant blandning av människor som är involverade i det. Men för min del har effekten blivit att jag är passivare – alla andra som är involverade har mycket mer kompetenser inom olika områden än jag, så jag kan inte tillföra något specifikt längre. Den delen jag bidrar med är snarare att arrangera träffar med det som kallas “DepCo gruppen”, som är alla kärnpersoner i de olika bolagen jag har startat. Där är Cecilia så klart med och det är väldigt kul att alla lär sig av varandra och delar fram- och motgångar. Det är ett kul sätt att kunna bidra med, för min del.
I samband med nya ägare har även min andel i bolaget minskat, så jag äger i dagsläget lite mindre än 3% av bolaget, vilket också gör att det mentala kommitmentet minskat hos mig.


Jag hittade Rescued Fruits produkter som front display på ICAs almedalen satsning! Det var en kul överraskning!

E-commerce Park of Sweden

Ok, i alla andra fall har jag sagt det har hänt mycket under 2016. Men på e-handelsparken har det hänt galet mycket!

Bolaget lite kort
Under våren slutade Rikard som inkubatoransvarig, vilket var tråkigt men ett vänskapligt farväl. Vi arbetade under den tiden även fram en ny lösning för lager och logistik, genom att gå ihop med e3pl, istället för att ha vår helt egna verksamhet. Men det stora var att under våren / sommaren och hösten var det väldigt mycket fokus på att vi skulle byta lokaler – en process som var rätt jobbig, för vi inte kunde vara så transparenta med det som vi hade velat, för vi var rädda för oro i communityt om vi inte visste vart vi skulle flytta innan vi sade något om det. Men till slut, efter många olika turer, blev det bestämt att vi skulle till Helsinborg Dagblads gamla lokaler. Det var det bästa alternativet – och symboliskt blev det en kul handling också att den digitala ekonomin flyttar in i de gamla tidigningslokalerna.

Under hela hösten var det sedan fokus i verksamheten på själva flytten – som gick över förväntan. Men vid sidan av hanns det ändå med att få in Peter Höjman som ny inkubatoransvarig och starta ett nytt inkubatorprogram.

Lite siffror
Bolaget omsatte 1,7 miljoner kronor, och gjorde ett (mycket) svagt positivt resultat, på 2000 kr. Vilket dock är bättre än första året, då vi gjorde en förlust. Antalet e-handlare på parken är ungefär stabilt (i samband med flytt så flyttade några företag till egna lokaler). E-handels inkubatorn har ökat kraftigt, och haft 15 företag som deltagit under året (4 under våren, och 11 nu som gick in i nästa omgång under hösten och fortfarande är i den). Ekonomiskt har flytten inneburit många nya kostnader, och framförallt högre generell kostnad för hyra, så det innevarande året är mycket tuffare, och vi går just nu back varje månad. Men vi har många planer på att vända det så snart som möjligt, genom spännande samarbeten och att vi expanderar för att kunna ta emot fler e-handlare. Det känns bra och kommer bli ett spännande 2017!

Personliga utmaningar och reflektioner
E-commerce park är utmanande i det att det är en relativ liten verksamhet fortfarande, som samtidigt är väldigt kul och så inspirerande. Jag önskar jag var mer närvarande, både rent fysiskt men också att tex följa inkubatorbolagen bättre och hjälpa till där. Jag är imponerad av Amelies och hennes förmåga att hålla koll på allt och hennes inställning till saker, och jag är glad för det jobb Rikard har gjort och Peter gör nu med inkubatorn. Så kul att se bolagen som inte ens fanns för något år sedan nu växa sig stora, och veta att det faktiskt till stor del är e-handelsparkens förtjänst. Så kul att verkligen känna vi påverkar utveckling av e-handeln i Sveriges på detta sätt, och att vi hjälp till att stärka regionens plats på kartan inom branschen.

Scandinavian School of Coffee

Bolaget lite kort
Egentligen har det inte hänt mycket här under 2016 (i jämförelse med alla andra bolag), men detta har blivit ett eget bolag, vilket det inte var innan. Tidigare var School of Coffees verksamhet en del av Service Supply, men har under 2016 brutits loss och står på egna ben. Bolaget gör vad vi har gjort tidigare, men nu lite mer: håller kurser inom kaffe och främst grundläggande baristautbildning. Dock är det inte bara kaffe, utan även till stor grad en serviceutbildning som genomförs.

Lite siffror
Under 2016 genomförde vi 6 kurser, med totalt 55 deltagare – vilket är flest per år hittills. Dock är det inte så mycket pengar, så omsättningsmässigt har bolaget omsatt 125 000 kr, och gjort ett nollresultat (+200 kr)

Personliga utmaningar / reflektioner
Jag har faktiskt haft det rätt svårt med School of Coffee. Mest för att det har ställt mig inför en konstant val som jag inte velat / förmått att ta. På ena sidan är det en relativ liten verksamhet, som inte omsätter mycket pengar, och ingen vinst eller ens något vettig lön för mödan. Å andra sidan omsätter det ändå en del pengar, så synd det inte är större – men framförallt är det extremt kul att undervisa och se hur varje kurs växer framåt. Vi har som standard att ha utvärderingar efter varje kurstillfälle, och vi känner lika mycket stolthet varje gång när vi läser dem. Även på Facebook går det att se hur nöjda deltagarna är. Väldigt kul!
Men nu under 2017 hopppas jag vi har tagit nästa steg, och kan skala upp verksamheten rätt mycket. Mer om det snart!


Oscar lär ut hur man skummar perfekta mjölken till en cappuccino.

Contentor Marketing

Detta bolaget är en del i Contentor koncernen, ett systerbolag till Contentor AB. Men verksamheten är väldigt fristående, så jag har valt att prata om det på egen hand.

Bolaget lite kort
Contentor Marketing arbetar med, som namnet antyder, content marketing och kvalitativt textinnehåll. Redaktörer for hire, som vi ibland uttrycker det. Linnea som driver det har gjort ett bra jobb med att ta bolaget från noll till nu en stabil verksamhet. Under 2016 anställde Linnea sin första heltidsperson, och lyckades landa en rad imponerande kunder, så som Lundalogic, så väl som kul startups så som Fieldly och Retail Accelerator.


Contentor marketing-gänget har rekord i antal flyttar första verksamhetsåret – tror de byte / uppgraderade kontor minst tre gånger under året!

Lite siffror
Då det är kvalitativt innehåll går det inte att prata om antal ord skrivna eller något sådant, för det mäts inte. Men omsättningsmässigt landade bokslutet sista augusti på över 600 000 kr, med ett minusresultat på ca 225 000 kr. Det var beräknad dock, då vi satsade pengar för att få igång verksamheten. Under hösten 2016 har verksamheten tagit ännu mer fart och omsätter i snitt över 100 000 kr i månaden nu.

Personliga utmaningar och reflektioner
Contentor Marketing känns som det “smidigaste” företag jag har varit med och startat. Linnea gör ett toppenjobb och tar sig från utmaning till utmaning, på ett bra sätt. Företaget har stadigt arbetat sig uppåt och framåt, och det känns som det finns en bra fart och takt, utan att det känns för pressat eller stressat. Jag själv önskar dock jag var lite mer närvarande ibland – det blir sällan att jag träffar Linnea på riktigt, och ofta endast kortare möten som är mer rapporteringsmöten. Men när allt går enligt plan, så är det helt OK tycker jag :)

Venturelab

Något väldigt nytt som hänt under 2016 är att jag blev anställd. Från november officiellt började jag jobba, en dag i veckan, med VentureLab, som är en del i LU innovations arbete med att få fler studenter att starta företag. I samband med detta blev VentureLab etablerad i Helsingborg.
Det var något nytt att bli statlig anställd, intressant bara att se hur en sådan stor apparat som Lunds Universitet jobbar rent administrativt. Men rent arbetsuppgiftsmässigt är mitt ansvar att få ingång entreprenörskap bland studenter i Helsingborg. Vi har bland annat dragit igång student inkubatorverksamheten här, och planerar en rad olika events. Det är kul och lite utmanade att få struktur på det – och jag blir tacksam för min vardag varje gång jag blir inbjuden till ett möte jag inte riktigt förstår syftet av…

Integratörerna

Här har det hänt enormt mycket under 2016. Detta arbeta är egentligen en blandning av olika saker. Där är Näringslivsuppropet och integratörerna middagarna som Dan och jag tog initiativ till. Det är Språkcaféet för företagare, som vi har varit ett litet team med Mo, Maria och Malaz och roddat ihop. Det är också Helsingborg Business Community, som Alexandra har dragit i och som är ett affärsnätverk för engelsktalande. Det är också att vi stöttat CoderDojo och riktad det för att få med ensamkommande ungdomar eller barn med utländsk bakgrund. Och det är Invitationsdepartementet, som vi dragit igång i Helsingborg.

Så en rad olika insatser, som främst finansierats genom kommunen via arbetsmarknadsförvaltningen och visionsfonden (som är ett grymt initiativ enligt mig). Det har varit väldigt givande, och jag har lärt känna otroligt många drivna personer genom allt det jobb. Hur det fortsätter är dock inte lika klart – båda finansieringarna var engångsprojekt, men jag letar just nu möjligheter att fortsätta, eller helst skala upp, så att det kan göras mer. Att bidra till att vi får en bättre integration i Sverige tror jag är viktig för samhällets framtid.

Skrev för ett tag sedan en sammanfattning om hur vi kom igång och vad vi gjorde.

Øresundstartups

Detta projekt är främst en webbsida, som bevakar bolag, främst startups, i Øresundsregionen / Greater Copenhagen. Det är ett hjärteprojekt, då jag tycker det är väldigt kul att skriva och att det känns att sidan bidrar till att stärka regionens tillväxt. Huvudsyfte är att få ut vad som händer i regionen, och främst på engelska, så att internationella aktörer har lättare att hitta. Lika mycket också för att få expats och andra internationella personer i regionen att hitta intressanta arbetsplatser och möjligheter också.

Det är fortfarande helt volontärbaserad, men nu under 2017 har vi ingått ett partnerskap med Invest in Skåne, som gör det möjlighet att förhoppningsvis utveckla sidan och verksamheten. Det finns även några större tankar i bakgrunden, som ska kristalliseras under 2017 helt – vi får se!

Andra initiativ

På engagemang som endast är styrelseposter har det hänt mycket förändringar under 2016

Young Entrepreneurs of Sweden
Jag blev invald i YEoS styrelse, vilket är kul, för det är den organisation som har betytt mest för mig i mitt liv, utan tvekan. Jag har i styrelsen tagit på mig att leda frågan om Alumni: hur ska vi hantera när det inte längre är “young” (vilket är 35 år enligt stadgarna), och hur utvecklar vi föreningen framåt genom att ta tillvara på kompetens, men ändå få nya att känna sig välkomna.


Var med YEoS och besteg Kebnekaise i somras

Malmostartups
Jag blev tillfrågat om att vara med i styrelsen för malmöstartups, vilket jag gärna känner att jag bidrar till. Dock har det rent krasst inte inneburit så mycket hittills – men Lovisa och Jeremie som är verksamhetsansvariga där har mitt fulla förtroende, så det gör inget att de bara gör, och inte frågar mig så mycket…


Startup Live eventet vi gjorde på Studio i Malmö. Mycket lyckat tyckte jag!

Nyföretagarcentrum Skåne Nordväst
Här har jag också blivit invald i styrelsen. Nog det mest “traditionella” styrelsearbete av alla jag är involverad i. Har tyvärr inte kunnat ge det så mycket tid som jag velat, men just nu är stiftelsen i en stor förändring, att anställa en ny verksamhetsledare, och den processen försöker jag bidra så mycket som möjligt till.

Skånska e-handelsnätverket
Detta nätverk, som består av över 600 medlemmar, har jag varit i aktiv nu sedan det startade 2013. Tyvärr har detta året blivit sämre än förväntat – jag tog på mig att leda det, men jag känner själv jag har inte levt upp till mina förväntningar. Vi har endast haft 3 träffar under hela 2016, när vi helst vill ha 3 träffar per termin. Det har varit några väldigt spännande inplanerade, men som av olika anledningar fick skjutas upp. Men tanken är att det bara var en dipp under 2016, och att vi i år kan fortsätta göra bra och kul evenemang för och hos skånes e-handlare!

Spark in the Dark

Engagemanget i detta event har varit något av det tuffaste jag gjort, främst pga förutsättningarna. Det var extremt intressant att “experimentera” med att skapa en ledarlös och deltagardriven organisation – att testa att göra det som börjat kallas för “teal” på riktigt. Och det var väldigt lärorikt. Jag är stolt över att det blev av, över alla problem som uppkom, och över all kärlek och värme som skapades. Bara att gå in på eventsidan på facebook och läsa alla kommenterar fyller mig med kärlek igen.

Nog det galnaste och mest kreativa som gjorts i Helsingborg, och lite stolt över att det kom så många deltagare från hela landet men även Danmark och internationellt, till något som jag har tagit initiativ för. Det är helt klart en ego-boost att tänka på det!

Varför gör jag detta?

Jag får ibland frågan om varför jag driver så många företag. Svaret är nog komplext, säkert komplexare än jag vill erkänna till och med. Men i grund och botten handlar det om en kombination av lite olika saker:

 • Jag vill påverka min omgivning så mycket som möjligt i den riktning jag tror är bra. Så när jag får en möjlighet att göra det, har jag svårt att tacka nej (därav har många av mina senare projekt blivit mer och mer sociala projekt, där business möter en produkt som i sig är god eller ger glädje)
 • Jag har lätt för att delegera. Men ska delegering lyckas måste andra få ta hela ansvaret, och då blir det bättre ju mindre jag är i verksamheten. Jag tror inte jag skulle vara lika bra på att delegera om jag bara hade en verksamhet – då skulle jag lägga mig i vad alla andra gör mycket mer, vilket jag inte tror är bättre.
  Det ger mig en form av säkerhet. Skulle något bolag gå åt helvete, så fallerar inte mitt liv för det. Utan det finns alltid något att falla tillbaka till. Detta ger mig en psykisk / mental trygghet som jag tror är väldigt viktig för mig
 • Lärorikt. Förutom att det är väldigt kul att se så många branscher, så många sätt att göra saker på, så är det extremt lärorikt. Man kan ta tankesätt eller praxis från en bransch och inse att den funkar på andra med. Jag har lärt mig otroligt mycket, och jag lär mig garanterad massa nya saker, varje dag. Det är helt galet att vara i en sådan miljö.
 • Jag älskar se personer utvecklas. Genom att ge personer jag tror på så mycket ansvar som möjligt, är det fantastiskt kul att följa dem på deras egna resa. Jag bollar gärna saker längst vägen med dem, men ofta är de hästlängder före mig mycket snabbare än jag tror. Jag blir på ibland rädd / djupt imponerad av flera nära mig, i hur de kan vara så duktiga och grymma. Det gör mig fantastiskt stolt att känna att jag ger dem möjligheten att bli ännu bättre, och friheten att utveckla sig själva.

Hur ser jag på att ha många företag långsiktigt?
Det vet jag egentligen inte än. Jag har hittills inte aktivt sålt eller lagt ner ett företag, däremot har verksamhetsgrenar eller projekt lags ner (så som barskolan i alperna som drevs i Service Supply Scandinavia en gång i tiden), eller att jag har blivit mycket mindre aktiv i dem (så som Rescued Fruits). Långsiktigt kommer det alltid vara en balans mellan hur många företag / projekt och hur bra de blir. Jag trodde länge jag skulle inte klara av mer, men för varje år som gott har min förmåga att hantera många olika saker blivit lite bättre också. Så det kanske fortsätter öka – även om jag i dagsläget skulle säga inga fler företag eller projekt, i så fall måste jag gå ur saker.

Facebook och (o)produktivitet

Jag har problem med Facebook. Jag älskar mycket av vad Facebook möjliggör – för mig har messenger blivit viktigare än mail i många sammanhang. Fler viktiga konversationer har jag idag via Facebook än via mail.

Jag använder även grupper som interna verktyg väldigt ofta – de är den bästa lösningen på “intranät” jag har stött på. Inte för att de är särskild bra, utan för att de inte är för dåliga, och att nästan alla “finns där”. Vilket är det som verkligen spelar roll – inget fancy nytt verktyg hjälper, om ingen använder det. (Vi testade det med Mindpark för co-workingspacet en gång i tiden, att använda en egen internkommunikatonsverktyg, men det dog snabbt, just för att ingen orkade logga in till slut, även om det var hur smidigt eller enkelt som helst)

Men jag har stort problem med att Facebook slukar ens tid. Väldigt ofta loggar jag in bara för att göra något (ofta skriva något eller fråga något i en grupp), och så plötsligt försvinner 15-30 minuter, utan att jag ens kommer till att göra det jag ska göra! Jag stör mig väldigt mycket på att Facebook blivit så bra på att “fånga” en. Att de så mycket optimerar för att hålla en kvar i det.

Jag är extremt tacksam för messenger.com (att använda Facebook messenger via webben utan att behöva se Facebook flödet), men jag saknar motsvarande för grupper. Jag vill kunna välja när jag blir distraherad och när inte.

Jag önskar någon kunde göra det som facebook gör bra, fast med epost istället. Något som alla använder, men som funkar som verktyg. Det hade varit något!

Nåja, inget konstruktivt detta. Men nu var det sagt! :)

Vad gör du egentligen Karsten? Status höst 2016


Har inte direkt brist på variation i varje fall: snapshot från en vanlig onsdag – bygga konstverk till Doc Lounge ihop med grymma Jeanette Gostomski och Caroline Troedsson!

Som de som träffar på mig ibland märker, så har jag alltid svårt att svara på frågan “Hur går det med allt då”, när man möter springer i mig lite kort. Jag känner det skulle ta typ en timme att bara svara på det, i övergripande form.

Så jag tänkte jag försöker sammanfatta läget, just nu, i en bloggpost. Precis som tidigare, men mest bara en statusuppdatering. Det är just nu bokslutsperiod i nästan alla bolagen också, men alla siffror är inte klara än – så denna post blir utan sådana detaljer, utan det kommer om någon månad när de är klara, som berättar lite mer om hur det går i faktiska siffror.

Överlag är trivs jag bra med allt just nu, även om jag känner det är lite ostrukturerad ibland. Jag är fortfarande involverad i många olika aktiviteter, och det är givande och jag skulle säga jag lär mig något nytt varje dag, fortfarande. Det börjar dock bli större skillnad mellan det de olika företagen – och ibland kan det vara småsaker som att landa en kund på 9000 kr till MotioMera som gör allt, och nästa dag fira att något av bolagen har fått igenom ett stort samarbetsavtal värt flera miljoner. Det är verkligen inte så att mer pengar automatiskt betyder det är roligare, utan småsaker kan vara lika givande. Jag inser att det är främst där jag lätt kan bidra som jag tycker det är roligast – om jag kan öppna dörrar som gör stor skillnad, eller om jag kan vara med och göra evenemang som påverkar många. Det är fascinerande vad som gör en glad, egentligen.

Utmaningar: transparens

Något som blivit lite svårare med tiden är att fortsätta vara, eller bli ännu mer, transparent. Jag tror ju att transparens är jätteviktigt, både för att det gör att jag kan dela med mig av lärdomar till fler, men även för att det är ett sätt tvinga mig själv till att vara ärlig och fatta beslut jag kan stå för.
Dock är det svårare nu när det är många bolag som har andra delägare, eller där jag inte har officiellt mandat, till exempel som minoritetsägare eller som endast styrelseledamot i en förening. Då blir jag ofta mycket försiktigare, även om det säkert ibland inte hade behövt vara så – men bara för att jag är rädd att säga saker eller prata om saker som andra upplever som känsliga. Men jag ska försöka pusha det lite, och bli så transparent som möjligt. Jag tar gärna input här på hur jag kan göra detta bra.

Status i bolagen

För att göra det lite övergripligare, så är det i nästan kronologiskt ordning – dvs hur länge jag varit involverad i det.

Contentor

Contentor, som nu blivit tre företag egentligen, med Contentor Next Level som teknik- och modersbolag, Contentor AB med fokus på översättningar och producera texter främst för e-handel, och Contentor Marketing, som arbetar med content marketing för både startups, byråer och stora bolag. Det är full rulle här – teamet ser ut att ha slagit budget (11 miljoner kronor) i både omsättning och vinst, teknikutvecklingen går starkt framåt och vi börjar ha kunder kopplat till tekniken – både Magento pluginet och vårt översättnings API.

Linnea Vikbrant har dragit igång Contentor Marketing väldigt starkt, som gör sitt första år. Bolaget har kommit till den kritiska punkten att de från och med september är två på kontoret på heltid – ett stor och viktigt steg för en nystartad verksamhet som ska dra runt sig själv.

Extremt kul Contentor växer, har massa spännande kunder och ännu mer spännande kunddialoger – och att det har vuxit till att bli en helt egen kultur och stämning inom bolaget.

Mindpark

Mindpark, som jag nu varit aktiv i sedan 2009 (då under namnet SHIP), och som tog över driften för 2011, har aldrig direkt stått stilla. Varje år har inneburit nya saker – allt från ändringar i hur samarbetet med kommunen ser ut, expansion av lokaler eller stora ändringar i den interna organisationen. Senaste året har varit ekonomiskt tufft – vi tappade mycket på konferens och mötesdelen när IKEA flyttade delar av sina kontor från Helsingborg. Det satte hela vår organisation på sin spets. Men Sanna Kahlström som är VD har gjort ett fantastiskt jobb med att vända det. Utöver det har vi ett nytt samarbete med Helsingborg Stad – det som kalas Think Open Space, som alldeles nyligen invigdes. Det är om man vill en slags fortsättning av CreativeLabs eventdel – en mötesplats för båda kreativa, tekniksintresserade eller entreprenöriella personer. Det har ni dragit igång ordentligt, men även CreativaLab kommer finnas kvar som makerspace / hackerspace. Dock kommer events som tidigare gjorts under CreativeLabs flagga nu göras av Open Space istället. Alexandra Hvalgren som är där är väldigt bra, så ska bli mycket spännande att se vad som händer! Bara nu i dagarna har det redan varit massa galna events, så som Kunskapsdagen i Hamnmagasinet utanför, och Renewable Home Energy Hackathonet.

Utöver det är Sanna nu mamma-ledig, och Helene Tigerström blir verksamhetsansvarig under tiden. Hon kändes som den perfekta matchen för jobbet, så ser fram emot en väldig spännande höst och vår, när hon sätter sin prägel på verksamheten!

Student Network

Inom Student Network (som med åren nischad sig som en studentdriven eventbyrå och marknadsbyrå), händer det mycket. Just nu har vi startat ett nytt ben i den verksamheten, som har fått namnet Campus Webbyrå. Vi beslutade i somras att “bryta loss” webbdelen i det bolaget, i ett eget varumärke. Student Network har alltid arbetat med webbuppdrag vid sidan av event- och marknadsuppdragen, men det har inte varit så lätt att få fram det till kunder. Så vi beslutade att ge den delen ett enkelt och tydligare namn, och att anställa Maria Grönlund som redan tidigare jobbat med det till att ansvarar för den verksamheten.
Jag tror den verksamheten fyller ett roll på marknaden, då det finns få byråer som vill skapa billiga hemsidor, för det är helt enkelt inte kul eller särskilt lönsamt. Men studenter som lär sig tycker det är utmanande och kul. Så det blir lite en win-win: företag kan få billiga hemsidor och studenter gör riktiga uppdrag. Vi kommer även fokusera rätt mycket på att studenterna hjälper varandra och lär av varandra, så de skapar ett nätverk av kunskap sinsemellan, som de kommer ha nytta av även efter examen.

Student Network som helhet omsätter inte särskilt mycket pengar, men det finns främst för sin sociala insats – ca 35 studenter som jobbade med olika uppdrag för kunder under senaste året, vilket vi tycker gör meningsfull skillnad.

Rescued Fruits

Detta bolag har fått fart nu – landat ett avtal med ICA, fått vid detta laget en lång lista med spännande återförsäljare runt om i landet, och framförallt flyttat till egna lokaler och investerat i en mycket större tillverkningstakt! Dock är bolaget inte i mål än – det är fortfarande finansierad av externt kapital, och har en bit kvar innan det är cash-flow positivt.

Bolaget sammanställde nyligen siffror för verksamheten hittills, och då framkom att vi har räddad över 10 000 kg frukt – en väldigt kul milstolpe!

E-commerce Park of Sweden

e-handelsparken händer det väldigt mycket. Det största är att vi i somras beslutade oss för att flytta verksamheten – från södra Helsingborg till Helsingborgs Dagblands gamla huvudkontor, i nordöstra delen av staden. Detta innebär att vi flyttar mer centralt än tidigare, men framförallt in i helt nya lokaler som iordningställs för oss. Detta är egentligen den största skillnaden – vi har alltid sagt att bygga en så bra community som möjligt är det viktigaste för den verksamheten, och de gamla lokalerna hade många enskilda kontor, med dörrar utan insyn, som gjorde att det rent fysiskt blev svårt att bygga en optimal community. De nya lokalerna kommer ha mycket mer glas, fönster och en layout som uppmuntrar till spontan interaktion. Det ska bli väldigt spännande. Det är även mycket glädjande att nästan alla företag har valt att flytta med – vilket jag ser som ett tecken på att vi har lyckats bygga en bra grund till ett community redan.

Närmsta tiden för e-handelsparken kommer bli rätt tuff, för i och med att det gamla hyreskontraktet går ut kommer det bli väldigt ekonomiskt ansträngt, jämfört med innan. E-handelsparken drivs av Amelie Lidén och nya inkubatoransvarige, Peter Höjman, ska vi allt klara att få detta första tuffa år att sluta bra.

E-handelsinkubatorn, som är en del av parken, har det även hänt mycket med: Rikard Axelsson, som var med och drog igång inkubatorverksamheten, valde att lämna oss (på ett väldigt snyggt och bra sätt, inga hårda feelings alls). Detta var väldigt synd, men det öppnade samtidigt dörren för att förbättra inkubatorn ännu mer. Vi hade turen att Peter Höjman kunde övertalas till att ta tjänsten som inkubatoransvarig, och nu har programmet anpassats och gjorts ännu bättre. Det är nu 11 bolag som ingår i den, och det verkar vara en väldig fart på dem! Extremt kul att kunna bidra att alla de bolagen växer mer.

Jag vill även här passa på att säga ett jättestort tack till Kemira. Det är i deras gamla lokaler som vi har varit fram tills nu, och det är tack vare det hyresavtal som vi fick från dem som vi kunde starta denna verksamhet. Det känns väldigt tråkigt att lämna deras lokaler – men jag hoppas det är en tröst för dem att utan dem hade ehandelsparken aldrig kommit till. Stort tack, framförallt till Mårten och Lennart där, två eldsjälar som verkligen brinner för att göra gott och för Helsingborg!

MotioMera

I MotioMera har Sandra Jönsson gått med i bolaget, vilket är väldigt kul och kommer göra att det finns förnyad energi och fokus i den verksamheten. Vi har även ändrat inriktningen något, till att bli mer en produkt för större företag som erbjuder ett sätt att administrera och hålla koll på personalhälsa och hur alla anställda mår. Vi kallar det för hälsoindex. Väldigt spännande utveckling, men inte utan problem. Men det betyder vi har mindre fokus på motionstävlingar, och mer på helheten med att få anställda att må bättre. Störst utmaning i den verksamheten just nu: hitta fler företag med 50+ anställda som vill testa nya verktyget.

Andra verksamheter och projekt.

Utöver det händer det en hel del saker.

School of Coffee

Denna verksamhet, som går ut på att utbilda personer till att lära sig barista yrket, blev först nyligen ett helt eget bolag. Det är fortfarande förhållandevis litet, men det finns planer på att göra mer här. Tyvärr har dock Emma som varit drivande i det sedan i våras nu fått andra prioriteter som är viktigare, så där letas det just nu efter en ny utbildningsansvarig. När det är på plats kan denna verksamhet gå in i nästa fas, vilket kan bli väldigt intressant!

Oresundstartups

Här fortsätter det som innan, men jag har själv lagt mindre tid på det de senaste månaderna. Jag vill fortfarande göra mycket mer här, men det har inte riktigt blivit tillfälle för det än, tyvärr.

Integrationsarbetet

Här händer det väldigt mycket. Vi har fortsatt med Språkcafé för företagare, som fortfarande är 5-15 personer varannan vecka – men många som är nya kontinuerligt. Vi har även gjort näringslivsuppropet en andra gång, vilket gick mycket bra. Men sedan är det stora här det som heter Helsingborg Business Community, som är ett fokus på att få engelsktalande personer in i bra nätverk. Där händer det mycket, med flera träffar av väldigt blandat karaktär varje månad.

Med integrationsarbetet kommer det kanske även hända mycket långsiktigt. Jag funderar på att bryta loss integrationsprojekten till ett helt eget bolag, som hade blivit ett slags “social innovation company”, som skulle kunna ta intressanta och lyckade koncept och skala det i regionen och nationellt. Jag vill framförallt undersöka att göra CoderDojo konceptet och inrikta det mot ensamkommande flyktningsbarn, och göra det nationellt. Finns många tankar här.


Bild från senaste Näringslivsuppropet som hölls på Mindpark

Andra åtaganden

Skånska e-handelsnätverket

Här fortsätter vi ordna träffar och försöka få skånska ehandlare att lära sig mer av varandra. Väldigt enkelt, men högt värde och ger mycket tillbaka. Mycket kul!

CPHFTW

Här har jag trappat ner mitt engagemang väldigt mycket. Ända sedan gränskontrollerna kom i effekt har det blivit så pass omständigare att åka till Köpenhamn att jag inte gjort det lika mycket, och då har även mitt engagemang i denna stiftelse avtagit. Men de som kör den nu är grymma personer, och det händer massa bra där, så som Copenhagen Tech Fest, så de klarar sig bra utan mig också.

Malmöstartups

Här har jag fortsatt varit engagerad, och det har till och med blivit mer så, i och med att det har gått från att vara ostruktuerad till att bli en riktig förening med just nu två heltidsanställda. Här ingår jag nu i advisory boarden / styrelsen, när allt kommit på plats. Men det är en hel del utmaningar kvar, framförallt att få till en hållbar och effektiv organisation. Med två heltidsanställda finns väldigt mycket potential, men det blir lätt onödigt rörigt också.

Young entrepreneurs of Sweden

Här har jag blivit invald i styrelsen, vilket är kul efter att bara varit med i medlemskommiteen senaste åren. Denna förening är den bästa förening jag har varit med i, och jag kan starkt påstå att utan den hade jag inte blivit den person jag är idag. Är du entreprenör under 30, rekommenderar jag väldigt starkt att ansöka om att bli medlem. Väldigt kul att få förtroendet att vara med i styrelsen i den!

Eskilsminne IF

Detta är mitt nyaste engagemang, även om det är väldigt “lätt”. Jag har blivit ambassadör för Eskilsminne IF. Det kan vara lite utav en överraskning för många, i och med mitt totala ointresse i fotboll…. men Eskilsminne gör mycket mer än bara fotboll, framförallt deras satsning Hela Helsingborg (som jag är lite stolt över att Campus Webbyrå har gjort hemsidan åt). Hela Helsingborg är ett samlingsnamn på en rad mycket starka initiativ, som jag tror kan göra stor skillnad för Helsingborg.

Jag – social entreprenör?

En iaktagelse som jag insett senaste tiden är också att jag nog är en social entreprenör. Precis som det tog några år att inse att man var en entreprenör (tyckte verkligen inte om den benämningen i början), så inser jag nu jag är främst engagerar mig i sociala projekt. Eller: jag driver främst bolag och verksamheter där de sociala inslagen är viktiga / det viktigaste.
Det, ihop med mitt ointresse i pengar eller materiella tillgångar, gör att jag främst vill använda marknadsekonomin och det kapitalistiska systemet för att bygga saker som påverkar världen till det bättre. Men det passar inte in i allt – vissa saker går mer ut på att bara på att utmana mig själv, eller att ge andra personer jobb, så som Contentor och Student Network.
Och jag tror alla entreprenörer är egentligen sociala entreprenörer till någon del. Det är bara en fråga om hur mycket. Men jag inser att jag ofta fattar beslut som inte är det absolut bästa rent ekonomiskt, men som jag tror leder till ett bättre slutresultat för alla parter. Vilket för mig till nästa punkt.

Vad driver mig egentligen?

Jag får rätt ofta frågan, vad som driver mig. Och jag vet inte om jag har ett svar på den. Men jag vet att jag väldigt mycket bryr mig om att göra min närregion bättre. Mycket av det jag gör gör jag för att jag tror det hjälper Helsingborg bli en roligare / bättre / trevligare stad. Eller Skåne / Greater Copenhagen. Av någon anledning så bryr jag mig väldigt mycket av min geografiska närhet, och jag tar väldigt många beslut baserade på “kommer detta leda till att staden / regionen blir bättre?”.

Utmaning: hålla kontakten

En sak jag inte är nöjd med personligen är att jag slås av hur bra personer jag har runt mig eller som jag har kärt känna på vägen, men som jag inte riktigt tar mig tid till att umgås med. Nästan varje gång jag pratar med någon är det i något ärende, eller att jag har någon fråga eller vill höra om något specifikt projekt. Jag har många jag inte riktigt hinner prata med och bara fråga “hej, hur är läget, egentligen?”. Det tycker jag är synd. Jag har i och för sig en stående lördagsfika med ett gäng väldigt trevliga och bra personer i Helsingborg, och jag är väldigt glad för att jag bor i kollektiv, men jag hade gärna hållit mycket bättre kontakt med vänner man har fått genom YEoS eller intressanta personer man har lärt känna genom andra saker jag varit aktiv i som CPHFTW eller Burning Man och Borderland.

Framtiden

Mycket händer framöver. Bland annat är det just nu väldigt långt gångna tankar kring att göra en mindre inkubatorsmodell kring universitet i Helsingborg, vilket jag hade blivit involverad i i så fall, och hade sett som en väldigt bra sak att få till. Men även många andra planer och tankar finns. Vi får se vad framtiden allt ger!

Tankar om AI

Under årets Borderland blev det en rad samtal och diskussionstillfällen. En av de som var organiserad, hade temat AI, och den väckte flera nya tankar.

Som allting med Borderland och Burner communityt är det väldigt blandade personer, och flera av deltagarna hade varit aktiva inom något med AI länge, i vissa fall årtionde, medans andra bara var som jag, personer med intresse i ämnet.

Överlag gick diskussionen mycket kring stora saker: När kommer AI bli smartare än människan? Hur är det med moral i maskiner? Kommer superintelligent AI att döda alla människor? Överlag mycket diskussioner på saker som Ray Kurzweils eller Nick Boströms tankar och idéer. (Vill du själv förstå bakgrunden lite mer, rekommenderas denna fantastisk bra artikel på Wait but why som summerar helheten med AI och dess problem).

Några insikter

 • Ingen höll emot att AI kommer bli smartare den intelligens vi har nu. Men någon som kom upp var att det kanske är vi som blir smartare, med AI. Precis som vi redan nu är smarta med dagens telefoner. Hade du kunnat göra ett IQ test med en mobil, hade du garanterat fått högre IQ.
 • Ett problem med allt med AI var att det är privata företag som står för största insatsen, de som har mest data och de som forskar på detta tyngst. En superintelligent AI kan altså vara en AI som Facebook, Google, Spotify eller någon annan framtida internetbolag “äger”. Är detta bra, eller dåligt.
 • Överlag pratades en hel del kring just öppet vs “privat”. Ska stater reglera forskning kring AI? Hur i så fall? Går det ens att göra? Min bild är att reglering hade behövts, men är nog omöjligt att göra bra, och kan mycket väl riskera hela teknikutvecklingen om det görs någon (vad är “intelligens”, och hur skulle man definera det i en reglering?). Men jag är kluven här. En superintelligens kan väldigt tydligt vara väldigt farlig, så att inte reglera är dumt. Men att hindra den fria utvecklingen inom teknik generellt pga det vore väldigt dåligt för mänskligheten också.
 • Även innan vi har superintelligens, så kommer AI bli smartare och smartare. De kommer automatisera saker som idag är “jobb”. Hur kommer det påverka samhället? Detta är iofs en debatt som hållit på ett tag nu, och medborgarlön är något som ofta dyker upp – vilket jag tror hade varit väldigt bra, och jag har blivit mer och mer övertygat om att det hade kunnat göras mycket bra.

Överlag många intressanta, och delvis väldigt skrämmande, tankar. Men det blev tydligt att kapitalismen som den är idag, inte är en bra kombination för framtiden. För det blev rätt tydligt att AI kommer förstärka saker. Extrapolera. Och det hade högst troligen resulterat i en ännu ojämnare och polariserd värld än den vi har. Kapitalism har svårt att hantera ett mer och mer automatiserad samhälle, det krävs sociala inslagg för att det ska fungera (som tex medborgarlön). Och kapitalism ger skeva incitament för de som utvecklar AI – vilket kan ha katastrofala effekter på en AI som blir superintelligent.

Finns det lösningar?

Men vad är lösningen, om dagens kapitalism måste anpassas? Hur gör man det?

En av tankarna som kom upp var att man löser det med Vision. Att visioner inom företagande, inom politik, och inom nya produkter är en viktig del. Att man använder de kapitalistiska spelreglerna som vi har, men strävar efter mer. Efter att uppnå ett visst syfte. Personer som Elon Musk är helt klart förebilder på den fronten.
Det behövs mer, betydligt mer, sådant. Personer som står för något, och tydligt kommunicerar det utåt, och långsiktigt arbetar för det.

Det är dock inte helt säkert det räcker. Eller att det fungerar i längden. Om man strävar efter mer än vad som behövs, kommer man då inte indirekt vara ineffektivare än de som bara strävar efter maximera vinst? Är detta långsiktigt hållbart i så fall?

Dock är det inte fel att testa detta. Vad finns det att förlora – att vi har skapat mer visionära bolag, mer visionär politik eller mer visionära produkter? Så jag tror det ligger ett ansvar på oss alla, att vara mer visionära. Att göra saker inte bara för att tjäna pengar eller bygga ett bolag eller vinna ett val. Utan att använda de normer och strukturer som finns i samhället, för att åstadkomma något ännu större. Något som hjälper mänskligheten framåt.

Tankar sen Borderland

I år var andra året jag var på Borderland, och innan dess var jag på Burning Man. Detta årets evenemang har dock berört mig mycket mer än tidigare. Det var en känslo-overload, som jag aldrig upplevt innan.

Nu efteråt har jag gått igenom en period av glädje och lycka, men också en period av lägre energi. Det brukar vara så – i en diskussion med några vänner insåg jag det är så vid alla tillfällen då man är i en mindre grupp nära varandra under intensiva dagar. Men det här är ändå intensivare än allt jag har känt tidigare.

Anna, en mycket bra person, har skrivit ett fantastiskt analyserande inlägg med en av anledningarna till det. Borderland, och andra sammanhang då man är i en öppen, välkomnande och nästan familiär grupp, lockar fram en sida av oss som vi, speciellt i vår nordiska värld, inte upplever i vår vardag annars. En sida av gemenskap, även om det inte helt känns som rätt ord. En sida av tillhörighet. På ett djupare, mer känsloladdat plan. Vilket är i direkt, och stark, kontrast med den individualism som annars är vår vardag.

I år var Borderland intensivare än någonsin. Därför är även kontrasten till individualismen som väntade på mig hemma ännu starkare. Och det känns.

Ur det hela väcks frågor. Är individualismen jag lever i bra? I vilken grad av individualism lever jag egentligen, jag som ändå bor i ett kollektiv och arbetar från co-workingspaces? Jag vill säga jag är bra på att öppna mig och släppa in andra – men är jag det, verkligen, eller har jag murar jag inte förmått att se själv? Och är det bra, eller dåligt?

Min stora lärdom från Burning Man och Borderland är detsamma som religioner vill förmedla: att ge villkorslöst är något vi människor mår bra av. Det som kan kallas för kärlek, även om ordet kärlek även innefattar många andra känslor. Detta är djupt rotad i oss tror jag, en del av “urmänniskan”, när vi gick längst havet vid Afrikas kuster, en gång i tiden. Jag tror det är en del i att hitta ett “syfte” i livet. Att ge. Utan att förvänta sig tillbaka.
Hur bra är jag på att ge villkorslöst, egentligen?

Samtal om integration i Almedalen

Under Almedalen tycker jag det saknas ofta möjlighet att diskutera med andra smarta personer lite mer uppstyrt. Mycket är tyvärr “bara” seminarier, föreläsningar eller paneler. De samtal som finns är nästan alltid begränsade till minglet efteråt eller under aktiviteter på kvällarna. Men med så många smarta personer i en och samma stad finns det utrymme att styra upp fler samtal också. Så när jag skulle ditt b jag in till ett samtal om lärdomar och insikter av att arbeta med integration.

Man vet aldrig hur många som dyker upp på event under almedalsveckan, men vi blev en bra samling människor – allt från personer som likt jag och Dan engagerad sig det senaste året, personer som driver asylboende, till personer som startat bolag för att lösa integrationsproblem. Personer som länge arbetat med social hållbarhet, och personer som inte gjorde något just nu, men som ska börja på intressanta projekt. Personer som gjorde saker helt själva, till personer som ledde stora organisationer. En bra mix!

Vi delade upp oss i tre grupper, och alla hade ett öppet samtal. Tyvärr begränsade jag det till endast 30 minuter (för jag ville hinna med att samla in tankar från alla efteråt), men inser hade varit mer värt bara låta personer fortsätta prata. Men det får vi ändra till nästa gång helt enkelt…

Vad sades?

Överlag var det väldigt praktiska saker som kom upp, men de är tyvärr svåra att återge i ett blogginlägg på något vettigt sätt. Men mer generellt, kunde några större saker utläsas:

Flera av grupperna pratade om att det ligger mycket i att göra något själv. Att gräva där man står, göra det som är enkelt för just dig. Det kan vara något så enkelt som att ta en fika med någon nyanländ? (tex genom initiativ som kompisbyrån, yrkesdörren, invitationsdepartementet). Att man genom att bara öppna dörren för en person, kan göra stor skillnad för den individen – och öppnar alla bara dörren för en person, är mycket av integrationen löst!

Något som också var återkommande var att inte gör saker för “dem”. Utan att göra saker för alla. Något som vem som helst kan tycka är intressant, eller kul. Vill du göra en matlagsningskurs? Gör en för alla, kanske med fokus på all världens mat! Det är lite så vi har tänkt med både det språkcafé som vi själva gör, och med Helsingborg Business Community – det är båda arrangemang som riktar sig till alla, så länge man delar intresset (företagande respektive business).

En annan sak som kom upp var att ta sig ut till asylboenden. Att besöka asylboenden och få en känsla för hur det verkligen är, var något flera lyfte fram som att det påverkade deras bild och uppfattning mycket.

Det tipsades även om många intressanta projekt eller tjänster. Just Arrived var med, och Welcome app lyftes fram också. Forza of Swedens projekt var med, det pratades om ett omvänd rekryterings upplägg (där bolag pitchade jobb till nyanlända).

Det var överlag ett bra samtal, tack för alla medverkande!

Lärdomar från integration – så kan vi bli bättre tillsammans

Varför känns världen så mörk?

Den frågan ställde jag och Dan oss (min kompanjon i både Contentor och E-commerce Park of Sweden) för drygt ett år sedan. Varför är det mesta vi läser om i våra Facebook-flöden vinklat negativt, när samma saker hade kunnat vinklas om till möjligheter?

Frågan ledde till en diskussion som pågick i flera dagar, tills vi kom fram till att vi borde göra något. Vi kan inte bara titta på! Samtidigt hade vi ingen aning om hur det egentligen fungerade. Hur är det att komma till Sverige som flykting? Vad händer när man kommer hit och hur är det att ha anlänt? Det kändes som en värld vi inte hade insyn i alls.

Så vi började googla, leta upp kontakter och se oss om efter möjligheter. Vi deltog på Integratörerna-middagen i Malmö som anordnades bland annat av Navid Modiri, fick hjälp av Lisa på arbetsförmedlingen, kontakt med migrationsverket, Dan besökte ett asylboende och vi besökte vårt första språkcafé någonsin.

Allt det här gav inspiration och övertygade oss om att arbete är helt nödvändigt för integrationen. Men: att anställa är stora beslut för företag, och att anställa från en annan kultur ännu svårare.


Bild från hur vi kom i kontakt med Migrationsverket inför näringslivsuppropet – vi gick på en nätverksträff där de infomerade, och pratade med dem efteråt.

Så vad borde vi göra?

Vår tanke var enkel: om vi fångar upp de företagare som har kommit hit, och hjälper dem att starta företag även i Sverige, kan de anställa fler med liknande kulturell bakgrund. Så föddes idén om Språkcafé för företagare.

Samtidigt insåg vi också att det säkert finns många fler i näringslivet som var i exakt samma sits som vi – man ville göra något, men visste inte vad och hur. Så vi gjorde något som var enkelt för oss: vi bjöd in till något vi kallade för Näringslivsuppropet, på Mindpark, för att skapa ett forum för att dela idéer och information. Vi ville samla nyckelpersoner från näringslivet och berätta mer om hur det faktiskt fungerar.

Nu är det mer än 6 månader sedan vi gjorde Näringslivsuppropet. Språkcaféet har vi hållit på med nästan lika länge – 15 tillfällen har det blivit med 5-35 deltagare varje gång. Vi har samlat flera eldsjälar som bidrar med tid eller kunskap och skapat en arbetsgrupp (“The Task Force”). Det vi har gjort har varit lyckat – Näringslivsuppropet lockade över 80 pers (du kan se hela här).

För de som kommit längst i sina tankar kring företagande har vi nyligen även startat ett entreprenörskapsmentor-system, där en företagare/blivande företagare med utländsk bakgrund fått en mentor som är svensk eller har varit i Sverige ett tag. Tanken är att hjälpa till med de första praktiska detaljerna, men framför allt att dela med sig av sina nätverk till adepterna.

Vi har även tagit konceptet med Integratörerna-middagar till Helsingborg.

Vad har vi lärt oss?

Att ha gjort dessa saker, och att ha kommit i kontakt med många under dessa 6 månader, har lärt oss mycket. Det är nästan svårt att sammanfatta och svårt att föreställa sig hur lite man visste för bara ett år sedan.

Här är några av de insikter jag har fått under året:

Flyktningar är människor
Detta låter självklart, men innan vi satte igång hade jag en bild av att flyktningar skulle vara lika varandra på något sätt. Att alla skulle vara samma typ av personer. Men det räckte med att vi hade pratat med 10 personer för att inse att alla är helt olika – det är inte bara ett samhällskikt som kommit hit, det är inte bara en typ av personlighet – det är precis så mångfacetterat som ett samhälle kan vara. Det är viktigt att förstå, som jag inte hade riktigt förstått innan (men som känns jättedumt att påpeka så här i efterhand).

Alla har därför olika önskemål och preferenser. Vissa ville flytta ifrån flyktningboendet så snabbt som möjligt, medan andra trivdes helt OK där. Vissa har släkt här medan andra har behövt skaffa helt nya umgängeskretsar. Sådana saker påverkar en individ mycket.

Alla vi har jobbat med har inte varit flyktingar. Vi vill arbeta för integration och bidra till att föra samhället framåt, så vi har inte brytt oss om varifrån man har kommit eller när. Det vanligaste har varit personer från Syrien som kommit hit de senaste 1-5 åren, men vi har arbetat lika mycket med människor från Kanada, Kina, Thailand, Jordanien och Tjeckien. Det viktiga är att göra situationen bättre – inte hänga upp sig på ursprung eller placera personer i fack.

Insikt: Planerar du att göra något för att hjälpa flyktningar? Se till att träffa minst en handfull innan du gör något. Då får du en mer nyanserad bild av vad det finns för behov!


Bild från ett första möte när vi ville lära oss mer – genom Lisa på arbetsförmedlingen träffade vi tre syrier, som alla drivit företag i Syrien tidigare.

Arbetsplats är svårare än man tror
Väldigt få har lyckats få jobb. Nu är vår ambition inte att de ska få ett jobb, utan att de ska starta företag, men många har som första önskan att få ett jobb eller en praktikplats. För nya personer i Sverige är det dock extremt svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden, även som praktikanter. Det sägs att nästan 80 % av alla jobb i Sverige blir tillsatta genom nätverk, vilket jag tror helt klart stämmer (det räcker att jag tittar på mina egna bolag).

Så hur löser vi det? I grund och botten måste vi antingen förändra hur svenska bolag rekryterar, vilket jag tror är svårt, eller få fler att öppna upp sina nätverk och lära känna nya personer.

Jag tror att saker som yrkesmentorsprogrammet, där man bygger relationer inom samma yrke 1 och 1, är effektivt. Mer sådant! Jag vill också uppmana alla som kan att ta in en praktikant, även om det är lite byråkratiskt (det är det, lite, men vi hjälper gärna till och tipsar och berättar hur). Det kommer att göra enorm skillnad för individen.

Språket upplevs som en barriär
När vi frågar: “vad hindrar dig från att dra igång ett företag imorgon?” så svarar många: språket. De vill lära sig svenska. Just därför startade vi Språkcaféet – vi vill egentligen “bara” ge kunskap och nätverk, men det som efterfrågades var möjlighet att öva svenskan praktiskt.

Många påpekar också att SFI (Svenska För Invandrare) inte är särskilt bra utformat. Jag har inte varit på något lektion själv, men det verkar behövas mer samtal och praktiska övningar.

Vad hade man kunnat göra, på riktigt? Vad kan offentliga Sverige göra?

Det vi har gjort är bara småsaker. Vi har haft kontakt med kanske 150 personer totalt och vad jag vet har endast ett fåtal startat företag under den här tiden. Det hela bygger i grunden på frivillighetskrafter. Dock har vi fått stöd från Visionsfonden (en fantastisk sak som Helsingborg Stad har infört) och ett projekt med arbetsmarknadsförvaltningen sedan i maj. Detta har gjort att vi har tvingats skaffa struktur, kunnat ha lite kostnader, och gör att vi tänker göra ännu mer under resten av året. Bra!

Vi har märkt att det finns en del stora, strukturella hinder i integrationsarbetet. Såhär inför Almedalen vill jag passa på att komma med några förslag som hade kunnat införas på nationell nivå, som jag tror har en bra verklighetsförankring baserad på det vi har lärt oss och sett. (vill du prata om saker med mig på Almedalen? Jag har bjudit in till denna picknick, häng på!)

Praktikplatser / stöd att anställa

Det finns stöd från Arbetsförmedlingen för att anställa nyanlända – företag kan få upp till 80 % av lönekostnaden betald. Problemet är att reglerna känns anpassade för stora bolag. Det börjar med att man måste veta vem det här är ämnat för. En personen som inte fått asyl än, och inte läser SFI, kan inte få stöd från arbetsförmedlingen. Då är det migrationsverket man måste prata med – och de ger inget stöd. Men när personen fått asyl, så är det arbetsförmedlingen. Men bara så länge personen läser SFI… Hur lång tid tar det att läsa SFI? Det beror helt på, finns ingen tidsgräns….

Så det stora problemet här är att företagare inte har tid, ork eller energi att sätta in sig i detta. Stora företag, som till exempel har en HR-avdelning, kan lite lättare lägga resurser på detta och anställa. Små bolag, där över 4 av 5 jobb skapas, måste lära sig själva och gör man fel kan det bli väldigt dyrt (som med mycket i Sverige som rör anställning).
Utöver det finns det en massa begräsningar – till exempel ska man helst inte ha mer än 1 person per 5 anställda som får stöd. Bolag med 2-5 anställda får därmed svårt att göra detta. Därför gör man inget, även om man skulle vilja.

Lösning: Bort med så många regler och begräsningar som möjligt! Det är ett enormt slöseri att det är det minsta byråkratiskt i just detta led.

Sysslolöshet under asylprocessen

I dag är det svårt att hjälpa någon som befinner sig i asylprocessen. Innan han eller hon fått asyl prövad/godkänd/avslagen finns väldigt lite stöd för att integreras i samhället. Jag förstår varför, för denna process ska inte ta så lång tid, men när den nu tar mer än ett år – är det ett år då personer tappar mycket lust, hopp och energi.

Jag märkte detta när jag själv ville erbjuda praktikplats. Jag tänkte: jag måste ju leva som jag lär, och själv erbjuda praktik. Under asylprocessen går det, men Migrationsverket måste godkänna det. Så vi skickade in pappren. Efter 2 månader(!) fick vi svar: avslag. Anledning: jag hade sökt med mitt moderbolag, det som äger alla mina andra bolag, och det har endast 1 anställd (mig själv). För att praktik ska beviljas ska ett bolag ha minst 5 anställda. Trots att jag i mina intressebolag har tiotals anställda… Varför krångla till det? Varför kan inte enmansbolag ha praktikanter?

Lösning: bort med begränsingarna. Varför måste praktikplats ens godkännas?

SFI i asylprocessen

Att lära sig svenska är bland det absolut viktigaste enligt de nyanlända själva. Ett problem är att det inte finns någon svenskundervisning på flyktingboenden, där många väntar på besked. De har heller inget personnummer än, vilket låser dem ute en från väldigt mycket av samhållets tjänster (bankkonto, internettjänster, you name it). Det är synd att människor, som ibland har väntat i mer än ett år, inte kan använda tiden till att förbereda sig.

Lösning: Komma igång med med SFI redan under asylprocessen (Migrationsverkets tid) snarast! Under alla de 6 månader jag har varit aktiv med integration har man pratat om att det ska komma igång, men vad jag vet har det inte hänt något än.


Bild från Näringslivsuppropet, 1 dec 2015. Första större saken vi gjorde.

Vad kan vi i näringslivet göra?

Även om du inte är på ett stort företag, som har mer HR musklar, så kan även alla små företag göra skillnad. Av de vi träffat, som alla har velat starta företag, har också velat få bättre kunskaper om språket, kulturen och sin bransch. Mindre företag skulle kunna erbjuda praktik, eller informellt (då formell praktik kan vara krångligt), erbjuda en person att gå med en i en vecka. Det skulle inte bli den mest effektiva veckan på jobbet, men det skulle ge en otrolig boost för individen.

Ensamkommande flyktningbarn

Avslutningsvis vill jag säga att vi under vår tid inte har kommit i kontakt med så många ensamkommande flyktningbarn. Men de vi har träffat har alla haft ett enormt driv och en vilja att göra saker. Vi måste fånga upp detta!

Varför inte starta kurser eller utbildningar inom utveckling, programmering eller hårdvara – områden där vi har stort behov av bra kompetens, och som kan läras av alla? Det är också områden som gör att man skapar saker, vilket ger en inre tillfredsställelse. Alla hem för ensamkommande barn borde ha saker som CoderDojo, eller ett makerspace i närheten. Det hade skapat en generation av fantastiska individer, det är jag säker på!

Tack

Allt det här hade inte varit möjligt utan alla som hjälper till med detta. Som aktiva, som mentorer, som deltagare, som egna initaitivtagare. Som hejare och peppare och inspiratörer. Utan er hade vi inte gjort detta! Tack!

Vill du som läser detta veta lite mer om hur vi tänkte i början, kan du läsa våra första tankar här, eller bloggposten om näringslivsuppropet.

Hur har 2015 gått? Siffror och insikter

Liknande förra året, ville jag göra en bloggpost som sammanfattar 2015, och hur det har gått i alla bolagen.

Transparens

Jag tror att transparens är viktigt. Både för att det hjälper de i min omgivning att ha stark tillit till mig, men även för mig själv – det “tvingar” mig att vara ärlig. Förra året skrev jag ett inlägg om hur det går för mig och mina bolag, jag tänkte göra detsamma i år.

Jag lyfter fram lite siffror också – värt att notera att alla bolag utom Rescued Fruits har brutet räkenskapsår, vilket betyder siffror är till och med sista augusti 2015, så inte de mest aktuella.

Mina verksamheter

De som känner mig vet att jag är involverad i många olika saker. men väldigt få vet nog egentligen om allt. Ofta så jag själv inte riktigt vet alltid, ska jag erkänna.

Med verksamheter här menas så väl enskilda bolag, som också engagemang i föreningar, eller saker som inte har några juridiska enheter, utan bara finns som en webbsida eller en grupp människor. Så det är en luddig definition. Men allt är enskilda saker jag är aktiv i – ibland drivande, ofta delägare / delinitiator.

Följande har mina huvudsakliga olika business under 2015 varit

Bolag

(Listat i ordning jag startade dem)

 • Contentor (som växt med Contentor Marketing verksamheten också under 2015)
 • Mindpark (bolagsnamn: K Deppert AB)
 • Student Network
 • MotioMera (bolagsnamn: Service Supply Scandinavia)
 • Scandinavian School of Coffee (tidigare en del av Service Supply Scandinavia bolaget också)
 • Rescued Fruits (tidigare: MarmeladMakeriet)
 • E-Commerce Park of Sweden
 • DepCo AB (främst holdingbolag)

Andra verksamheter

 • Øresund Startup News
 • CreativeLab Hackerspace
 • Skånska ehandelsnätverket
 • CPHFTW
 • Integratörerna Helsingborg

Jag själv

Jag tänkte börja med mig själv. 2015 har varit ett extremt händelserikt år. Utöver alla bolagen har jag även varit väldigt engagerad i CreativeLab Hackerspace föreningen (dock överlämnad min styrelsepost nu i och med att Open Space initiativet på Mindpark kom till, som tar över evenemangdelen som CreativeLab gjorde innan). Jag var involverad i Framtidsrummet i somras. Jag besökte Borderland för första gången. Och sedan hösten har Dan och jag varit aktiv i projekt för att förbättra integrationen – vi kallar det för “Integratörerna Helsingborg”, inspirerad av nationella rörelsen integratörerna. Båda dessa saker har gett mig mycket nya lärdomar, kontakter, synsätt och gjort att jag lärt känna mig själv djupare.

Det har varit väldigt bra år, även om jag ibland känt mig lite maktlös och vilse – vad borde jag egentligen göra? Gör jag saker på bästa sättet? Men överlag väldigt framåt och väldigt mycket gick ungefär som det var tänkt – även om det är svårt att förutse framtiden.

Rent privatekonomiskt lever jag spartanskt – en totallön under 2015 på 184 000 kr. Men det räcker för en mysig lägenhet, som jag delar med 5 andra fantastiska människor (eller 6 eller 7, beroende på om deltidspersoner räknas eller inte). Men boendet är billigt. Jag handlar väldigt sällan, men äter mycket ute – det är min stora ekonomiska kostnad. Resa har jag försökt undvika – jag känner jag har sett mycket av världen nu, och har ingen direkt upptäckslust i dagsläget. Det är så bra här i Helsingborg att jag vill vara här så mycket som möjligt.

Så rent privat lever jag det liv jag vill leva just nu.

Uppdatering: Skrev fel totallön först, hade tagit siffrorna från fel lönebesked – korrekt är 184 000 kr, inte 140 000 kr!

Företagen

Contentor

Detta bolag har verkligen genomgått stora förändringar under 2015. Först och främst har det blivit två verksamheter: Contentor, som arbetar med översättningar och texter för online försäljning. Men nu även Contentor Marketing, som är en konsultverksamhet för att hjälpa företag kommunicera bättre, främst på nätet men även med PR och icke-digitala kanaler. Utöver det har vi startat ett modersbolag (Contentor Next Level) som kommer stå för utveckling av översättningsbranschen online. Vi håller just på att ta in en runda med externt kapital, för att fokusera på teknik. Denna process har varit väldigt lärorikt och även gett mycket perspektiv på vart vi ska ta detta bolaget.

2015 har inte varit lätt alltid, utan även väldigt tufft i perioder, och Rebecca har gjort ett starkt jobb med att hålla samman allt och fortsätta tillväxten – och få till teamet på kontoret att samspela och hålla i alla trådar, men också ha kul. Contentor har länge lidit av att jag och Dan, som är delägarna, inte fokuserat på det själva helhjärtat, samt att vi varit relativ dum-snåla – vi har inte alltid satsat tillräckligt mycket för att det verkligen ska bli bra. Vilket har märkts både i saker som marknadsföring, vilka roller som funnits i bolaget och speciellt när det kommer till teknik och verktyg. Företaget har varit lidande av att vi inte investerat tillräckligt långsiktigt.

Nu sedan ändringarna i höstas med den nya verksamheten samt teknikfokus är det en helt annan stämning runt omkring också – med Linnea på Contentor Marketing och Hampus ombord som övergripande och på tekniken. Det finns mer en energi och drivkraft än någonsin, vilket jag tror är avgörande för att ta verksamheten till nästa nivå.

Finansiellt har bolaget haft ett bokslut (sista augusti) på 7.5 miljoner, vilket är en bra ökning från förra året, och det största av de bolag jag är aktiv i. Målsättningen för nuvarande verksamhetsår är att göra över 11 miljoner i omsättning – vilket vi taktar i dagsläget. Vinst är inte i fokus just nu – detta gjorde vi ett nollresultat (17 000 kr), och nästa år kommer vi nog gå back, i och med att vi tar in investerare för att satsa på tekniken.
Det händer just nu väldigt mycket i bolag(en), och 2016 kommer bli en enormt intressant år!

Mindpark

Mindpark co-working space har under 2015 haft ett väldigt utmanande men också fantastiskt kul år. Första halvan av året var det bästa vi haft – saker flöt på, många nya roliga personer i communityn och väldigt många kul evenemang, speciellt i samband med CreativeLab. Sommaren var också bra – flera olika sommarkurser hölls, både Scandinavian School of Coffee som jag själv är involverad i, så väl som CoderDojo som hade sommarkurser i programmering för skolungdomar.

Hösten blev dock mycket tuffare. En rad av väldigt många olika detaljer gjorde att hösten kändes som att en jobbig sak som avlöste en annan. Allt från att planer på ombyggnation dragit ut på tiden, till inbrott, till problem med kunder – som att IKEA (till slut) flyttade delar av verksamheten till Malmö, vilket har gett ett stort tapp i konferenserna och mötesrummen som de har använt på Mindpark. Ekonomiskt väldigt tufft. Men Sanna som sköter verksamheten är fantastisk grym, och har gjort ett toppenjobb med att hålla samman allt – trots många oförutsedda utmaningar. Och även om allt inte löst än, finns det planer och tankar på hur 2016 ska vara och hur problem ska tas tag i. Jag är stolt över hur organisationen hanterad denna hösten!

Finansiellt har bolaget gjort ett resultat i verksamhetsåret som slutade augusti 2015 på 4.5 miljoner, och en vinst på 319 000 kr. Dock har de första månaderna på nya räkenskapsåret varit betydligt tuffare.

Mindpark är en fantastisk plats, och jag blir, fortfarande, glad varje gång jag går in genom dörren. Nu är totalt 89 bolag som har sina arbetsplatser på Mindpark och det är en bra och kul community. Jag är jätteglad för Think acceleratorn som gör ett jättestarkt jobb med att få en miljö ambitiösa bolag. Och jag är glad för att vi är ett viktigt nav för entreprenörskap i regionen. Men det finns mycket kvar att göra också – och många planer för 2016!

Uppdatering: Glömde nämna Camp Ven! Helt klart en av höjdpunkterna under 2015 för egen del, och väldigt glad det blev så fantastiskt bra redan första året. Stor eloge till hela Mindpark teamet som gjorde det möjligt!

Student Network

Detta bolag, som arbetar med att ge studenter (främst i Helsingborg) vettiga extra jobb, är egentligen en blandning av webbyrå, eventbyrå och marknadsbyrå. Med studenter de som utför jobbet. Under 2015 har verksamheten fortsatt att ändras – eftersom det är studenter är det varje år nya personer som jobbar i detta bolag. Verksamheten är relativt liten: omsättningen för verksamhetsåret som slutade augusti 2015 var omkring 750 000 kr. Vilket är något sämre ån året innan. Stor skillnad i bolaget är att Anna, som jag grundade bolaget med och som var drivande i bolaget under 2014, blev headhuntad till ett jobb, som ansvarig för traineeprogrammet i Familjen Helsingborg. Det gjorde att bolaget sedan januari 2015 inte hade någon heltidsanställd längre – vilket är huvudanledningen till att omsättningen är lägre i år än tidigare. Men vi har haft två grymma studenter – Linda och Sandra, som ansvariga för att driva mycket av verksamheterna, vilket de båda gjort väldigt bra samtidigt som de studerade och var aktiva i studentlivet.
Även om bolaget inte växt, är det ett väldigt kul bolag. Det är roligt hålla kvar kontakter till studenterna och det känns väldigt meningsfullt – både att de flesta kunder är lokalt intressanta bolag, och att ge studenter möjlighet att få bra kontakter i det lokala näringslivet. Väldigt bra för Helsingborgs utveckling tror jag.
För detta verksamhetsår finns ingen direkt budget, men tanken är att hamna runt 700 000 – 1 miljon kronor i omsättningen – någon större ökning är inte att räkna med i närtiden.

MotioMera

Det bolag som har varit tuffast under 2015. Det har hänt mycket – vi började året med att utveckla vår nya träningsapp för företag, och lade de första månaderna all tid på det. Sedan började vi ta in kunder i den under augusti september, och sedan dess har vi implementerad den fullt ut – vilket allt gick bra. Tanken med bolags tjänst är enkel: en träningsapp för företag. En app för friskvårdstävlingar, som bygger på den gamla principen av stegtävlingar, men som app och i en modern förpackning.
Men bolaget har inte varit utan problem – försäljningar har inte varit vad vi hade velat. Förra verksamhetsåret (utan någon direkt effekt av appen) hamnade försäljningen på ca 200 000 kr. Hittills, med app, har bolaget sålt för 120 000 kr. Vilket är inte mycket bättre än innan – och klart under budget.

Varför det har blivit så är mycket mitt egna fel. Dimitrij och jag, som är de två delägarna, har båda haft andra arrangemang, och jag har haft svårt att lägga den tid på bolaget som det hade behövt. Problemet är att försäljnigen har inte tagit fart – vi har inte fokuserat nog på det. En av anledningarna är att ett “sälj” tar ca 1 månad från första kundkontakt till avslut – och det tog lång tid att inse att säljet inte gick så bra som det hade behövt. Det var det först i november / december som vi säkert kunde säga att vi hade problem.

Under 2016 blir fokus att lösa detta problemet. Vi kommer behöva ta ombord någon som kan hjälpa oss med det – och som kan få den produkt som är utvecklad och har nöjda kunder, att nå betydligt många fler. Men det är inte utan problem det heller, för pengarna i bolaget är mer eller mindre slut, och eftersom försäljningen inte går så bra, har vi inte så mycket nya pengar. Så vi behöver hitta en lösning som inte är att anställa någon på heltid.

Scandinavian School of Coffee

Detta bolag, som ofta går under namnet Caféskolan, har tidigare varit en verksamhet som drevs av Service Supply Scandinavia. Men i och med att Service Supply tog över MotioMera och började utveckla den appen för lite mer än ett år sedan, har Caféskolan blivit ett eget bolag.

Verksamheten är i huvudsak baristautbildningar, främst för privatpersoner. Detta sker som sommarkurser, eller som helgkurser. I praktiken är det en rad lärare och utbildare som är inkopplad till denna, och varje kurs består av 2-3 olika personer som håller i dem. Jag är en av dem. Extremt kul, nästan mer en hobby och något utav “semester” varje sommar. Under 2015 gjordes 2 veckokurser på sommaren, och en helgkurs. De flesta ihop med William och Gustaf.

Totalt omsatte vi ca 100 000 kr under helåret 2015. Under 2016 är tanken att det ska bli ännu fler sommarkurser (helst 4 st, om efterfrågan är stor nog), och minst 2 st helgkurser. Första helgkursen, i mars, är redan nästan fullbokad. Det ska bli väligt kul. Omsättningen borde hamna runt 200 000 kr.

Rent personligt är det kul att hålla de gamla baristakunskaperna vid liv, och det är alltid kul att föreläsa och lära ut. Jag har lätt för det, och många tycker jag gör det väldigt bra. Så detta är verkligen ett slags hobby-bolag – men det finns större planer också, som vi är beredda att utveckla ifall vi får rätt person med ombord.

Rescued Fruits

Detta bolag – som räddar frukt och gör must och marmelad av de – är utan tvekan det bolag jag har varit med och startat som är mest händelserikt. Under 2015 känns det som om varje vecka har inneburit förändringar, ibland väldigt stora förändringar.

Men Cecilia som styr bolaget har verkligen arbetat som tusan. Bolaget har gjort en enorm resa, jämfört med vart det var för ett år sedan. I huvudsak två anledningar – att vi satsade på att göra must, istället för endast marmelad, och att vi fick in en viktig person: Truls, som blev anställd. Att vi skulle börja göra must var jag själv väldigt skeptiskt till – jag var övertygat om att det var bättre att först få ut marmeladen ännu mer, att den marknaden hade mycket kvar att ge. Men det var helt klart fel bedömning – sedan dagen vi gjorde den första musten, har beställningarna nästan inte hunnits med. Detta är också att tacka Truls för – ett enormt driv i honom, och en kille som får alla till att vilja sälja Rescueds produkter.

Vill man veta lite mer, kan man läsa vad Cecilia själv skriver om 2015.

Det ska bli extremt intressant vad som allt händer med Rescued Fruits under 2016. Jag är övertygat om att det kommer vara mycket mer än vad jag ens kan föreställa mig nu – men garanterad en enormt intressant resa!

E-commerce Park of Sweden

Ehandelsparken, eller e-park som jag ibland också kallar det. Också här en väldigt händelserik resa. För ett år sedan hade vi just startat, vi hade stora planer, och vi hade goda förhoppningar. Företaget har sedan dess utvecklat sig – väldigt mycket enligt plan. Vissa saker har blivit lite annorlunda: så som lagerverksamheten som vi valt att göra på andra sätt än vi trodde för ett år sedan. Men överlag har bolaget tagit stadigt men stora kliv framåt. Antalet hyresgäster har ökat till mer än 25 st e-handlare eller e-handelsrelaterade bolag i parken. Inkubatorverksamheten lanserades och där ingår nu 5 spännande uppstartsbolag. Vi har hållit väldigt många evenemang med fokus på allt inom digital handel. Och teamet utökades med Rikard, som inkubatoransvarig och som ser till att det delas mycket kunskap och att man hjälper varandra i parken.

Amelie som leder bolaget har gjort ett fantastiskt jobb under året. Trots flera jobbiga situationer med praktiska saker i fastigheten, har hon hållit ihop allt, och sett till att bolaget tagit sig fram. Fram till bokslutet sista augusti hade vi omsatt 650 000 kr, med en förlust på 120 000 kr. Och nu taktar vi på över 90 000 i månaden, vilket är strax över break-even. Väldigt bra och starkt jobbat. För 2016 finns redan några väldigt ambitiösa planer till, även om de inte är officiella än. Omsättningen borde hamna strax under 2 miljoner kronor. Det ska bli spännande att se om allt utvecklas som vi vill!

DepCo

Detta är främst ett holdingbolag, men som även gör lite konsulttjänster, främst åt egna bolag men ibland åt externa kunder också. Härifrån betalar jag min lön. Omsättning till bokslutet augusti 2015 var 350 000 kr.

Andra engangemang

Øresund Startup News

Detta initiativ är något som nu varit igång ett bra tag, och som till skillnad från andra saker jag hållit på med länge inte har någon direkt affärsmodell. Det är en nyhetssida, som tack vare duktiga volontärer, arbetar med att skriva vad som sker inom tillväxtbolag / startups i denna region. Sidan har ca 10 000 besök i månaden, så det finns lite underlag och värde att ge. Men den bygger fortfarande på ideelt arbete från alla, vilket gör den går lite ojämnt – även om jag gärna vill det finns nyheter minst några gånger i veckan, är det inte alltid så.
Men vi har nu börjar bli tillräckligt stora för att också börja övertala aktörer i regionen som vill synas mot målgruppen, att vi är en bra kanal för det. Det kommer innebära att vi under 2016 kommer fokusera lite mer på att faktiskt skapa en stabil grund – så att inte hela sidan är beroende av ideelt engagemang.
Det har även kommit upp att vi kanske borde byta namn till “greater Copenhagen startup news” – något som i ljuset av dagens gränskontroller dock nästan hade blivit ironiskt….

CreativeLab

Det har varit väldigt mycket med CreativeLab i år, lite som jag redan nämnt. Överlag varit jättekul att lära känna många nya personer genom föreningen, och framförallt att se att det skapas roliga / udda och kul saker av personer i föreningen. Höjdpunkten för mitt engagemang under 2016 var Framtidsrummet Maker Weekend, som hölls för andra året i rad i augusti, och blev jättebra. Över 30 olika teams som deltog, och över 1700 besökare. Och framförallt – extremt uppskattat av besökare!

CreativeLab gick under slutet av hösten igenom en större förändring sen. Evenemangsdelen och workshops, som fram tills då varit en viktig del av CreativeLab, byte namn och blev en del av Open Space istället – och kommer först nu igång på riktigt igen. Själva hackerspace delen / det fria skapande – det som tidigare kallades OpenLab – har istället blivit huvudfokuset av CreativeLab. Detta har att göra med ändringar på Mindpark, där Alexandra som är ny anställd kan ta över det jobb som Silja tidigare gjorde för CreativeLab, och just fokusera på att möjliggöra kul evenemang. Men det är i grund och botten mest ett namnbyte – det är fortfarande samma grundtanke, med både CreativeLab och Open Space: att möjliggöra fritt skapande och kreativt utforskade av idéer, själv eller ihop med andra. En smältdegel för en massa kul saker.

Skånska ehandelsnätverket

Detta lösa nätverk har startats av Dan, Sarah, Patrik för ett tag sedan, och under 2015 har vi fortsatt att ordna träffar för e-handlare i Skåne. Konceptet är väldigt enkelt – vi träffas hos e-handlare, och har ett slags studiebesök, samt nästan alltid även mindre diskussionsgrupper där man kan fördjupa sig i utmaningar och problem man har. Väldigt enkelt och kul. Tanken är att göra fler sådana under 2016, och kanske lyfta nätverket till en högre nivå också.

CPHFTW

Ett initiativ för att stärka startup communityn, främst i Köpenhamn men också hela region. Jag har varit involverad i det sedan start, men senaste året, framförallt senaste halvåret, betydligt mer. Det är ett väldigt intressant nätverk, men också väldigt ojämnt – ibland är jag väldigt engagerad, ibland inte mycket alls. Man åstadkommer flera väldigt viktiga saker för tillväxten i regionen: främst är att ha stormöten där nya entreprenörer och erfarna träffas och lär känna varandra, men även små nischade evenemang, så som träffar med riskkapitalsbolag som är på besök. 2015 hände det mycket i initiativet, då Jasenko som var drivande innan gick vidare, och ett nytt team, med Christoffer i spetsen, tagit platsen. Överlag det engangemang som påverkar mest på större skala som jag är aktiv i, då man är en viktig spelare i Köpenhamns näringslivsutveckling, samt arbetar med många väldigt framgångsrika företag och personer.

Integratörerna Helsingborg

Detta har dykt bara de senaste månaderna. Det är ingen förening eller officiell verksamhet, utan i grund och botten jag och Dan som ville göra något för att göra integrationen i samhället bättre. Efter att vi lyssnat runt, pratat med andra och letat reda på vad som redan görs, bestämde vi oss för att göra två saker: näringslivsuppropet, och språkcafé för företagare. Responsen har varit väldigt bra och det är jättekul att arbeta med dessa frågor. Väldigt inspirerande. Jag har skrivit lite mer om dessa redan, för den som vill veta mer.

Finns även fler tankar på arrangemang och aktiviteter som vi tror kan göra stor skillnad, som vi hoppas kunna göra under 2016.

Lärdomar under året

Ensam är inte stark

Jag ville fokusera på MotioMera, och använda den kunskap jag har samlat på mig genom åren i något konkret, där jag är drivande. Men att vara drivande själv (Dimitrij, den andre delägaren, var främst i Berlin under 2015) har varit för tufft. Stor del av anledningen till att MotioMera inte gått som vi hade velat är att jag inte klarat av att driva det ensamt. Även om andra också varit engagerade, som Sarah och Brian, så var det på mig det låg att flytta saker framåt. Och det har gått för långsamt. Lärdom: se till att arbeta i team där man kan hjälpa dra varandra till vardags.

Personliga relationer är det viktigaste

Under året har jag haft flera nyckelpersoner som jag inte tagit mig tillräckligt mycket tid för att umgås och hålla mig up-to-date med. Jag har insett att ha kontinuerliga “check-ins”, där man enkelt sätter sig under avslappnade förhållande, tar en långlunch eller en öl och kan fördjupa sig lite i hur man har det – privat eller business – är jätteviktigt. Något jag har satt högst på listan över saker jag måste ordna till under 2016.

Jag trivs med min vardag

En mer privat reflektion under året har varit att min reslust mer eller mindre har försvunnit. Jag har inte kvar mitt rum i Berlin längre, och jag undviker att resa om jag kan. Jag inser det beror till största del på att jag trivs så bra i min vardag. Med vardagar omgiven av drivna och engagerade personer, i roliga och kul projekt. Med kvällar i kollektivet, med djupa samtal med de andra eller med nära vänner. Med helger som innehåller fikor med roliga personer, kallbad på söndagar (de flesta söndagar i varje fall). Väldigt ofta när jag är borta, även om bara någon dag, ser jag väldigt mycket fram emot att komma hem – även om det “bara” är till att sitta med laptoppen på något av mina favorit-caféer och småjobba.