Detta är en artikel som ursprungligen var en del på Wellbefys följetång kring pandemin och utmaningar kring det. Men jag skulle säga det är nog lika aktuellt även i dessa tider. Omvärlden förändras, och det påverkar ledarskapet att vara i tider med förändring.
Att hålla humöret positivt och stötta teams är en svår sak när mycket runt omkring en är tufft. Harvard Business Review hade en bra artikel med tips, som jag tänkte fördjupa.
1) Ge plats för “organisational foolishness”
Att bara fokusera på produktivitet och effektivitet är inte det bästa för att skapa optimism. Det behövs även plats för att drömma, tänka lite udda tankar och lekfullhet. Detta för att mycket energi och optimism skapas när man kan drömma sig bort lite, vara orealistiskt och inte alltid behöver agera på tankar som kommer fram.
På en plats som Mindpark har vi alltid sagt att det ska vara 80% business och 20% kreativitet. Detta tror jag är viktigare än någonsin i dessa tider.Detta är något jag själv inser jag inte alltid har så lätt för – jag har ofta lätt att själv utforska olika scenanarion och tankar, men jag glömmer ofta bort att uppmuntra detta hos andra och att göra det ihop med andra. Möten blir ofta endast effektiva, inte alltid kreativa. Det är dock inte alltid lätt att ha möten som är både mer utforskande och fokuserar på day-to-day operations. Så det kan vara värt att boka in mer öppna möten ibland, istället för att försöka ha det på samma möte.
2) Empowerment och att lösa problem
Att ge alla plats att lösa problem är viktigt, för att lösa problem ger en känsla av framgång och momentum. Det kan räcka med små problem att lösa. Men det viktiga är inte att du som ledare ger andra problem de ska lösa – det viktiga är att du som ledare låter andra identifiera problem, som de sedan vill lösa. Det är det som skapar positivitet. Annars finns risk det istället bara blir en hög arbetsbörda och demotiverande.
3) Fokusera inte bara på det stora, utan även på det nära
I tider som dessa är det lätt att man lägger fokus lågt fram. Men i denna artikel hänvisas till att det är lika viktigt att fokusera på det som är nära – inte bara i tid, utan även att fokusera på de närmsta människorna. Få ledar klarar av att motivera en stor organisation själv. Motivera istället de tre som är närmst dig, och skapa ihop med dem en kultur av positivitet.
4) Det krävs 4 goda nyheter för att väga upp en dålig
Psykologen Robert F Baumeister uppskattar att det krävs fyra positiva nyheter för att komma över negativa effekten av en dålig. Ha detta i åtanke, och se till att lyfta även små vinster i teamen eller organisationen, för att motverka de förluster och bakslag som förekommer i dessa tider. Detsamma gäller även för en själv – läser du en negativ nyhet, tänk på att läsa flera bra eller positiva kommenterar för att balansera det.