This is not an årskrönika för året 2018

I år har jag inte hunnit med skriva en ordentlig årskrönika… Vilket känns väldigt tråkigt, men jag inser jag kan inte ha dåligt samvete för det, och lika bra acceptera det blir ingen riktig nu i början på året – för annars kommer den i mars eller så, och det hade känts lite udda tidpunkt.

Men jag har ju som tradition att skriva dessa 2 ggr per år, en nu vid starten av nya året och en efter sommaren (då nästan alla mina bolag har räkenskapsår som slutar sista augusti). Så jag hänvisar istället till min senaste, från efter sommaren, ifall du inte redan läst den.

Men några personliga reflektion ska jag dela med mig av dock:

Kärlek

Det viktigaste är att jag är otroligt tacksam, varje dag, för all kärlek som är omkring mig. Det är så galet många bra saker som händer. Saker som gör mig glad och stolt och alldeles bubblig ibland. Heja alla ni fantastiska personer runt mig, som gör så mycket! Går inte att berätta om allt som gör mig stolt och glad! Men ska försöka ge några detaljer.

Det är allt från småsaker, så som att på E-commerce park, att inkubatorn verkligen ändrar hur folk driver bolag, och vad som sker i regionen. Och att vi får massa spännande personer, företag och organisationer som besöker parken hela tiden, så som nu senast bara, Dansk Industri.

Saker så som Mindpark Helsingborg, med sin härliga stämning, alla grymma events som görs på Open Space, och alla galna (på ett positivt sätt) personer som är där. Och att Mindpark crewet har skrivit en egen årskrönika! (med kul info, så som att det dagligen serveras 75 liter bryggkaffe, fairtrade märkt så klart)

Rescued, att det går framåt och bara sådant härligt koncept som att 1 kr per flaska ”Lycklig” går till Regnbågsfonden, vilket blev nästan 50.000 kr hittills! Eller att teamet räddad 168 ton frukt under 2018!

Saker som att Contentor, som haft ett turbulent 2018, har landat och det är en härlig teamkänsla och stämning bolaget – och att det finns ett härligt driv framåt. Ska bli mycket spännande 2019 i det bolaget!

Campus Webb – Känns så bra att verkligen hjälpa studenter lära sig mer, och få trygghet som professionella personer och hitta nätverk i regionen. Och att kunna komplettera deras akademiska kunskap med allt möjligt från verkligheten, så som med vid Digitala Marknadsföringsdagen som hölls nyligen.

Collaboration Concepts – att vi bara kör! Sanna, du levererar så galet mycket just nu! Är både lite nervös och imponerad av allt, och ska bli extremt spännande med både Mindpark Malmö och Mindpark Lund.

Wellbefy – att verkligen få människor att leva mer hälsosamt, på riktigt. Och inte bara genom appen och webbtjänsten, utan även genom den passion som Sandra utstrålar, som hon påverkar alla i sin närhet med. Jag tror du har förlängt alla våras liv med minst 5 år Sandra!

Social Business Lab – alla människor som berörs av att få bättre förutsättningar, i nästan allt som görs här. Saker som är jätteenkla för oss, märker man uppskattas enormt av många, som inte riktigt ”hittat hem”, eller känt sig inkluderade i samhället helt. Tex arabiska affärsnätverket, som görs ihop med Peers Bridge. Och så klart helt fantastiskt att varje termin utbilda 25 personer som lär sig programmeringskunskaper genom SBL Front End. Viktigt för regionen och för individer detta!

Och utöver det alla andra saker jag är involverad i med fantastiska människor, som ger mig och andra kärlek. Thegoals.org, och engagemanget som finns där. Pecha Kucha Helsingborg, och våra fantastiska evenemang. VentureLab, att hjälpa studenter växa och förverkliga egna idéer. Skåne startups och Föreningen för Logistik och E-handel som båda utvecklar regionens företagsamhet. Ledarskapsforumet som Helene och jag drog igång i höstas… och så mycket mer!

Överlag är jag extremt glad för all denna energi och skaparglädje som finns. Det är galet vad alla bidrar, och även hjälper andra att göra bra saker!

Några tankar efter 2018 och inför 2019

Att vara operativ

I en av verksamheterna är jag själv ansvarig för det dagliga: kaffeversamheten, som officiellt görs i Service Supply Scandinavia AB, men som har varumärkena School of Coffee och Nybryggt.nu. Det är ovant för mig att själv vara ansvarig för allt nuförtiden, men samtidigt har jag kommit att uppskatta det mycket under hösten (när jag tog över det dagliga ansvaret helt). Det är kul med e-handeln, framförallt att se siffror öka i praktiken. Varje kund som handlar kaffe, eller varje anmälan som kommer in till någon av baristakurserna. Det ger en kul känsla i vardagen. Och skiljer sig mycket från andra problem i de andra verksamheterna, som ofta är mer komplexa och tar lång tid att lösa. Det känns på ett sätt skönt att ha visa “enkla” problem, som det blir här, istället för bara “stora” problem som det är för min del i alla andra verksamheter – där nästan allt jag kan lösa är strategiska problem eller problem som tar några månader att lösa (så som att hitta investerare, eller hitta ny VD, eller liknande).
Jag ska nog fortsätta med detta ett tag till, och skulle det ändra sig kanske hitta annat där jag är praktiskt ansvarig. Jag inser även att detta varit lite en roll jag haft i oresundstartups också, och som gjort det roligt med.

Resor / tåg

Jag kommer 2019 försöka undvika flyga. Vet det inte kommer gå helt, för vill tex vara i London några gånger men bara för någon dag, och att ta tåg då blir för krångligt. Men allt annat jag har bokat, eller inte bokat än, är till platser som funkar med tåg. Tex så som cowork away, där den första är nästa vecka, och även kommande där. Eller sommartrip till Alperna.
Finns risk det blir flyg till Almedalen med, men ska se om inte det går att lösa smidigt nog på annat sätt.

Skärmtid / sociala medier

Inser när jag hör andra prata om detta, att jag hittat några lösningar som passar mig. Jag har installerad Newsfeed Burner som tillägg i Chrome som gör att Facebook newsfeeden inte laddas – vilket jag inte hade klarat mig utan, och gör att man inte fastnar på Facebook. På mobilen har jag tagit bort FB appen, så där är jag inte inne ofta heller. Där jag spenderar mest tid just nu är Instagram (mest pga stories, som är beroendeframkallande att kolla på), och ibland fastnar jag på LinkedIn på datorn (där newsfeeden inte är blockat… kanske borde hitta ett sådant tillägg inser jag). Använder även Quora sjukt mycket på mobilen, men där lär man sig så mycket, så det tycker jag är en positiv sak att använda mycket.

Minimalism

Som privatperson har jag länge varit minimalistiskt, och det har bara blivit mer så med tiden. Märker att jag snarare handlar ännu mindre och mindre med åren – nya kläder köps verkligen först när de gamla ramlar sönder (vet inte om det alltid är bra…), böcker har jag nästan slutat köpa, och annars är det verkligen nästan inget som jag lägger pengar på, förutom att äta mat. Och det känns väldigt skönt – och ändå får jag känslan av att det dyker upp mer och mer saker hemma hos mig. Vi är verkligen omgivna av en materiel värld, där 90% inte behövs. Det blir allt mer tydligt för mig.

Pengar

Jag bryr mig fortfarande inte om pengar, men har någonstans i mig en trygghet som säger: något av mina bolag borde gå så pass bra i framtiden, att jag borde tjäna pengar på det. Vilket känns just tryggt – jag är inte orolig i vardagen, och tänker ofta inte ens på pengar.
Min lön under 2018 har varit lite annorlunda: jag är anställd av universitetet en dag i veckan, så där får jag lite lön (vilket nu har höjts, till ca 8.000 kr i månaden). Sedan har jag tagit lite lön från mitt holdingbolag, Everywhere Group (Överallt Grupp AB), som får sina pengar delvis löpande från visa verksamheter (Mindpark, Service Supply och Social Business Lab), samt om det sker aktietransaktioner, vilket det 2018 har gjort i Contentor. Men har varit en ojämn lön, då bolaget även haft skulder till mig, så delvis har det blivit återbetalning av skulder istället för ren lön.
Under 2019 kommer jag nog gå tillbaka mer till fast lön från holdingbolaget, vilket jag nog kommer lägga på 8.000 kr / månad. Det räcker mer än väl, tänker jag. Universitslönen kommer fortsätta med, och sedan har jag även blivit invald i styrelsen för Helsingborgs Hamn AB, vilket ger en modest ersättning med på ca 1.000 kr i månaden.

Hälsa

Skrev för ett tag sen om hälsa. Ska fortsätta med de planerna – springa någon gång per vecka (helst 2-3 ggr), lite enklare övningar hemma, och fortsätta äta sunt. Lägga till mer nötter i min diet. Och äta 200 gram fisk / musslor i veckan (så mycket som möjligt fisk som inte är för dålig för miljön, eller för dålig för människan).
Och fortsätta med att sova 8 timmar per natt. Har gjort det i flera år nu, och inser hur viktigt det är för mig. Det gör mig så mycket mer produktiv, att vila ut.

Mot ett spännande 2019

Detta var några detaljer om 2018. Ser nu fram emot ett garanterad händelserikt 2019, omgiven av fantastiska människor!

One thought on “This is not an årskrönika för året 2018”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *