Co-working i Kenya

Då jag själv varit i co-working i snart 10 år, och nu med Collaboration Concepts fortsätter utveckla Mindpark och E-commerce Park, så är coworking spaces på andra platser alltid intressanta att besöka. Som en del med resan med YEoS i Kenya nu i november, så var två ställen i Nairobi på listan över platser att få djupare inblick i. Väldigt intressant att se hur co-working fungerar där!

Nairobi som stad är intressant. En stad relativ stor till ytan, men som mer känns som en större by, eller en stad där man behöver ha bil i varje fall, än som en storstad, trots ca 4 miljoner invånare. Också en stad med kontraster, där både rika och fattiga lever.

Men Nairobi är också en intressant plats där globaliseringen syns – för väldigt ofta har man svårt att se skillnaden på olika platser i staden. Det hade lika gärna kunnat vara någonstans i Köpenhamn, Beijing eller New York – förutom hudfärgen på människorna.

Mitt besök var på de två mest kända coworking platser i Nairobi: iHub och Nairobi Garage.

iHub

Detta coworking space är uppdelat i olika delar, pillars som de själva kallar det. Platsen är en startup hub, så som namnet antyder, men det finns även en rad kringtjänster kring detta. iHub är väldigt känt, och det var iHub som Jack Ma besökte när han var i Nairobi, och detsamma för Mark Zuckerberg när han besökte Kenya.

Studyvisit: iHub Nairobi

Men egentligen består verksamheten av 4 olika delar:

 • iHub Coworking
 • iHub Research
 • iHub UX lab
 • iHub Consultancy

  På plats är det olika delar på olika våningar. Hela iHub ligger sedan ett tag tillbaka i en större egen byggnad, med en (extern) restaurang på bottenvåningen.

  Coworkingen är alltså bara en del av det hela, och priserna där är relativt likt många andra platser i världen. En skrivbordsplats kostar 240 USD, dvs ca 2200 kr, och ett eget kontor för ett mindre team kostar från 700 USD, ac 6500 kr. Väldigt likt som prissättningen på Mindpark i Helsingborg tex.

  De andra delarna, iHub Research, iHub UX lab och iHub Consultancy, är delar som är tjänster som bolag kan köpa in. Delar av dessa tjänster riktar sig till startups som också sitter på plats, men det var inget krav att man behövde göra det.

  Totalt har genom åren sedan iHub startades 400 bolag suttit där eller fått hjälp, totalt över 1000 personer. De har även över 17000 personer i sin maillista, för när det gör event eller släpper nyheter.

  iHub har delat in sitt sätt att arbeta i tre olika delar, där de olika tjänsterna de erbjuder fyller olika delar också. De tre delarna är tre olika steg egentligen: Co-creation workspace, Entrepreneurial Journey, Innovation Journey. Dessa delar går ihop, och tankar är att främja personer att röra sig från en-mans eller mindre företag, till att växa och även kunna ha djupa samarbeten med stora aktörer.

  Nairobi Garage

  Det andra coworking spacet vi besökte var Nairobi Garage. Dessa har egentligen två olika platser i Nairobi, men vi besökte endast det ena av dem.

  Totalt har Garage ca 8000 kvadratmeter yta, i sina båda platser. Stället drivs av tre kvinnor, och det märks det är ett högt engagemang kring allt här. Stället vi besökte var på 7 och 8.e våningen i ett kontorshus, med en härlig utsikt över downtown Nairobi, och ett eget café inne på 7.e våningen.

  Studyvisit: Nairobi Garage

  Överlag var detta ställe ännu mer ”etablerad” än iHub i hur det kändes. Allt var bra genomtänkt, och en härlig atmosfär. Garage hade en skandinaviskt inspirerad design, så det kändes verkligen som en plats som hade kunnat vara någonstans i Norden. Det betydde också stället var inte lika färgglatt som iHub, utan mer vitt, grått och naturfärgat. Det märktes också att det i Garage var många expats och personer från hela världen, som valt att bosätta sig i Nairbo och arbeta härifrån.

  Priserna här var lite mer varierande. Att bara vara member, och inte ha ett eget skrivbord men access till platsen, kostade från 45 USD per månad som billigast. Men ska du ha ett skrivbord sen, kostar det ca 250 USD.

  Garage var även stolta över att de var en av de få ställen i hela Nairobi som tillåter hundar inomhus – något som är väldigt ovanligt i denna kultur.

  Det finns mer

  Överlag väldigt intressant med båda dessa platser, och utöver detta fick jag även inbjudan till Ikigai, som skulle öppna sitt tredje coworking space i Nairobi veckan efter jag lämnade. Men tyvärr hanns inte det med – men det är helt klart det händer mycket på denna från i Nairobi också!

  Överlag är det slående hur coworking skiljer sig väldigt lite runt om i världen. Enda riktiga skillnaden mellan iHub och Garage och ett coworkingspace på andra platser i världen, är att du behöver gå igenom en metalldetaktor vid ingången – något som är vanligt på många hotell, köpcenter och större kontorshus i Nairobi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *