CO2 som fångats in av bolag i Sverige

2024 blev året då vi för första gången kom över 1,5° uppvärming. Även om det int betyder Parisavtalet är kört (det krävs flera år för det, och en rad omständigheter kan ha gjort 2024 ovanligt varmt), så är det inget bra tecken.

Vi behöver göra allt vi kan för att minska CO2 utsläpp (inkl metangas och andra växthusgaser). Men vi behöver även göra allt vi kan för att fånga in CO2 som redan släppts ut i luften.

Jag har börjat engagera mig senaste året i biokol, som är den teknik som finns idag som har bäst effekt. Inom branschen pratar om på CDR – att fånga in CO2 från luften. Utöver biokol finns en rad andra, så som DAC (Direct Air Capture), Marine Biomass Sinking och Enhanced Weathering. Biokol är dock den absolut mest använda av dessa.

Det finns en väldigt bra sida med överblick, som jag rekommenderar alla som vill veta mer om vilka bolag som har köpt biokol eller andra kolsänkor: CDR.fyi.

Vilka svenska bolag har köpts kolsänkar?

Jag tog CDR.fyi öppna data och sammanställde de bolag jag kunde hitta i Sverige. Detta blev listan:

Svenska bolag som köpt CDR Till och med 2024 Kommun
Klarna 24 210 ton Stockholm
SEB 19 253 ton Stockholm
H&M 10 007 ton Stockholm
Verdane 4 698 ton Stockholm
Kinnevik 1 000 ton Stockholm
Öresundskraft 734 ton Helsingborg
Planboo 596 ton Nacka
Telia 551 ton Solna
Haglöfs 410 ton Bromma
Ballingslöv International 302 ton Malmö
VITEC software group ab 300 ton Umeå
Svenska Handelsbanken 262 ton Stockholm
Tele2 214 ton Kista
EQT 233 ton Stockholm
Mentimeter 72 ton Stockholm
Betsson 40 ton Stockholm
Länsförsäkringar 35 ton Stockholm
Uppsala Kommun 10 ton Uppsala
AFRY 1 ton Solna
Totalt 62 928 ton

Väldigt intressant lista tyckte jag. Och inte oväntat bolag i Stockholm i topp, dock saknades även många storbolag i Sverige.

Jag har planer på att göra mer med detta i framtiden. Just nu har jag mest mindre initiativ, så som crowd-sourcade sidan klimatrådgivaren (för att hitta enklare till klimatsmarta köp som privatperson), Carbon Collective initiativet (som handlar om just biokol), samt är även en aktiv medlem i Helsingborgarnas klimatavtal.

En reflekterion över entreprenörskap

Senaste åren har mycket av mitt fokus legat på Mindpark (som expanderat mycket under tiden, nu senast i Mölndal!). För de som följt mig länge har detta varit lite ovanligt, då jag tidigare inte varit fokuserad på ett bolag, utan involverad i många olika.

Nu börjar det närma sig 5 år av att ha varit väldigt aktiv i Mindpark. Det är intressant att kolla tillbaka på gamla inlägg här, om hur det var innan dess. Tex min årsreflektion från 2018 eller 2016.

Men senaste året nu har jag gått tillbaka till att vara lite mer involverad i flera saker, även om fortsatt mest i Mindpark. Detta då Mindpark som organisation har vuxit, det är ett starkt och väldigt inspirerande team på plats nu. Och jag inte kan tillföra lika mycket värde som tidigare. Så jag har lagt lite tid senaste året på Contentor (med sina nya AI lösningar), E-commerce Park of Sweden med, samt kaffeverksamheten Nybryggt. Samt mitt hobbyprojekt oresundstartups har fått ökat uppmärksamhet från mig under detta året.

Men jag känner det behöver ske mer inom hållbarhet, där jag inte har ett dedikerat projekt just nu efter att Rscued sålts och Social Business Lab ligger vilande. Jag är fortfarande med i Wellbefy (med systersidan Wmotion), som handlar om hälsa och hållbarhet för människor. Men mer behöver ske inom klimatfrågan. Så det är även något jag undersöker – och kanske blir mer framöver. För behovet, speciellt inom klimat, är skriende och behövs.

Överlag är det intressant dock att hitta in i vad jag är bra på och vad jag är mindre bra på. Det är tydligt att skapa produkter och se saker som kan bli av har jag relativt lätt för, om jag jämför med andra. Och det blir ofta en roll jag tar i många verksamheter.

Ihop med det är jag även stark på marknadsföring och extern kommunikation. Detta är inte så konstigt, då att ta fram produkter och koncept kräver att de behöver förstås av omvärlden.

Även allt kring kapitalanskaffning och att ha finansieringsmodeller har jag jobbat med mycket senaste åren, och blivit rätt bra på. Både med investerare i tillväxtbolag till att göra crowdfunding med tex Cafe 1886 i Zoegas gamla lokaler.

Samtidigt har jag fått lära mig den hårda vägen att mitt ledarskap inte passar alla. Vissa fungerar den bra med, men för vissa är jag för hands-off och inte detaljinriktad nog.

Jag brukar säga att entreprenörskap är en konstant resa in i sig själv. Och det känns som det fortsätter så. Väldigt mycket handlar om att förstå sina egna styrkor och begränsningar. Vilket är mycket lättare sagt än gjort.

Värdering av företag: hur värderas ett e-handelsföretag?

Jag får rätt ofta frågan om att värdera mindre företag, särskilt inom e-handel. Detta då jag varit med och köpt en del mindre verksamheter med det bolag som är nybryggt.nu, men även via E-commerce Park of Sweden varit rådgivare till andra företag som antingen köpt andra bolag eller själv sålts. Ofta är det bolag som omsätter några hundratusen upp till 10-tals miljoner kronor. I den storleken är det en process som kräver både förståelse för verksamheten och siffror, men även  psykologi och att förstå hur andra sidan tänker.

Då jag får frågan lite återkommande tänkte jag ge lite perspektiv, med speciellt e-handel i åtanke. Detta är saker jag rekommenderar att titta på eller förhandla kring.

Förutsättningar

Det första man behöver veta är att det, tyvärr, inte finns någon generell regel för vad ett bolag är värt. Det är ren marknadsekonomi, dvs bolaget är värt så mycket som den som säljer är beredd att gå med på, och den som köper är beredd att betala. Om dessa två värden inte möts, så blir det ingen affär.

Men, det finns lite sätt att tänka och reflektera kring företagets värde. Det är det som denna bloggpost handlar om.

Förstå Företagets Ekonomi

Det första steget i att värdera ett mindre företag är att få en klar bild av dess ekonomiska hälsa. Det inkluderar att analysera:

  • Omsättning och Vinst: Omsättningen ger en översikt över företagets storlek, medan vinsten visar dess lönsamhet. Framförallt vinst är intressant, men i mindre bolag kan det vara lite klurigt.
  • Vinst och marginal: En faktor som avgör mycket i mindre företag, är om ägaren/na själva har tagit ut lön eller inte. Om bolaget för vinst men ägarna inte tagit ut lön, så behöver man räkna på hur hade det sett ut om man tagit ut lön. Om bolaget gör vinst och ägare har en skälig lön, då är det mycket starkare.
  • Balansräkning: Inom e-handel men även andra företag kan det finnas mycket i lagervärde. Det är viktigt att få en bra bild över den, för det blir någonstans det minsta man hade velat ha betalt.

Marknadsposition och Tillväxtpotential

Värdering påverkas också starkt av företagets marknadsposition och framtida tillväxtpotential. Här är några faktorer att överväga:

  • Kundbas och Kundlojalitet: Ett företag med en stor och lojal kundbas har ett högre värde. Framförallt om det går att visa kunders återköpsfrekvens.
  • Konkurrens: Hur står sig företaget i förhållande till sina konkurrenter? En stark konkurrensposition kan öka företagets värde.
  • Kundanskaffning: hur får företaget kunder? Om det har en stark position inom SEO tex, kan det vara mer värdefullt. Eller om det finns en stark närvaro på sociala medier som driver försäljning. Men om kundanskaffning är främst via annonsering så kanske det inte är lika värdefullt, då det går att göra “själv” enklare än att bygga upp SEO eller sociala medier.

Värderingsmetoder

Det finns flera metoder för att värdera företag, och valet av metod kan bero på företagets specifika förutsättningar. Här är de vanligaste:

  • Multipelvärdering: En av de vanligaste metoderna är att använda multiplar av nyckeltal som omsättning eller EBITDA. Till exempel kan ett e-handelsföretag värderas till 1-3 gånger sin årliga omsättning eller 5-10 gånger sin EBITDA.
  • Substansvärdering: Denna är att man tar vad som finns på balansräkningen, inom e-handel ofta lagervärdet, och säger att det är bolagets värde. Detta är ofta en relativ låg värdering då, och används mest om bolaget inte gör vinst.
  • Komparativ analys: Jämför företaget med liknande företag som nyligen sålts eller är noterade på börsen. Detta kan ge en indikation på marknadens värdering av liknande företag. Dock svårt att dra exakta slutssatser, men bra för att få ett humm.

Men det är viktigt att komma ihåg: i grund och botten är det helt upp till säljare och köparen. Vad är ett bra pris. 0 kr kan vara ett bra pris om man bara vill bolaget ska fortsätta och det tex inte generarar nämnvärt med vinst. Man även 3x omsättningen kan vara ett bra pris, om det finns mycket potential som köparen kan förverkliga.

Specifika Utmaningar för E-handelsföretag

E-handelsföretag har vissa unika aspekter som kan påverka värderingen:

  • Logistik och Lagerhantering: Effektiv hantering av lager och logistik kan vara en konkurrensfördel, men också en kostnadsfaktor som måste beaktas. Har bolaget eget lager eller använder man TPL (tredjepartslogistik)? Och vad har köpande bolaget, passar det inte eller skapar det massa ny huvudvärk?
  • Digital Närvaro och Teknik: Investeringar i teknik och digital marknadsföring har ofta varit avgörande. Hur ser det ut, och är det något som är kompatibelt mellan köpare och säljare? Behöver man tex byta plattform kan det vara värdeminskande.
  • Varumärke och Immateriella Tillgångar: Ett starkt varumärke kan hjälpa, och ofta leder det till (eller är ett resultat av) bra SEO eller stark närvaro på sociala medier. Så det är ofta bra. Andra saker kan vara exklusiva distributionsavtal från visa leverantörer, som kan göra det attraktivare.

Om du ska köpa ett mindre företag

Det är några saker att tänka på om du ska köpa ett mindre företag. Även som säljare är dessa bra att ha i åtanke, då det är dessa som ger dig argument för att få bra betalt eller inte.

  • ROI (return on investment): Hur snabbt får du tillbaka pengarna? Om du köper ett bolag för 100.000 kr, när har dessa pengarna kommit tillbaka i form av vinst?
  • Bredda utbud / sortiment: Får du ett nytt utbud eller sortiment, som är relevant för dina befintliga kunder?
  • Bredda marknadskanaler: Får du nya markandskanaler som kompletterar dina befintliga? Tex om du får en verksamhet med stark SEO och du inte har så stark SEO själv. Då kan det finnas mycket värde i det.
  • Bredda kundbasen: E-postmarknadsföring är en viktig kanal för e-handel, så om du får tillgång till ett starkt nyhetsbrev, och bedömer du kan sälja fler produkter till det, så är det en viktig faktor.

Vad betyder allt detta?

Värdering av mindre företag, särskilt inom e-handel, är både lätt och svårt. Du som ska sälja behöver ställa dig först frågan: vilken summa hade du känt hade varit OK betalt för verksamheten? Och på samma sätt, om du ska köpa ett företag, behöver du fråga dig hur snabbt får du pengarna tillbaka.

Alla punkter här ovan är mer tips eller detaljer som du kan ha med dig, i att skapa dig själv en bild av vad som är OK värdering. Men sedan är det alltid en förhandling.

Viktigt för att få bra betalt

Det viktigaste för att få bra betalt är dock att ha flera parter att prata med. Det är ofta när olika företag lägger bud som det ger högst chans att få bra betalt för en verksamhet. Så prata alltid med flera aktörer om du vill sälja ditt bolag.

Tankar om innovation och startups i Helsingborg och regionen

Detta är från ett gästinlägg som ursprungligen poblicerades på Helsingborg Innovation. Men jag tänkte intressanta tankar och perspektiv på hur jag ser på startups, innovation och denna region.

“Jag har i över 15 år varit med och skapat innovativa miljöer och sammanhang”

För mig är nya idéer det mest centrala i att skapa förändring. Hur kan vi lösa problem på nya sätt? Och vilka problem är relevanta att lösa?

Jag har genom de företag jag varit med och startat upp sett många idéer, och vet att det är skillnad på bra och dåliga idéer, och på idéer i startups och i stora bolag. Denna vecka tänkte jag prata lite om det! 

Startups – vad är en startup egentligen?

Det är ofta prat om startups. Men vad är en startup egentligen? Det finns ingen direkt definition, utan vad som räknas som startup skiljer sig från person till person. Jag brukar tänka att ett startup är ett tillväxtbolag, som vill växa mycket, och som inte är börsnoterad eller för gammalt. Men med en sådan definition kan ett startup vara en person, eller ett företag med 1000 anställda om det är vuxit kraftigt. Tillväxt är det mest centrala – man vill nå så många människor som möjligt med sin produkt / idé / tjänst.

Det tar ofta tid att bygga ett startup. Ofta börjar det innan det ens är ett bolag – att det börjar som en idé eller enklare produkt, som utvecklas under kanske några år, innan man själv är i rätt läge eller hittar rätt andra personer att starta företaget med. 

Startup, idéer och innovationer – hur hänger det ihop?

“För stora organisationer kan startup vara den billigaste FoU”

En trend som kommit mycket senaste 10 åren är att startup står för mycket av den FoU (forskning och utveckling) som sker på i stora organisationer – både offentligen och i stora företag. 

Dettta då stora organisation är bra på förbättringar. Startups är bättre på att se saker på helt andra sätt.

Så många stora organisationer har insett, att ska de ha helt banbrytande idéer så är det bättre att börja samarbeta eller investera i startups, som kan komma på och förverkliga dessa.

Men det är därför inte alltid lätt. Precis som all forskning och utveckling finns det stora osäkerheter och de flesta sakerna leder inte till framgång – men kanske till insikter.

För just det att startup ser på saker helt annorlunda, och ser nya lösningar, är ofta det som gör det svårt. För det är många lösningar som vid första anblick låter smart, men som när man lär sig mer visar sig att de inte funkar. Men ibland har startups rätt, och det visar sig den där helt annorlunda lösningen funkar visst – och då kan den nya lösningen vara mycket effektivare än det etablerade sättet.

Utmaningen är att så tidigt som möjligt förstå hur man kan se om något fungerar eller inte. De bästa startups hittar det snabbt.

Att lyckas med startup

“Jag har sett många startups som gjort allt rätt, men ändå misslyckats, och startups som jag inte trott på, som lyckats jättebra”.

Jag har genom åren i startup och innovationsmiljöer insett att det inte går att avgöra i förväg om en idé kommer lyckas och bli bra eller inte. Det har gjort mig ödmjuk, och även de idéer jag kan uppleva som helt galna, ska jag inte döma ut – för det kan vara de faktiskt fungerar.

Hur kan man då lyckas med en idé?

Man har gjort undersökningar på vilka startups som lyckas bäst. Om det finns ”recept” för att lyckas. Det visar sig att många saker är viktiga. Men en av de viktigaste var: att ha tur. Vilket kan vara lite demotiverande, men är viktigt att förstå. Tur visade sig vara viktig, då framförallt tajming, att göra rätt saker i rätt tid, och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, kan vara helt avgörande. Problemet är att tajming är extremt svårt att pricka in, utan man vet först efteråt om man hade rätt tajming eller inte.

Därför är bland de viktigaste sakerna att inse, att man kanske tajmade fel, och det är dags att lämna sin idé och gå vidare till en annan – det finns alltid andra saker att lösa, och andra saker som gör världen bättre. Men det är väldigt svårt beslut att fatta i ett bolag, även om det ibland är det bästa.

Men även om det är jobbigt för ett enskild startup att tur är en viktig faktor, så gör det att vikten av ett bra startup community är ännu viktigare. För ju fler startups som försöker lösa problem, desto större sannolikhet att flera har tur och lyckas. Det är just därför jag engagerar mig i communitys, och bland var med och drog igång @skanestartups – för kan vi göra så det blir lite bättre förutsättningar för många bolag, så kommer de ge stor efffekt samhällsmässigt.

Kul startups i Helsingborg

“Det finns oväntat många intressanta bolag som startats i Helsingborg senaste åren”

Finns många roliga startups som har startats i Helsingborg, ofta på platser så som Mindpark, Hetch och E-commerce Park. Några exempel här, på bolag jag själv följt, ibland varit med i, men framförallt med team som imponerat på mig och som skapar bra saker:

Wellbefy, som arbetar med att göra personalhälsa digital. Ett bolag som är sprunget ur Health Management vid Lund Universitet, och varit en del av båda Mindpark och Hetch.

Quickbutik, ett bolag som vill göra det så enkelt som möjligt att sälja saker online. De har blivit sveriges snabbast växande ehandelsplattform, och startade som en del av inkubatorn på E-commerce Park.

Bintel, som arbetar med att göra hantering av soptunnor och soprum mycket smartare. ett bolag som nu är stora nationella, men som vars början var på ett hackathon på Mindpark

Hbgdesignlab, som också är inom e-handel men även utvecklar många olika andra lösningar, så kallade mikrotjänster, på ett innovativt sätt, där de snabbt kan testa marknaden för saker.

Det finns många fler, och detta är bara några olika bolag. Generellt är det för startups superviktigt att det finns kreativa och tillåtande miljöer, där man kan bolla idéer och träffa likasinnade människor, men som har andra erfarenheter. Jag är själv involverad i flera sådana här sammanhang, som Mindpark, E-commerce Park och VentureLab.

Vi lever i en unik region

“Vi är inte tillräckligt stolta över vår region”

När man tittar på det, inser man snabbt att Helsingborg med den omkringliggande Öresundsregionen är en av världens bästa platser när det kommer till startups och innovationer. Sverige och Norden ligger i topp i många rankingar, men även om man bara kollar på vad som görs här. Vi bor i en del i världen ditt folk vill flytta, många talangfulla människor samlas, och med topp universitet. Här ligger man i framkant med både ny forskning inom material, men även sociala program, innovation lösningar och tjänster. Och vi är en region där det är fantastiskt att leva – även om det så klart kan bli ännu bättre. 

Framförallt att det är så mycket kompetens som samlas här, gör att bolag och organisationer kan dra nytta av smartaste tankarna och hjärnorna, och vara med och skapa framtidens standarder. Det är helt klart en fantastisk plats att vara verksam i startup och innovations ekosystemet i! 

 

Refletioner kring YEoS Summit 2022

En helg med YEoS (Young Entrepreneurs of Sweden)s årliga stora träff, Summit. Som alltid, massa tankar.

Jag är alumn i YEoS, och har föreningen att tacka för mycket. Flera saker som sker kring mig, inte minst mycket på Mindpark, är starkt influerad av insikter och inspiration från både medlemmar och organisationen i sig.

Här lite reflektioner. Uppdelade i lite olika ämnen:

En av de som jag tog med mig mycket ifrån var kring sälj, med fokus på B2B sälj.

“Länge trodde jag jag var dålig på sälj. Men sen fokuserade jag på att lösa kunders problem.” sade Annelie Näs bland annat, vilket jag tror många entreprenörer känner igen sig i.

”Entreprenörer tänker ofta: Shit vad kassa alla säljare är som jag tar in i mitt bolag” var ett annat bra citat, från Per Clingweld. Men det föreslogs även lösningen på det: skapa struktur. Vad är struktur inom sälj? 3 saker: lathund, säljutbildning, coachning.

Lathund är viktigast, och kan göras rätt enkelt: till exempel 10 sämsta och 10 bästa kunderna man har haft, samt några exempel per bransch. Och även en rad om vilket värde man har skapat för varje kund. Detta enkla dokument kan vara en väldigt bra grund.

Andra insikter kring sälj

Man säljer inte till bolag. Det är inte bolag som är inte ens idealkunder. Anställda är ens idealkund. Bra knep för att tänka kring ens kund: hired, measured, fired
Snabbast effekt. Identifiera när kunder har behovet. Skicka ut massmailet där du frågar om du har behovet just nu. De flesta är fel, men de som är rätt är rätt.
Testa höja dina priser med 30-40 procent. De kunder som är kvar då, är kanske de kunder du vill behålla.
Reflektioner kring personliga utvecklingen

Rörande att lära känna sig själv och drivkrafter:

Men som alltid på YEoS är det inte bolagen som egentligen är i fokus, utan entreprenörerna.

Johannes Hansen hade en viktigt samtal, som bland annat handlade om att första sina och andras drivkrafter. En insikt därifrån är att många skapar drivkrafter för att bevisa något. Men detta kanske sker när man är 15 eller 18 år. Sedan är man fortsatt driven av att bevisa detta, trots man är 30 eller 40 år. Det är inte alltid det bästa.

En annan sak som kom upp var att lära känna sig själv är bra. Men om man fokuserar på att lära känna sig själv kan det krocka med att få till bra relationer. Detta då att gräva i sig själv blir väldigt självfixerad, och en relation går ut på att första andra, inte bara sig själv.

Som alltid ett Summit som är värt att minnas, och som gav mycket perspektiv och tankar. Tack för alla som gjorde eventet till vad det var!

“Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas”

En intressant session idag var kring byggande, och hållbarhet, som gick under det passande rubriken “den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas”.

Saker som berördes:

– Det är problem att låta väggar eller saker vara kvar går inte att miljöcertifiera. Bygger man nytt kan man miljöcertifierar många olika saker. Flyttar man en vägg kan man till och med göra avdrag för att man återbrukar material. Men låter man en vägg bara stå kvar? Då går det inte….

– Betong blir bättre ju äldre det är, så att behålla gammal betong kan hållbarhetsmässigt och bärighetsmässigt vara bra (men måste kontrolleras så det inte är skadat).

– Det är problem att tex processer kring bygg behöver veta exakta material eller färger, vilket ställer till det om man ska återbruka material från andra leverantörer, där man kanske inte i en tidig fas vet exakt vad eller vilken färg materialet har…

Detta var några av de problem som lyftes fram inom byggbranchen. Och bra att personer som Peter Ullstad på Codesign lyfter sådana frågor. Jag har själv upplevt utmaningar med detta, och är intressant att flera gamla saker hamnat i fokus igen omkring mig. Vi har ett gammalt café som nu ska tillvaratas med Zoegas gamla lokaler, som är Café 1886, och vi har gamla TreTorn fabriken som blivit Fabriken1891 och även det väggar med en lång historia.

Framtidens energi och exponentiell omställning – hur snabbt växer solkraft?

För snart 10 år sedan pratade jag för första gången om solenergi, och den kraft för förändring som finns där. Då var det på Mindpark, och sedan dess har jag föreläst om framtiden vid olika tillfällen, och solenergi är en viktig del i vad många tror om framtiden.

Nu när det gått en del år, ville jag sätta lite siffror på solenergin inför en kommande föreläsning. Att det sker en förändring tror jag ingen ifrågasätter. Men hur snabbt sker den? Och framförallt, sker den snabb nog?

Så jag gjorde en (relativ enkel) analys. Data är tagen från: ourworldindata.org

Just nu växer vindkraft globalt ca 15 % i snitt per år (baserad på åren 2015-2019, att ta med tidigare år hade gjort siffran ännu högre). Solkraft på liknande sätt växer ca 28/29 % i snitt per år. Drar man ut de trenderna från 2019 (senast kompletta siffrorna) till 2035, så får man följande: Vindkraft är år 2035 liknande storlek som gas är nu. Solkraft växer dock snabbare, och 2035 är den i samma takt som nu större än allt annat idag. Solkraft skulle då ge lika mycket energi som olja och gas idag gör kombinerad.

Med nuvarandra trend, om den fortsätter, är vind + sol + vatten 138 terrawattimmar 2035. Idag är globala konsumptionen av allt ca 173 terrawattimmar. Dock kommer konsumptionen öka också, hade varit orimligt att inte anta det. Om man på samma sätt fortsätter öka efterfrågan, så är den uppe i 220 terrawattimmer 2035.


På mobilen verkar man inte kunna se hela grafen, du kan se den i länken nedan dock, längst ner i dokumentet

Du kan hitta datan jag använd här som enkelt Google Spreadsheet.

Dessa siffror är baserade på konsumption av energi. Kollar man på annan data, så som installerad mängd, ser man liknande trend (25% ökning i solenergi installerad för åren 2016-2020).

Annan intressant insikt från datan: kol minskar med 0,5% per år i snitt just nu, olja ökar med 1% per år, vattenkraft och kärnkraft ökar långsamt och blir om några år omsprungna av sol och vind som förnybar energi, även om de är viktiga och relativt stora just nu.

Det är två stora frågor ur detta:

1) Kommer trenderna på tillväxt hålla i sig?
2) Är detta snabbt nog? Nu tog jag året 2035 som målsiffra, det kommer så klart se annorlunda ut år 2050. Men 2035 kändes som en bra deadline att hålla koll på rent mentalt.

När får vi stort överskott på energi?

Den stora frågan kring solenergi, och det som jag tror kommer ske, är att vi kommer till en punkt när vi har mycket mer energi än vad vi har idag. Detta just på grund av den kraft som solen har – det når mycket mer energi från solen till oss på jorden varje dag än vad vi gör av med, och så länge solkraft fortsätter byggas ut och växa, kommer vi för eller senare inte bara komma ikapp olja och andra fossilbränslen, utan även gå om dem. För varför skulle vi sluta bygga ut möjligheten till energi om den fortsätter bli billig och lättillgänglig? Och då energipriset avgör vad (nästan allt) kostar, så leder billigare energi till att det är billigare att bygga solceller eller annan solkraft också.

Så nästa logiska fråga blir då: när vi till en punkt där energimängden ökar markant?

Drar man ut datan längre än 2035, är svaret: väldigt snart efter det, redan år 2040! Så länge trenden är som nu, så går solkraft om den globala konsumptionen redan innan 2040.


Även denna graf finns i sin helhet i länken ovan ifall du är på mobilen

Om detta verkligen blir så, det vet ingen idag. Men vi som människor har ofta svårt att förstå innebörden av exponentiell tillväxt, och detta är en sådan.

Vad tror du?

Nu när hållbarhetshubben på Mindpark drar igång, ser jag fram emot många fler samtal och insikter kring dessa frågor även på plats!

Skåne som stad och som landsbyggd

Söndagstankar (och Skåne-relaterad post). Har länge tyckt svårt att förklara för omvärlden hur mycket Skåne är en storstad, samtidigt som endast delar av Skåne är det – finns ju mycket mer än stad här i regionen. Fick feeling och gjorde en schematisk karta, som så klart är grova förenklingar. Men tror speciellt att inte alla vi på öresundskusten ser oss som en stor stad håller tillbaka hela regionen mycket.

Hur går det med allt Karsten? 2020 edition

De som känner mig vet att jag brukar fira nyår två gånger per år. En gång på nyårsafton, och en gång några veckor senare. I år blir det andra nyåret flyttat framåt (några månader i varje fall). Men det hade annars varit nu i dagarna – så jag tänker det är OK att skriva en årssammanfattning nu, även om inte direkt början på januari….

Som alltid försöker jag vara transparent. Både för att det tvingar mig att vara ärlig, men också för att jag tror det gör det bättre för alla runt omkring mig. Och jag läste senast i dagarna en HBR artikel som sade att man inom företagsvärlden generellt underskattar nyttan av att vara transparent. Det håller jag helt med om!

Jag ställer mig rätt ofta frågan “Vad borde jag göra”. Svaret de senaste åren har varit fokusera mer på Mindpark. Detta av flera anledningar. Det är en av de verksamheter som har varit igång längst. Jag tycker den är väldigt kul. Och jag tror den är viktig. Missionen med Mindpark ser jag är att få till ett bättre företagsklimat, och indirekt samhällsklimat. Att skapa ett samhälle där människor är trygga, där de vågar fråga, vågar dela med sig, vågar skryta när det går bra och där de kan utveckla sina verksamheter – och sig själva. Är människor trygga och har trygghet mot andra så kan många bra och kul saker hända.

Jag har insett att detta har vuxit i betydelse för mig de senaste åren. Mest för att det inte är så självklart som jag trodde. Det här med att ha ett bra samhällsklimat tog jag för givet tidigare, men de senaste åren har jag insett att människors tillit till varandra inte kan tas för givet, utan måste tas hand om och framförallt stärkas kontinuerligt. Vi är varelser som trivs bäst i små grupper, och att vara ett samhälle är inte helt “naturligt” för oss. Vi måste anstränga oss för att vara en stor grupp som är inkluderande och som vill alla väl, inte bara våra närmsta anhöriga. Jag ser att Mindpark har en roll att spela att stå upp för sådant och framförallt möjliggöra för människor att skapa trygghet. Inkludering skapas genom “mekanismer” så som kultur, lagar och samhällsnormer. I dagens samhälle har vår syn på inkludering prövats på nya sätt. Det har blivit viktigare än någonsin att stå upp för demokratins ideal så som frihet, medbestämmande, jämlikhet, människans värdighet och respekt för lagen. Att det inte bara är ord, utan att det är en del av människors vardag och en självklarhet.

Så, hur går det med allt då?

Karsten som person

Kroppen

  • Har fortsatt inte äta gluten (pga. DNA-testet som visade att jag har anlag för glutenkänslighet)
  • Jag är inte helt vegetarian än – kött har jag ju inte ätit på snart 10 år, men försöker fasa ut fisk nu med. Dock är det lite för lätt att äta, och det är ju (oftast) nyttigt med. Försöker gå över till musslor istället för fisk, för de ska vara lika nyttiga (sett till omega3 och proteiner) men betydligt bättre för miljön (till och med bra för miljön om de odlas).
  • Har haft som mål att springa 1 gång i veckan i snitt under 2020. Sprang totalt 39 ggr. Dvs inte en gång per vecka (hade ju varit 52 ggr).
  • Har även fortsatt basta + kallbada. Varje söndag när jag har varit i Helsingborg, vilket detta året vart de flesta. Så det blev många gånger, även om jag inte räknar det.
  • Ville även åka på flertalet yogahelger. Detta misslyckades rätt mycket, iom de jag var anmälda till blev inställda… men annars hade jag gjort det. Anmäld till en nu 2021 redan, som jag hoppas blir av.

Överlag OK utfall, även om inte så bra som ansatsen var.

Relationer (kärleken)

Denna del av livet har inte löst sig än. Jag har dock massa kul och bra personer omkring mig, så jag känner mig inte ensam (att bo i kollektiv hjälper nog där också). Men förr eller senare hoppas jag hitta någon att dela större delen av mitt liv med. Får se hur det går.

Privatekonomi

Då jag har mer utav “jobb” nu (se nedan) borde jag ju ha en vettig lön, men det har jag valt att inte ha än. Så lever fortfarande på ca 20.000 kr per månad i lön. Men under 2021 kommer det nog ändras, vi får se.

Jag lever fortfarande billigt, så inget behov av pengar finns på det sättet. Jag anställer hellre en person till, än att ha hög lön, känner jag.

Jobbmässigt

Jag har under hela året haft Mindpark (Collaboration Concepts, moderbolaget) som huvudjobb. Jobbat där 80%. Det är första hela året jag har “haft ett jobb” på det sättet, jämfört med tidigare då jag mer agerat som en operativ styrelseordförande i de bolag jag har varit med och startat.

Att jobba så har gått förvånansvärt bra. Det känns bra, inget större skillnad i vardagen mot innan. Jag är för första gången mer en del av ett team, och det känns roligt. Ibland lite press att hinna med, men det är samtidigt lättare för omvärlden att acceptera att jag inte alltid har tid, än när det var lite mer oklart vad jag gjorde…

Utöver Mindpark har jag arbetat som anställd för Lunds Universitet, på 20%. Här är det VentureLab, studententreprenörskapsbenet, som jag är ansvarig för i Helsingborg. Jag har ett litet team på två till för detta, och det har fungerat bra. Många kul events och projekt.

Sedan har jag även arbetat med Nybryggt (Service Supply Scandinvia AB). Detta har senaste åren varit ett hobbyprojekt. Det har vuxit under året, så kommer ta flera steg under 2021. Men jag har även insett att en av anledningar jag har tyckt denna verksamhet har varit kul (trots den inte passar in i vad jag vill göra – bolaget skapar ingen direkt nytta för världen), är att allt jag gör där har en direkt effekt. Man känner sin egna verkningsgrad. Detta gör jag inte i något av de andra, då alla andra bolag är beroende av andra personer. Så detta att få direkt feedback när man gör en förändring på hemsidan tex, och inte behöver stämma av det med någon, det är väldigt belönande.

Känslomässigt och Corona

Jag tycker känslomässigt 2020 har varit ett OK år. Jag har haft turen att ingen i min närhet farit illa av Corona. Jag hade själv sjukdomen i december och kom undan lindrigt. Så det jobbiga är mer att samhället ansträngs och att andra förlorar människor i sina liv.
Affärsmässigt har det krävt många beslut under åren då ekonomin påverkats så mycket, vilket har tagit mycket fokus och energi, men samtidigt har året varit “lugnare” än vanligt, så tid och energi har funnits.

Det som är mest konstigt är att man har lagt massa energi och tankekraft under året, men inte kommit någonstans, då det ofta handlat om att inte tappa (speciellt med coworkingspacen), istället för att utveckla, vilket sker i vanliga fall när man lägger massa energi på saker. Det känns lite konstigt, att man liksom “trampat vatten”.

Årets bild: från eventet GROW Invest, som med 49 deltagare i september nog var Skånes (vem vet, kanske Sveriges?) största fysiska event för riskkapital under 2020! Vilken tur vi inte valde att skjuta på eventet till November, som vi funderade på….

Hur går det i bolagen?

Delar upp det i år, i först där jag gör mest (Mindpark, samt till del även hobbyverksamheten nybryggt, som detta året växte). Sedan de jag är co-founder i och i styrelsen. Sist de jag nu bara är delägare i, utan större inflytande och inte alltid inblick i heller.

Mindpark + E-commerce Park (samt: Collaboration Concepts, moderbolaget)

Förra året slutade med att vi vann Nordic Startup Awards. Detta året slutade med att vi är finalisterna globalt, i Global Startup Awards, kategorin “best coworking space”, och som enda företag från Sverige i hela finalen! Så galet och kul! Men året har inte direkt varit en smooth ride här…

Denna verksamhet är den som påverkats mest av Corona. Vi driver platser som är gjorda för att personer ska träffas. Det är hela syftet. Att då hamna i ett år där man inte ska träffas gör det svårt.

Mars – juni var tuffa, och framförallt ödsliga jämfört med normalläge – väldigt mycket mindre personer på plats än vanligt. Juli till och med oktober var sedan nästan som vanligt, och teamet kände sig hoppfulla för framtiden. Sedan kom andra vågen, och från slutet av oktober och fram till idag blev det öde igen, och här i Skåne ännu ödsligare än innan (iom vi klarade oss relativt bra i första vågen).

Jag brukar säga att Mindpark gör coworking, men egentligen är det förenklat. Vi gör coworking, men även mötesrum, event och mat (café eller bistro). Det är framförallt alla saker som inte är coworking, som har tagit ett hårt slag. Coworking har varit stabilt under året – och väldigt olika från plats till plats. Men ett vanligt år ökar coworking, så att det är stabilt är sämre än vad vi vill och hade planlagt, men fortfarande bättre än att tappa.

Dock med mötesrum, event och konferenser har det ju varit väldigt svårt. Bitvis visa månader har det gått, men denna del, som ändå är omkring en fjärdedel av omsättningen, har verkligen varit katastrof. Vi har ställt om till mer digitala möjligheter, men det har inte efterfrågats på det sättet vi tänkte, utan mer blivit några enstaka sporadiska tillfällen. Vi har möjligheter för studio, green screen och podrum, men av någon anledning har det inte helt efterfrågats.

En utmaning har också varit att platserna fortsatt växa, vilket är långa beslut som inte går att justera enkelt. Mindpark i Helsingborg utökade med 500 kvm som öppnade i april. Mindpark i Lund med 300 kvm i november. Och så öppnade vi så klart Mindpark i centrala Malmö, i Slagthuset, i september! Allt detta påverkar också ekonomin, men långsiktigt tror jag det är viktigt vi har gått om plats.

E-commerce Park har också haft det tufft, vilket kan verka ologiskt i dessa tider. Men visa bolag där har det gått väldig bra för, och de har behövt flytta till egna lokaler. Samtidigt har nya bolag inte riktigt kommit till den fasen än där de är i behov av mycket fysisk plats. Men senaste månaderna är känslan och energin tillbaka i platsen, vilket känns härligt. Vi har även, som varje år, sammanställt hur det går för bolagen kring parken. Så galet att se tillväxten, 2019 omsatte bolagen kring E-commerce Park över 300 miljoner, och prognos för 2020 är att det nog är nästan en halv miljard! Galet att vi har varit en del av att skapa de förutsättningarna tycker jag.

Mitt fokus för Mindpark och E-commerce Park har dock mycket varit framåt. Vi har deltagit i många sessioner och debattinlägg med temat “framtidens kontor” och liknande. Och att coworking kommer öka är det ingen direkt tvekan om. Så jag och Sanna har därför främst fokuserat på framåt – hur ser vi till vi är bra rustade när pandemin är över, att verkligen kunna växa då.

Så trots mycket tristare just nu, och tapp i omsättningen, så är jag väldig positiv och framåtblickande. 2021 och framåt kommer det verkligen hända mycket med de befintliga och potentiella nya platser!

Och jag måste verkligen säga – så grymt stolt över teamet och att alla har kämpat och gjort sitt bästa, trots att det periodvis varit väldigt tufft. Ni är klippor, allihopa!

Siffror
Antal coworkers: 423 st
Medlemmar i communityt: 1152 st
Omsättning (året sept 2019 – aug 2020): totalt 20 mkr
Resultat: totalt ca -2 mkr (både beroende av att vi öppnar nya platser samt pga Corona)

Kaffeverksamheten: Nybryggt och School of Coffee (Service Supply Scandinavia AB)

Denna verksamhet har, i kontrast till de flesta, verkligen gått framåt! Jag har senaste månaderna skrivit publika månadsrapporter, om man vill se mer.

Verksamheten har även lanserat på flera språk under året, och det börjar bli en del kunder på norska och danska webbshoppen.

Försäljningen av kaffe online ökade ca 75% mars och framåt, detta då man jobbade hemifrån – vilket betyder personer dricker mer kaffe hemma. Så under året har verksamheten sett en stor tillväxt. Största tillväxten var november, där november 2020 var till exempel 200% bättre än november 2019!

Under året har även klimatkompensering satts igång. Jag har under året haft flertalet konversationer kring just saker som klimatet, och inom ehandel är det ett väldigt aktuellt ämne, men också ett svårt. Och klimatkompensation är ett ämne med många olika synpunkter och perspektiv, både inom e-handel och allmänt. Med nybryggt har jag inte mycket bättre val än att klimatkompensera. Detta då det inte går att tillverka kaffe utan CO2 utsläpp – både odlingen går inte att göra utan, och rostningen. Så enda sättet att ha kvar kaffe i en värld där CO2 utsläppen måste vara neutrala, helst negativa ett tag, är att binda upp CO2 på något sätt. Vilket ju klimatkompensering gör.
Vill du veta mer om hur CO2 utsläpp har räknats fram, och hur mycket som kommer från transport tex, finns det info här:
https://nybryggt.nu/news/vi-introducerar-klimatkompensera-ditt-kaffe/
https://nybryggt.nu/blogg/2019/jun/klimatpaverkan-fran-kaffe-ar-kaffe-klimatsmart/

Siffror
Omsättning (året sept 2019 – aug 2020): ca 2.6 mkr
Resultat: ca +250 tkr
Antal kunder som köpt kaffe: 4051
Klimatkompensering: motsvarande 6 ton CO2

Bolag där jag är större delägare och sitter i styrelsen

Dessa bolag jag har varit med och startat ihop med andra, och där jag äger en större del (10-25%) och har en aktiv roll i styrelsen.

Contentor

Året var ett annorlunda år. Sett utifrån borde Contentor, som levererar texter och översättningar till e-handelsbolag, ha haft ett toppen år. Under tidig vår 2020 befann Contentor sig i ett positivt finansiellt genombrott. Men tillväxten på uppåt 90 % jämfört med föregående år tvärstannade i samband med att pandemin bröt ut. Internationell ekonomisk osäkerhet påverkade några av Contentors kunder inom rese- och hotellbranschen.
Så det krävdes en del omställning, och bolaget har under resten av verksamhetsåret stärkt sin position. Det har varit mer fart under hösten, och i framtiden förväntar vi oss ett ökat behov av Contentors tjänster, i och med att fler bolag blir digitala.

Men som tjänsteleverantör är det inte så lätt – många e-handlare har sålt mycket, men under mars till september tog man ofta inga stora nya beslut, så som att lansera i nya länder.
Utöver det var de e-handelsbolag det gick bästa för under början av Corona bolag så som livsmedel eller apotek, vilket båda är områden med aktörer som endast är “lokala” i Sverige, och inte verksamma på många marknader. Både dessa saker ledde till att omsättningen under verksamhetsåret som slutatde sista augusti inte ökat.

Organisatoriskt har bolaget vuxit, med flera nya grymma personer framförallt på säljsidan. Bolaget har också alltid varit remote på det sätt att de 500+ skribenter som är anställda alltid arbetat från var som helst i världen. Men att huvudkontoret blev remote gjorde ändå att visa nya utmaningar dök upp.

Sedan under hösten 2020 har Contentor accelererat satsningar inom ett antal områden. Organisationen har bl a förstärkts med rekryteringar som Head of Sales & Partnerships, Content Specialist och flertalet Key Account Managers. Under det tekniska benet har Contentor även lanserat en cartridge (modul) för copywriting och översättning mot plattformen Salesforce Cloud Commerce. Detta är ett led i en mer intelligent infrastruktur, som är viktigt för större e-handlare och retailers.

Siffror
Antal ord skrivna: ca 40 miljoner
Antal återkommande kunder: 350 kunder på årsbasis
Omsättning (året sept 2019 – aug 2020): 20 mkr
Resultat: ca +1,4 mkr

Wellbefy

Bolaget, som Sandra leder, har haft ett år som varit lite omvälvande. Bolaget ligger helt rätt, och det har blivit en uppsving av kunder. Men den har varit ojämn. Under sommaren var det väldigt dåligt, men sedan har hösten blivit bättre igen.
I bolaget har det även varit en kamp med finansiering, som fortfarande inte är löst helt löst. Kunder tycker om tjänsten och servicen, men intäkterna fluktuerar och svårt att förutsäga hur nästa månad ser ut, vilket gör det påfrestande för verksamheten.
Däremot har just den mixen av att kunna göra friskvårdsutmaningar, samt göra pulsmätningar som alternativ till medarbetarenkäter, blivit en mix som ligger helt rätt nu när många bolag är mycket mer remote. Teamet har även vuxit under året, till 3 personer på heltid sedan i höstas. Vilket är väldigt kul att se och de börjar verkligen göra riktigt coola och bra saker, och väldigt intressanta kunder ombord och dialoger med. Sandra är en grym ledare, härligt hon har ett team nu som är dedikerad.

Jag hoppas finansiering är löst snart, och tänker bolaget ska under 2021 verkligen kunna testa sig på riktigt.

Siffror
Antal kunder: 44 (verksamhetsåret 2019/2020)
Antal personer som genomfört KASAM test: över 3500 personer
Omsättning (året sept 2019 – aug 2020): ca 600 tkr
Resultat: ca -350 tkr

Campus webb

Campus Webb har också haft det väldigt tufft. Initialt under mars, april och maj var det faktiskt bra, till och med lite bättre än tidigare månader. Detta då en rad kunder som hade hemsidor ville kolla över sina, eller ha hjälp med att starta upp en e-handel eller så. Men sedan under sommaren dog det mer eller mindre helt. Efter sommaren behövde vi fatta beslutet att säga upp Martina som drev verksamheten. Nu är verksamheten ett steg tillbaka, och drivs helt av studenter igen, så som det varit från början. Tråkigt att inte kunna fortsätta växa detta, men kul vi kunde få verksamheten att fortsätta i varje fall. Men här tar jag gärna hjälp, så om någon behöver hjälp med en enklare hemsida eller e-handel, säg till!

Siffror
Antal studenter som timanställda: 18 st
Omsättning (året sept 2019 – aug 2020): ca 400 tkr
Resultat: -40 tkr

Bolag där jag endast är delägare

Rscued

Detta bolag, som även om jag drog igång en gång i tiden jag nu bara är passiv liten delägare i, går undan. Gör mig fortfarande glad hela tiden. Mars 2020 var man väldigt orolig – stor del av bolagets försäljning är på caféer, framförallt i Stockholm! Men det gick bra att fokusera på dagligvaruhandel istället, vilket gjorde mer än upp för tappen. Varit bolagets starkaste år, och med nya VDn Stina ombord kommer mycket att hända!

Siffror:
Antal kilo frukt räddad: 388 ton (!)
Omsättning (kalenderår 2020): 24 msek
Resultat: inte fastlagd än, då bokslut först sista december. Men förhoppningsvis första året någonsin med positivt resultat!

Investeringar

Jag har alltid varit entreprenör och den som satt igång saker. Och jag har aldrig haft några större summor pengar. Så att se mig som investerare har inte hänt. Men senaste åren har jag gått med i två bolag, väldigt tidigt och utan att jag har startat dem. Men med väldigt lite pengar (10.000 kr och 100.000 kr respektive, och mindre än 1% ägande). Så jag inser jag har gått och blivit någon slags investerare.
Här har jag inte så bra koll på hur det går heller (ingen styrelseplats eller så), men mest kul att stötta och bolag jag tycker gör mycket bra saker.

Bintel
Detta bolag fokusera på att koppla upp soptunnor och sopkärl. Galet bra för klimatet visar det sig, att endast tömma sopkärl när de är fulla, istället för samma tid varje vecka!

AllAboard
Ett startup som vill digitalisera och göra det smidigt att boka tåg på nätet. Något jag själv stört mig på att det inte är lätt att göra som privatperson, att boka tåg i Europa. Drivet gäng, med stark bakgrund inom design, så det kommer bli jättebra detta!

Saker som har gått dåligt under året.

The Goals
Denna verksamhet lades ner under året. Detta är väldigt synd, för jag tyckte verkligen om det som gjordes och planerna framåt. Men det gick inte att lösa fortsatt finansiering, så under slutet av 2020 var vi i styrelsen tvungen att fatta beslutet att vi inte kunde fortsätta med verksamheten.

Social Business Lab
SBL, som arbetat med projekt kring social hållbarhet, är fortfarande inaktivt. Det finns kvar som bolag, men inget har hänt under senaste verksamhetsåret eller 2020. Synd, men det går inte att göra allt. Väldigt glad att den utbildning kring Front End med fokus på personer som är en bit längre bort från arbetsmarknaden kunnat fortsätta, och utvecklas vidare av Dimitrj. Viktigt att utbildning för bra saker görs!

Öresund fintech
Denna verksamhet lades också ner under året. Drivkraften försvann här och inga evenemang eller så planerades, vilket ledde till att det endast innebar kostnader att fortsätta ha den igång.

FLOE
Föreningen för Logistik och E-handel har inte hellet gjort några evenemang detta året. Då det i vanliga fall är studiebesök på olika spännande ehandels eller logistikbolag, eller större saker så som Last Mile Hack som gjordes 2019, har 2020 varit ett år med paus i verksamheten.

Styrelseuppdrag och mentorskap

Utöver dessa saker har jag även haft följande styrelseuppdrag.

Skåne Startups ideel förening
Denna förening, som är den mest effektiva föreningen jag känner (dvs med minst medel åstadkommer mest) är en fantastisk organisation som gör det lättare att skala bolag i Skåne. Rätt mycket sker lite “osynligt” – att man connectar drivna entreprenörer med riskkapital, att man drar till Skåne internationella riskkapitalsfonder och liknande. I vanliga fall görs även några publika saker, främst Startup Live och Women Entrepreneurship Breakfast, men under 2020 har det så klart inte riktigt gått…

Helsingborg Hamn
Jag är ju aktiv i politiken på lokal nivå (vilket jag rekommenderar varmt). Här har jag ett politiskt uppdrag: jag är suppleant i Helsingborgs Hamns styrelse. Det har varit intressant få en inblick i den världen, och en organisation med 250+ msek omsättning, och som är kritiskt för tusentals jobb i hela södra Sverige, genom sin verksamhet.

Öresundstartups
Är inget officiellt, men ett projekt jag styrt sedan det droga igång, så länge sen som 2013 vid detta laget! Fortfarande igång, fortfarande volontärsdriven. Fortfarande ingen annan som skriver om regionen näringslivs på engelska, och fortfarande några tusen personer som besöker sidan varje månad…

Mentorskap
Genom nyföretagarcentrum är jag mentor åt en person per termin. 2020 har det varit Cecilia som driver Raw Yoga, en kvinna med mycket driv och som kommer komma långt. Senaste tiden är det Aladin som startat Intensive Code, intensivutbildning för att lära ut olika programmeringsspråk. Vilket jag såklart tycker är jättebra, och jag tror Aladin kommer gå långt.

Jag har även varit en inofficiell mentor till Victoria på Fitnessfika, som har en spännande framtid framför sig, samt en rad studenter som jag coachat genom min roll på VentureLab.

Det var allt för denna gång. Långt, men svårt att skriva meningsfullt på ett kort sätt.

Tillägg: Flera har kommenterat och frågat hur jag hinner. Jag hinner så klart inte – allt detta är bara möjligt för fantastiska grymma, drivna och engagerade personer runt omkring mig. Utan dem vore detta inte alls möjligt! Jag gör bara en ytterst liten del själv, det är alla andra som får saker att lyfta!