Mina CO2 utsläpp

Jag skriver varje år en årskrönika. Jag håller på att sammanställa den just nu, och ville detta år ta med mina utsläpp av CO2 också. Så jag gav mig ut för att beräkna dem. Finns en rad olika kalkylatorer och sidor det går att göra på dock, så jag tänkte jag testar de olika, för att se vilken som är bäst.

Jag har tidigare testat några, och vet de är inte jättedetaljerade. Men jag tänkte kan vara bra att testa om det finns några som är mer detaljerade och nograna än andra.

Min omdömen och tankar kring de jag testade

 • www.thecapture.club – En app. Väldigt grov, ger inte så mycket (endast grovt om resor och mat, inget om boende tex, eller vilket land man är i). Min score: 19 ton CO2e per år (!)
 • www.klimatkontot.se – relativ detaljerad, frågar om resor, inköp av kläder och elektronik bland annat. Min score: 2.7 ton CO2e (varav ressor det största med 1,6 ton)
 • www.svalna.se – intressant då den hämtar data från banken (även om det känns lite läskigt att koppla banken till en extern tjänst). Rätt långsam tjänst dock, så kräver lite tålamod att fylla i. Mina utsläpp enligt den: 5.9 ton CO2e, varav transport 1,2 och andra delar högre, vilket känns lite orimligt
 • coolclimate.org/calculator – den tror dock du bor i USA, så vet inte hur pålitligt för oss i Sverige. Men relativt detaljerade frågor. Min score här: 10 ton CO2e per år. Varav 5 kommer från resor – men där är tex 2 från att jag åker tåg i Skåne nästan dagligen, vilket jag inte tror har så hög påverkan (men public transport i USA är nog inte lika CO2 effektivt som i Sverige)
 • www.vattenfall.se/one-tonne-future – Appen OneTonneFuture ska också finnas, från Vattenfall, men jag hittade inte den i app store när jag letade på mobilen, så vet inte riktigt vad som är fel där. Jag ser den på datorn, men måste ladda ner appen och den hittar jag inte på mobilen. Lite konstigt.

Det jobbiga med att beräkna utsläppen för mig är att det är svårt när man bor kollektivt, som jag gör. Jag betalar tex hyran, och vi har rätt stort boende. Men då vi är flera som bor där så är det svårt att beräkna mina utsläpp i visa kalkylatorer. Tex om de frågar efter antal personer som bor i huset, eller antal kvadratmeter. Och jag har samtidigt inte insyn i allas ekonomi för att kunna beräkna för hela huset. Så det ger en skevhet där. I visa har jag antagit att jag endast hyr en femtedel av huset vi har, och säger det är min del. Men tex i Svalna som läser av hyreskostnaderna så går det inte.

Data som jag angivit generellt

 • Jag har under 2019 gjort 5 st turoretur flygresor (4 st till London, och 1 st till Visby) (dessa har jag dock klimatkompenserad, men det kunde jag inte ange någonstans).
 • Jag åker inte bil
 • Jag äter inte kött, äter fisk 1-2 ggr i veckan.
 • Vet inte hur mycket spannmål, frukt och grönt jag äter. Anger medelvärde här om det finns.
 • Jag bor i ett hus på 180 kvm, vi är 5 vuxna som bor där (men anger som sagt 40 kvm ibland, och 1 person)
 • Jag har klimatmärkt el
 • Jag handlar 4-10 klädesplagg per år, 50% begagnad

Vad jag tror jag släpper ut

Baserad på allt detta antar jag att mina utsläpp är ca 3-4 ton CO2e per år. Detta är 3-4 ggr så hög som nivån som är hållbar, så detta behöver jag minska. Flyg är största boven tror jag (som jag enkelt kan påverka), och där klimatkompenserar jag redan som sagt. Men ska även klimatkompensera för resterande utsläpp har jag bestämt. Kommer göra det med Go Climate Neutral (blir indirekt att jag dubbelkompenserar för visa saker, då de frågar efter flyg också, men jag tänker det är bättre med för mycket än för lite).
Utöver det blir målet att minska mägnden fisk jag äter, samt köpa mer begagnad (köper just nu ca 50% begagnad). Har förstått att med kläder så är att tvätta dem en stor miljöbov dock, så vet inte helt hur det minskas på bästa sätt.

En reflektion också

Flera kalkylatorer frågar om återvinning och hur mycket man slänger. Jag tänker det borde inte spela roll CO2 mässigt – det är ju att jag köper in saker som spelar roll. Om jag sedan äter upp det eller slänger det eller inte borde ju inte påverka tänker jag: Det påverkar hur mycket nytt jag köper in, men då är det ju just det att jag köper in saker som borde vara mätvärdet?

One thought on “Mina CO2 utsläpp”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *