Årskrönika 2022

Jag har som ambition att skriva årligen en sammanfattning om saker jag är involverad eller bidrar till, eller har varit involverad i tidigare, och att försöka ge en transparent inblick i saker, då jag tycker transparens är viktigt. Har varit uppehåll nu i två år, då jag endast gjort kortare uppdateringar. Men i år är det dags igen.

Så, hur har det varit runt mig 2022? Här är lite info, uppdelad kring olika verksamheter och privat.

Verksamheter jag aktivt arbetar i:

Mindpark Group

Mindpark

Ett år som började väldigt utmanande för verksamheten. För mindpark har coworking delen varit stabil under hela Covid (till och med växt en del på flera av orterna). Men mindpark är ju mer än bara coworking, utan även möteslokaler, evenemang, och mat / café. Och de delarna dog helt under covid.

Första två vågorna av Covid under 2020 och 2021 gick att hantera för verksamheten, för det fanns permitteringsmöjligheter och hyresrabatter att förhandla sig till från fastighetsägarna. Men tredje vågen som var som intensivast under början av 2022 så fanns de stöd inte kvar. Enda som var kvar då var omställningsstödet. Och det kunde man bara få om man hade tappat minst 30% av omsättningen, och mot referensåret 2019. Då flera av våra platser inte fanns 2019 gick inte det, och de platser som fanns, de hade tapp på 20-30%, dvs någon månad kunde vi söka, men de flesta inte. Så detta verksamhetsåret var finansiellt inte roligt för Mindpark. 

Men däremot har året varit väldigt kul med Mindpark. Så fort pandemin släppte började platserna fyllas med liv och rörelse igen på riktigt, vilket varit så härligt. Det är verkligen platser gjorde för att människor ska vara där och trivas! 

Under året har Mindpark även expanderat, vi byggde ut i Lund och öppnade en ny våning i Slagthuset i Malmö. Vi hade även invigning av Fabriken1891 – den plats där Mindpark i Helsingborg är beläget, och som är ett av norden största hus för innovation och kunskap. Det ska bli väldigt spännande att se utvecklingen av Fabriken, och hur det kommer vara om några år.

Organisationen har också genomgått förändringar, bland annat har Sanna axlat VD rollen helt (vi hade en mer delad VD roll tidigare år), och Helene har blivit COO, utöver att flera nya anställts och vi kunnat satsa mer på saker så som marknad. Väldigt kul! Min roll var under 2022 första året då jag hade ansvar för att utveckla några av affärsområdena. Detta innebar att göra fler på evenemang och träffar där personer kan dela med sig av kunskap och lära sig saker – både som Mindpark själva och för andra bolag. Vi gjorde därigenom ett spännande upplägg med Stratiteq, och även event som Grow Invest

2023 nu blir väldigt spännande, då första Mindpark öppnar i Göteborg. Och det blir två platser i Göteborg redan nu 2023! På det sättet växer även Mindpark familjen, och ännu fler coworkers och härliga människor kommer ingå i communityt. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mindpark (@mindpark_workspace)

E-commerce Park

E-commerce Park är en del av Mindpark Group, men sticker ut, och gör väldigt många egna saker. På våra Mindparks vill vi ha så blandade bolag som möjligt, och satsar på en hög diversitet – både vad gäller branscher, storlek på bolag (allt från frilansare till globala företag) och även ideela sektorn och offentlig sektor. Mindpark handlar om att vara gränsöverskridande – i linje med mål 17 av de globala målen.

E-commerce Park är mer nischad, som man kan höra på namnet. Här vill vi samla främst e-handel och e-handelsrelaterade bolag, samt göra insatser för att hjälpa dessa. I praktiken blir det mycket fokus på digital marknadsföring på olika sätt.

Det som skiljer E-commerce Park från Mindpark är framförallt att här görs flera riktade utbildningar och att det är en mötesplats för just e-handel. Målgruppen för E-commerce Park är främst två typen av bolag: mindre e-handlare som vill växa, och större etablerade bolag som vill bli bättre på e-handel och digitala kundresor. 

Under året som varit har vi kört vårt inkubatorprogram i vanlig ordning. Alltid kul med nya bolag och se dem växa. Flera kul bolag som kom med, bland annat thecrib, livinswedenfitwyze – och inte minst skickafika (även om i paus nu), som gjorde att Zoégas café nedan blev en möjlighet.

Men utöver det är det väldigt kul att följa hur det går för alla bolag som varit i inkubatorn under åren. Det är verkligen tillväxt som sker, och den totala omsättningen för alla inkubatorbolagen var 2021 (senaste året det finns officiella siffror för alla) uppe i över 360 miljoner kronor! Känns väldigt galet att vi har varit en del i att skapa så många bolag och så pass växande verksamheter. 

Under året blev även Cornelia mamma, och .jag kommer nu under våren ta över utbildningarna och ansvaret för inkubatorn, vilket jag ser fram emot. Det är väldigt roligt att lära andra saker de har nytta av tycker jag.

Utöver det har verksamheten utvecklats under året, bland annat expanderad med en härlig ny del, Lilla Tryckeriet, som blivit väldigt fint. 

Omsättningsmässigt är det dock svagare för verksamheten. Tyvärr får e-commerce Park inte riktigt någon fördel av att det går bra för alla bolagen, utan är känslig för att bolag flyttar ut när det går bra för dem, och att inflödet av nya bolag är ojämnt. Men vi är i god mod inför 2023, med härliga lokaler och härliga personer!

VentureLab 

Utöver att arbeta inom Mindpark Group, så är jag även anställd av Lunds Universitet, där jag arbetar deltid på LU Innovation, som ansvarig för VentureLab i Helsingborg. VentureLab handlar om att stödja entreprenörskap vid Lunds Universitet. Här jobbar jag en dag i veckan, med detta ämne som jag tycker är viktigt – att få fler studenter att skapa sig sin egna och andras framtid. Under 2022 blev det mycket en omstart för denna verksamhet, som under pandemin varit mer digital. Det blev flera väldigt roliga evenemang under 2022, och jag har haft tre härliga studenter: Hazni, Emma och Lena som hjälpt till och skapat givande och inspirerande tillställningar. 

Under 2022 gjorde vi totalt 24 olika aktiviteter, varav 10 enskilda evenemang, med massa spännande gäster. Totalt nådde vi nästan 900 studenter under året och hade flertalet affärsrådgiviningar för studenter som antingen vill eller redan har startat upp. Då jag själv blev inspirerad till entreprenörskap i slutet av min studieperiod är detta något jag tycker är extra viktigt.

Fokus för 2023 blir att testa nytt upplägg för att få fler studenter till att dra igång verksamheter. Just i Helsingborg finns det en fantastiskt grund, speciellt med tanke på e-handel, där det finns flera nytänkande utbildningar såsom Service Management, Supply Chain Management och Strategisk Kommunikation som alla ger studenter väldigt bra förutsättningar för att starta en e-handel. Så vi ska testa nya sätt att få fler att bli medvetna om möjligheterna som finns.

Bolag jag är delägare i och aktiv på något sätt:

Contentor 

Contentor är, utöver Mindpark, det bolag jag har varit involverad i längst. Men här är jag sedan flera år inte längre operativ, utan sitter i styrelsen och är en av delägarna ihop med Dan och Rabie. 

Contentor jobbar med översättning och texter, främst för e-handlare och ur SEO synpunkt. Här har det hänt mycket, speciellt under senaste tiden. Under året har Contentor utforskat hur AI kan komma in i översättningen. Väldigt spännande saker som håller på att hända där!

Historiskt sett har det gått väldigt bra för Contentor. Senaste åren har varit en stark tillväxtfas. Men under 2022 har trenden vänt, vilket är en återspegling av att tillväxt inom e-handel inte är lika starkt 2022 som det varit under pandemin. Detta då företag inte satsar lika mycket, och tex inte lanserar i nya marknader på det sätt man gjort senaste åren. Man fokuserar på befintliga marknader istället för att växa. 

Så på många sätt går Contentor in i 2023 med nya utmaningar och nya möjligheter. Ska bli väldigt spännande år för denna verksamhet! 

Nybryggt (Service Supply Scandinavia)

Nybryggt är en e-handel som säljer kaffe och kaffetillbehör på nätet. Det är kul att följa de snabba trenderna som du får i en mindre e-handel. Hur mycket en topplacering i Google kan göra för dagsresultatet. Även kul att följa omsättning över tid, och att se tex hur små tweakar kan göra stor skillnad. Min roll här är som styrelseledamot och bollplank till Roosa, som driver verksamheten.

Nybryggt var ett mindre sidoprojekt, men tog fart för några år sedan, och vinsterna gjorde det möjligt att satsa. Så för snart två år sedan anställde jag Roosa som nu är VD för Service Supply Scandinavia. Det är det bolaget som Nybryggt.nu ligger under tillsammans med några fler verksamheter som vi förvärvat under tiden Roosa varit delaktig. Strategin för bolaget är att växa organiskt med kaffe och samtidigt göra mindre förvärv av kompletterande verksamheter. 

Förvärv gjorda senaste året:

FitnessFika. Gick inte som förväntat. Problem med tillverkning har gjort att försäljning mer eller mindre stått stilla under året och är nu pausad helt. Men många lärdomar dragna från detta.

Kaffeadventskalendern. Ett förvärv som gick ungefär som förväntat. Målsättningen var att sälja 1000 stycken kalendrar med omsättningamål på lite över 500 KSEK (de hade tidigare sålt 800 stycken, så vi ville öka det utan att hamna på ett restlager). Några delar i projektet var mer problematiska såsom strul med leverans av förpackningsmaterial. Men även oväntade positiva, som att genom adventskalendern få en ökad försäljning på finska marknaden (då det inte verkar finnas så många alternativ där).

Zoégas Café 1886. Lite oväntat så uppstod i våras möjligheten att ta över Zoégas anrika café med över 100 års historia för bolaget. Möjligheten kom då vi länge arbetat med Zoégas som leverantör samt att vi har byggt en relation med involverade över tid och lite vagt pratat om vårt intresse för just Zoégas butik och cafés lokaler. Vi fick med oss Hanna och William som driver och äger Bruket Kaffebar, vilket gjorde det möjligt att komma igång till H22 redan, samt ha ett härligt veganskt utbud av fikasortiment till kaffet. Allt har gått väldigt snabbt och målet om att omsätta mer än tidigare år uppnåddes. 

Allt detta hade aldrig gått utan Roosa, Hanna, William och sist men inte minst Emelie som varit ansvarig för den dagliga verksamheten sedan vi öppnade.

För den som är nyfiken hur det går rent finansiellt här, så har bolaget publika siffror, så vill du veta hur det går så kan du se dem här: open financials.

Student Network /  Campus Webbyrå 

Denna verksamhet, som går ut på att studenter ska få kontakt med lokala näringslivet och utföra uppdrag så som skapa hemsidor, webbutiker eller digital marknadsföring, har fortsatt göra just det. Vi har en ny ansvarig för verksamheten sedan i somras, Emma, som har kommit in som koordinator med mycket energi. Vi har fått många återkommande kunder och en härlig stämning bland studenterna under året. 

Verksamheten är fortsatt rätt liten, men det är väldigt kul att se hur den rent faktiskt gör skillnad. Hur den gör att studenter får kontakt med näringslivet, och kan på olika sätt skapa värde.

Vill du veta mer om hur det går för verksamheten, kan du läsa Emmas uppdatering om 2022 här.

Bolag jag varit involverad i tidigare, men inte längre aktiv i

Jag har ju genom åren varit med och startat flera olika verksamheter. I en del är jag nu inte längre ens med i styrelsen längre, utan bara delägare. Det är dock fortfarande fantastiskt kul att följa, och om möjligt stötta, dessa verksamheter, även om jag idag inte lägger mycket tid på det, har man lagt mycket tid och engagemang här under tidigare år. 

Rscued Fruits

Detta härliga bolag, som verkligen varit med om en resa, fortsätter med den. Man räddar frukt för fullt, hundratals ton per år vid detta laget! Pandemin gjorde att flera svängnigar och anpassningar krävdes, men detta bolaget klarar otroligt mycket, med vilja och engagemang! 

2022 var fortsatt spännande samarbeten (som tex just nu med pressbyrån, vilket syns nationellt och hörs på radio!), nya grejer och produkter och en rad utmanande händelser. Truls som varit med sen början klev upp och tog VD-rollen även under året. Han har arbetat med att rädda så mycket frukt som möjligt – med väldigt mycket energi, och att få ett teamet att fungera bra ihop.

Wellbefy 

Wellbefy är ett HR-tech SaaS bolag med målet att utmana och digitalisera företagshälsan genom att göra den mer datadriven. 

Wellbefy stängde en riktig finansieringsrunda innan sommaren i samband med det kom det in en ny styrelse och jag avgick som styrelseordförande under året. Det har varit en kul och spännande resa med bolaget. Jag ser fram emot de kommande åren och hur teamet ska förbättra företags inställning till mer pro-aktiv hälsa! 

Styrelsearbeten

Jag har under året suttit i en rad styrelser, vilket ger intressanta inblick och möjlighet att påverka så att bra saker sker. Mitt mål är att minska antalet styrelser jag är med i, och under 2023 lämnar jag Helsingborgs Hamn.

Helsingborgs Hamn 

Helsingborgs Hamn är Sveriges näst-största containerhamn, och en viktig kugge i hela södra Sveriges näringsliv. Det är en typiskt sådan aktör som man inte förstår hur viktig den än, förrän man sätter in sig i det. Är väldigt imponerande att se en sådan verksamhet! 

Detta är ett politiskt uppdrag, som jag hade för Centerpartiet. 2022 var sista året i styrelsen där, då mandatperioden slutade och jag valde att inte ställa om för omval. 

Under året fattades en rad med viktiga beslut för utbyggnaden av hamnen och Helsingborg utveckling som hamnstad. Har varit kul att få inblick i verksamheten och få en förståelse för den globala logistik-kedjan.

Tillväxt Helsingborg 

Tillväxt Helsingborg är viktigt förening som har som mål att skapa fler jobb och minska utanförskap. Föreningen har under året fått lite av en nystart. Drivs med mycket engagemang av teamet. De har även flyttat in i Mindpark Helsingborg. Kul att de bidrar till att göra platsen mer levande. 

Skåne startups

Skåne startups är en förening som stöttar startups i Skåne, på olika sätt. Mycket bakom kulisserna saker som inte syns utåt, så som att connecta bolag med riskkapital, eller hjälpa till att snabbväxande bolag hittar rätt nyckelpersoner. Men även en rad mer publika saker, så som Startup Coffee, Women in Entrepreneurship breakfast – och 2022 stora händelse, The Drop

Detta är verkligen en förening som åstadkommer enormt mycket, på extremt lite resurser. Är fortsatt imponerad av allt.

Jag varit aktiv i sedan vi drog denna förening, och Zhenni gjorde under senaste året ett jättebra jobb, som hon nu lämnat över till Arlon som är ny ansvarig. Jag ska erkänna och säga bland de roligaste styrelsearbeten jag är med i – fart, förståelse och alltid fokus på hur vi skapar mest värde istället för att fastna i för små detaljer.

Investeringar

Jag har under senaste två åren även gjort några små investeringar (10.000-50.000 kr vardera, för jag har inte direkt mer pengar)  i bolag jag inte startat. Dessa är med fokus på saker som gör världen bättre (med undantag från Godsent, som är inom e-sport). 

  • Bintel – smarta soptunnor som digitaliserar avfallsbranschen
  • Univerkids – matematik app med fokus på marknader som inte har engelska som primärt språk
  • AllAboard – webbplats som gör det lätt att hitta tågförbindelser i Europa (och snygg är den!)
  • Klimatstrategerna – konsulttjänster inom klimat, främst med fokus på saker så som mobilitet
  • Fillin Matcha – högkvalitéts matcha te från Japan.
  • Godsent – e-sportslag

Jag har även gått med i YEoS Ventures, en ny investeringsgrupp som bildats av YEoS medlemmar och alumner som mig. Här gör Daniel Marklund ett jättebra jobb med att verkligen skapa ett annorlunda men givande investeringsnätverk.

Privat

Jag brukar även berätta om hur det går privat, så tänkte fortsätta med det.

Pengar

Jag har haft en lön på ungefär 30 000 SEK i månaden (varierat något visa månader). Jag bor fortsatt i en hyreslägenhet med andra, så mina levnadskostnaderna är inte så höga, och gör inte av med så mycket pengar privat. Därför har jag valt att istället satsa i verksamheter jag är involverad i, eller stödja andra som vill dra igång verksamheter, istället.

Hälsa 

Målet var att springa en gång i veckan och hålla igång med yogan. Yogan gick som förväntat att springa blev svårare mot vintern. Sedan även bastu och kallbad på söndagar jag är i Helsingborg. Jag har sovit bra. Äter fortsatt vegetariskt främst och glutenfritt sedan jag för några år sedan insåg jag är känslig för gluten. Under året har det även blivit mer hemlagad mat än tidigare, vilket är mycket roligare när man har en sambo.

Jag undviker även större mängder alkohol, har satt som regel att dricka mest ett glas vid middagar eller andra tillfällen, resten alkoholfritt (tyvärr är utbudet av alkoholfria och glutenfria öl dock inte så stor – men då blir det något annat, så som Rscued eller bubbelvatten).

Målet är att springa minst en gång per vecka i snitt, men även addera lite styrkeövningar under året nu. Samt fortsatt yoga, och bastu med kallbad.

Relation 

2022 är första året som jag varit sambo med någon. Det tycker jag är trevligt. Jag är väldigt glad för det. 

Hur hinner du med?

En fråga jag får rätt ofta är hur jag hinner med. Ibland är det intensivt, men ibland är det rätt lugnt. Jag tror det ser utåt ut som mycket mer än vad jag känner det som. Mitt huvud är hos Mindpark nästan alltid, med avbrott för främst VentureLab (vilket i praktiken är nära Mindpark – då event som planeras sker där, eller personer som involveras rör sig naturligt i Mindparks community), eller för nybryggt, vilket är nära E-commerce Park. Sedan har det under året även varit en del extra med nybryggt, främsta caféet, men det har nu hittat in i en form som är kontinuerlig och mer strukturerad, med månadsmöten som senare kommer övergå till varannan månad.

Allt annat är antingen styrelsemöten för de andra verksamheter, om ens det. Antalet och längd varierar, men är ofta kvällstid och kanske 3-6 st per år, beroende på verksamhet – så varannan månad eller mindre ofta. De kan ta lite tid, men nästan alla styrelser jag är med i är inkörda, så de är ofta endast på 1 timmer eller 1,5 timmar långa. Det betyder en vanlig månad är det kanske 4 timmar i styrelsemöten totalt för allt som inte är Mindpark. Dock har dessa en tendens att klumpa sig, med tex juni, januari och augusti som “högsäsong” för styrelsemöten, när år och halvår ska planeras. Därav lite intensivare ibland.

Så hade det rört sig om styrelsemöten som inte var så rutinerade så hade det varit mycket jobbigare. En annan viktig sak är att i alla verksamheter förutom Mindpark endast sällan blir “to-dos” som jag måste göra, utan det är mer strategiska inputs och tankar som jag bidrar med där. Det gör att fokus på när jag ska göra saker ligger på en verksamhet, vilket jag tror inte hade gått annars. 

Men jag ska vara ärlig med att säga att jag inte har hunnit med allt jag hade velat i år. Är flera saker jag kan störa mig på, att jag inte hunnit med eller fokuserad nog på att ta tag i. Detta delvis också för att jag under året försökt hitta in i nya vardagsrutiner för sambolivet och att jag lär känna mina begränsningar mer och mer. Men det är också viktigt att inse man hinner inte göra allt – det finns alltid mer som man vill göra, och kan göra!

Hoppas detta gav lite inblick i mitt liv. Nu är 2023 igång – ett år som garanterad kommer bli händelserikt det med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *