Det gångna året i siffror

Många undrar vad jag egentligen gör, och vilka projekt / bolag jag är involverad i. Då jag är en stor förespråkare av transparens, tänkte jag göra ett blogpost om hur det har varit 2014 i lite siffror i del olika initiativen. Ge en bild av hur det går för dem och även ge en slags bild: vad gör jag just nu.

Transparens

Jag har tidigare skrivit om transparens, och varför jag tycker det är viktigt. Jag har även förebilder i min direkta närhet gällande det – Dan Nilsson och hans tidiga bloggande, samt Joakim Jardenberg. Intressant nog hade Joakim som mål att vara den mest transparenta VDn när han startade sitt Mindpark. Även om Mindpark nu är något helt annat, och jag inte är VDn utan ägaren, så känns det ku att fortsätta med den ambitionen – att vara så transparent som möjligt.

Det är dock svårt att vara transparent, det blir lätt bara en förenklad bild. Så är det även i detta fallet – jag ville egentligen vara mer detaljerad, men insåg det skulle bli ett alldeles för långt inlägg. Så det mesta här är övergripande – men jag hoppas det ger en hel del värde ändå. Detta inlägg är egentligen skriven för de som är nära mig, men som ofta bara ser olika delar av det jag gör. Men jag har samtidigt försökt förklara så att det ger värde även för läsare som inte är särskild insatta.

Mina projekt

Under 2014 har jag främst arbetet med nedan initiativ. De flesta är egna bolag, men inte alla, därför passar inte benämningen bolag. Jag säger ibland projekt, fast det låter så temporärt, vilket de inte är – utan snarare motsatsen, att vara bestående för lång tid som möjligt är målsättningen. Jag vill bara starta saker som kan bli permanenta, jag tycker inte om att starta saker som inte är hållbart.

För att det ska gå att hänga med tänkte jag bara kort inleda med vilka initiativ jag har varit aktiv i under 2014. Alla är saker jag har startat eller är delägare i, men endast i undantagsfall är jag den viktigaste personen.

Då dessa initiativ är som en slags barn, finns det ingen inbördes rangordning. Jag har listat dem i ordning av de startades under åren.

Bolag:

 • Contentor
 • Mindpark (bolagsnamnet: K Deppert AB, verksamheten hette tidigare SHIP)
 • Student Network
 • MotioMera (bolagsnamnet: Service Supply Scandinavia)
 • MarmeladMakeriet (bolagsnamnet: Makeriet i Helsingborg)
 • Panda Profile (endast minoritetsägare dock)
 • E-commerce Park of Sweden (under uppstart)
 • DepCo AB (endast mitt ägandebolag)

Initiativ som inte är bolag:

 • Øresund Startup News
 • CreativeLab

Om du vill veta lite mer hur det funkar för mig att ha olika projekt igång samtidigt, så har jag skrivit om det lite här till exempel. När folk frågar så kallar jag mig själv, inspirerad av Filip Larsson på Tilf, för parallellentreprenör, för det är den term jag tycker bäst beskriver hur jag har arbetat under de senaste 7 åren. Jag har många parallella saker igång helt enkelt.

Min privatekonomi

Jag tänkte dock inleda med att vara transparent om mig själv. Jag bryr mig själv inte direkt om materiella tillgångar, vilket nog märks för de runt omkring mig, speciellt de jag delar boende med. Jag tycker om att leva enkelt, och i nuet. Jag har därför under hela min tid som företagare valt att ta ut en låg lön, och inga direkta vinster i bolagen för personlig del – jag investerar dem hellre i att anställa fler personer i befintliga verksamheter, eller att starta upp en ny verksamhet som jag tror på. Det ger mig betydligt mycket mer värde än att köpa en dyr mackapär.
På grund av sjukförsäkringsskäll och med någon slags pensionssparande i åtanke, har jag blivit tillsagt att ta ut lön i varje fall, så att jag är med i någon slags säkerhetsnät (hade annars gått att istället för lön ta vinst i något av bolagen, då är det lägre skatt, men inget skyddsnät. Inte värt det).

Min månadslön under 2014 har varit 12 000 kr i månaden. Detta är ungefär vad jag behöver för att ha en mycket bra vardag. Då jag bor i ett mini-kollektiv ihop med andra är min hyra i Helsingborg låg (ca 2800 kr i månaden), och även om det låter fancy med en övernattningslägenhet i Berlin, så är den billig (går på ca 1500 kr i månaden). Jag är dålig på att handla kläder och sådant, så det spenderar jag ytterst lite på (handlar gärna endast en gång per år). Mesta pengarna går åt till mat – jag lagar väldigt sällan mat, utan äter väldigt ofta ute. Även en del för kortare resor – jag tycker om att kunna vara fri att åka iväg till något som är lockande ihop med vänner. Turligt nog trivs jag fantastiskt bra i min vardag, så jag försöker vara hemma så mycket som möjligt.

Det är även så att 12 000 kr inte är hela sanningen – en del utgifter tas på bolagen. Till exempel blir det många luncher, frukostar eller kaffe som är i affärssammanhang. Sedan även en mindre del traktamente vid resor.

Bolagen under 2014

Contentor

Contentor, för de som inte vet, arbetar med att skriva och översätta texter för e-handeln. Förutom e-handelsbolag är även tjänstebolag som säljer via nätet en stor del av kunderna. Bolaget är idag aktiv på de flesta europeiska språken, med de nordiska som största andelen. Det är jag och Dan Nilsson som startade och fortfarande äger bolaget, som även är mitt äldsta aktiebolag. Under 2014 har bolaget haft sitt bästa år någonsin. Det var en tuff start, men Rebecca Brodd som leder bolaget har gjort ett grymt jobb och fått hela teamet, med grymma insatser från Jessica Sörensen och Jonna Mellanen och Daria Simonova m.fl., att lyfta verksamheten.

Bolaget hade under bokslutet med slut augusti 2014 (alla bolag förutom MarmeladMakeriet har brutet kalenderår) en omsättning på lite över 6.1 miljoner kronor. På grund av investeringar i system, och att vi satsade på att växa, även om vi kanske satsade lite för tidigt, gjorde bolaget endast en marginell vinst (38 000 kr).

Contentor är just nu i en väldig spännande fas – vi har blivit något utav ett varumärke inom e-handelssverige när det gäller texter och översättningar. Vi har sponsrat både emeet och ehandelspodden, fått kunder som Lekmer, Flygstolen och Conrad. Vi har blivit lite utav ett namn inom e-handel och onlinevärlden i Sverige, samt även börjat få fler och fler kunder från Norden, Tyskland och internationellt.

Men året har även inneburet en hel del problem – vi har uppgraderad många av våra interna system, som inte alltid fungerat perfekt från start, och som krävt att många rutiner ändras. Övergång till ett nytt internt system tog både januari och februari att få igång innan det blev effektivt. Vi satsade även på en ny heltidsanställd i början på året, men det visade sig vara för tidigt, och vi kunde inte bära de kostnaderna. Överlag var året första tre månader väldigt tuffa, just på grund av kombinationen växande personalstyrka och nya system. En kostsam läxa, både emotionell, i tid och pengar. Men många lärdomar har dragits, och det har varit fantastiskt att se hur kärntruppen lyckades vända allt och vad de åstadkom under resten av året.

Personligen har jag i Contentor, utöver bollblank till Rebecca, varit aktiv i att utveckla rektyretingsprocesserna av skribenter och översättare, samt att ta fram vår certifiering samt utbildning för SEO copywriters. Där höll jag bland annat vår första intensivkurs, som gick av stapeln i somras. Den var mycket uppskattat, vilket känns väldigt kul!

Rebecca har även skrivit en kort sammanfattning av 2014 på företagets blogg, för ännu mer information.

Mindpark

Mindpark, som tidigare gick under namnet SHIP, är det bolag som jag äger själv. Dock är det Sanna, VDn, som ska ha mycket beröm för att ha gjort ett fantastiskt jobb under 2014. Mindpark har verkligen blivit etablerad som en central del i entreprenörsvärlden i Skåne och börjar bli en viktig del i Öresundsregionen och Sverige som helhet. 2014 har inneburit att vi har skalat upp organisationen, genom att lyfta upp båda Linnea och Nicolina till ansvariga för evenemang respektive caféverksamheten. Vi har även satsat mer på att dra till oss eller skapa evenemang som vi tror stärker regionen, staden eller vår egna community, beroende på sammanhang. Därutöver har CreativeLab dragits igång på allvar på bottenvåningen, som också relativt snabbt etablerat sig som en intressant plats med många evenemang, stora som små.

Mindpark har just nu över 80 olika bolag som sitter där. Omsättningen för verksamhetsåret med slut augusti 2014 nåde en omsättning på strax över 4 miljoner kr, och en vinst på 275 000 kr. Vinsten har vi dock bestämt att återinvestera och säkra upp framtida drift – det är mycket vi vill göra i verksamheten, så det är skönt att för en gångs skull ha byggt upp lite ekonomisk utrymme att agera på. Tankar för 2015 är bland annat att se över expansionsplaner och befintliga lokaler, men även större evenemang som vi tror kan ge väldigt mycket värde. Men även mycket mer arbete med att bygga just en gemenskap och community som kan hjälpa varandra och lyfta varandra. Det finns mycket kvar att göra, och jag vill gärna att vi är den perfekta platsen för entreprenörskap i Helsingborg, och en stark aktör i regionen.

Under 2014 blev vi också listade bland de 11 mest annorlunda coworking spaces i världen, vilket kändes jättekul. Ska bli spännande att se vad 2015 bjuder på!

En förändring för Mindpark som är av långsiktig betydelse sker även nu i slutet på året, genom att välkomna Dan Nilsson och Hampus Waldemarsson som minoritetsägare i bolaget. Detta för att säkra upp långsiktig strategisk kompetens och engagemang. Och med det blir bolaget inte helägt av mig längre, vilket har en emotionell skillnad, som både känns lite vemodig men samtidigt jättekul. Ser mycket fram emot 2015!

Student Network

Student Network är en studentdriven byrå. Bolaget har fokus på uppdrag inom evenemang, webbsidor och marknadsundersökningar. Bolagets målsättning är att så många studenter i Helsingborg som möjligt ska ha givande extrajobb som gör att de får bra kontakter i näringslivet, och att deras kompetens stannar kvar i regionen – i motsats till när jag själv studerade, när många flyttade utomlands eller Stockholm eller Göteborg. Målsättningen är att utveckla regionen genom att behålla kompetens här.

Detta bolag har varit med ett tag nu, sedan 2010, och 2014 är ett år med stora ändringar.
Överlag har året gått bra – vi hade under verksamhetsåret till augusti 2014 ute strax över 60 studenter, och lite över 40 kunder. Omsättningen låg på 1 miljon kronor, och gjorde mer eller mindre ett nollresultat (bokslutet inte helt stängt än, så exakt är inte klart). Bolaget är dock relativt litet, jämfört med de andra jag har varit med och startat som varit igång så länge. Men detta bolag har heller inget tydligt vinstintresse, utan finns för att det är en bra sak.

Den största förändringen i bolaget under året skedde dock nu i slutet. Anna Rydberg, som jag startade aktiebolaget med och som har haft VD-rollen sedan dess, kommer att trappa ner sin tid i bolaget. Hon blir istället ansvarig för Traineeprogrammet i familjen Helsingborg – ett jobb som passar henne perfekt, även om det är tråkigt för Student Network. Med detta kommer bolaget stå inför ett 2015 som kommer bli vägvisande för framtida åren. Vi har valt att satsa på att Linda Hanje, en student som redan tidigare har jobbat för oss, att ta in henne som projektkoordinator och att bli en central person. Sedan är ambitionen att från sommaren kunna ha en ny ansvarig för verksamheten på heltid på plats. Vi håller även just på att formulera en plan för de kommande 3 åren, och hur vi vill att bolaget ska utvecklas långsiktigt.

Det blir ett mycket spännande 2015 för Student Network!

MotioMera (Service Supply Scandinavia)

Service Supply Scandinavia har förändrats mycket under 2014! Bolaget startades av mig och Gustaf Josefsson för snart 4 år sedan, för att arbeta med projekt inom resebranchen och serviceutbildningar. Vi hade några år av verksamhet med några olika större projekt och kunder – dock slutade flera av dem i rätt hårda misslyckanden, som tog mycket på krafterna och engagemanget, så väl som finanserna i bolaget. Under 2014 hade vi egentligen valet – lägga ner, eller hitta något att fokusera på. Ett av bolagets problem var att det var väldigt spretigt, samtidigt som det var bara Gustaf, och till vis del jag, som var de drivande och styrande.

Detta något att fokusera kom att bli MotioMera. MotioMera har tidigare drivits av Kristian Erendi, som hade sitt kontor på Mindpark, och vi kom att prata om MotioMeras framtid flera gånger. Under året beslutade sig Kristian för att sälja verksamheten, och efter lite betänketid insåg jag och Gustaf att det hade varit en verksamhet som hade passat oss bra, och som vi var sugna på att göra. Vi fick möjligheten att köpa inchromet, på villkor som var riskfria för oss men ändå funkade för Kristians del, och som gjorde att vi kunde ge oss på att öka omsättningen i verksamheten.

MotioMera startade som stegräknartävlingar online, för ett bra antal år sedan. Tjänsten har utvecklats sedan dess, men upplevs i dagsläget som äldre och inte så modern. Vi är dock övertygade om att motion och friskvård är här för att stanna, men själva tjänsten behöver byggas- och paketeras om.

Under hösten 2014 började vi med att experimentera med paketeringen i marknadsföringen, innan vi valde att titta på att bygga en ny teknisk version. Vi provade en mängd olika marknadsföringskanaler, men vikt på e-post och telefon. Vi har under hösten lärt oss mycket, och när vi funderade på hur framtiden skulle se ut för verksamheten bestämde vi oss att se om vi kan få in pengar för den tekniska utvecklingen. Lagom till jul fick vi besked att Almi beviljat oss ett mindre lån på 250 000 kr för utvecklingen, med 3 års amoteringstid. Det är väldigt passande för oss, för det är en kostnad som vi kan bära utan stor risk, samtidigt som det ger oss likviditeten att verkligen lyfta produkten tekniskt. Med detta kommer även bolaget i sig ändras – jag kommer ta över majoriteten i bolaget, Dimitrij Aleshkov som varit en hjälp kommer bli teknisk ansvarig kommer gå in i bolaget som delägare på ca en tredjedel. Gustaf, som parallellt med allt detta har flyttat till Odense, kommer trappa ner sitt engagemang och endast ha kvar ett minoritetsägande.

Under 2015 kommer mycket hända här. Just nu förs det mycket dialoger och strategitankar, vilket gör att allt är inte helt spikat än – så som andelarna i bolaget, som jag annars gärna hade delat i exaktare detalj. Men högst troligen kommer MotioMera vara det initiativ jag själv lägger absolut mest tid i själv under 2015 – både för att det är ett kritiskt läge för bolaget att lyckas med den nya versionen av produkten, men framförallt av personligt intresse. Jag tror att få fler människor att träna skapar mycket gott i samhället – mer träning är direkt bevisat leder till mindre sjukfrånvaro och mindre kostnader för sjukvården, men även bättre mental hälsa och smartare person. Det bästa sättet att hålla hjärnan frisk är att träna mer, har det visat sig.

Att vara aktiv i MotioMera är även av intresse för här har jag mest nytta av all den erfarenhet jag har lärt mig de senaste åren med startups och tillväxtbolag, vilket jag känner jag borde dra nytta av. Utöver det är det även en anledning för mig att lära mig mer om hälsa och fysiologi igen – något jag ju studerade på universitetet, men jag känner hade varit kul att plocka upp igen.

Så här ser jag, också, väldigt mycket fram emot vad 2015 kommer att innebära!

MarmeladMakeriet

Bolaget som räddar frukt. Detta bolag har haft sitt första verksamhetsår först under 2014. Det har varit en spännande resa, som båda gott sämre och bättre än förväntat. Överlag är det Cecilia Larsson, som är huvudperson i bolaget, som kämpat med allt under hela året. Att ta hela idéen från koncept till verklighet ute i hyllorna har verkligen varit en bedrift. Till skillnad från alla andra bolag är detta en fysisk produkt, som med en gång ställer helt andra krav – inköp, lager, distribution. Saker som i tjänstebolag inte riktigt är något problem alls. Utöver det är det ett bolag som arbetar med produkter inom livsmedelssektorn – som i sig arbetar med speciella tillstånd och regler. Och väldig hård konkurrens.

Året började för MarmeladMakeriet med att vi tog in investerare, totalt 9 personer och 352 000 kr, som tyckte detta var en bra idé, och ett koncept som skulle kunna fungera. Vi gjorde även på våren en crowdfundingkampanj, där vi drog in 65 000 kr. Sedan spenderade Cecilia större delen av sommaren och tidig höst med att tillverkningen av marmeladen skulle komma igång – med alla dess utmaningar och logistiska besvär.

Hela året har Cecilia sammanfattat bra i en bloggpost, samt i en intervju av 8till5, där hon även går in på utmaningar som är just nu. Cecilia har även skrivit blogginlägg om själva crowdfundingen, och lärdomar samt insikter från den.

Panda Profile

Detta är ett mindre bolag, nystartad, som jag bara är minoritetsägare i. Kan inte och vill inte säga för mycket, men det är ett projekt som Hampus Waldemarsson startade lite redan under sin tid som VD på Mindpark, och jag tror starkt på honom, teamet och produkten. Under 2014 har bolaget främst varit i utveckling- och konceptfasen (stealth-mode som man så fint kallar det), men nu i början på 2015 kommer det ta fart på riktigt. Mycket spännande!

E-Commerce Park of Sweden

Ett bolag som vi bara för någon vecka sedan registrerades. Också i stealth-mode, i några dagar till i varje fall. Kommer garanterad mycket mer här. Men av transparens-skäl ville jag ta med det ändå, även om inte så mycket att säga just nu.

Uppdatering: Nu är det officiellt och igång! Vi har fått tillgång till lokalerna, och börjar signa roliga e-handelsbolag – spana in hemsidan för alla möjliga detaljer!

DepCo

Detta är mitt holdingbolag, som i sin tur äger aktierna i de andra bolagen. Annars har det ingen större egen verksamhet – utan det är detta bolag jag tar kostnader med när jag drar igång nya saker, för att se om de funkar eller inte. Jag kallar det personligen för mitt ‘experimentbolag’, om det nog inte är en bra benämning officiellt. Inget större omsättning förra året, kommer sluta på 350 000 kr, utöver det även en vinstutdelning från bolag på 200 000 kr. Bolaget själv gör en relativ hög vinst på 290 000 kr. Jag tar dock ingen vinstutdelning privat, utan sparar hellre pengarna för att kunna investera i de andra bolagen (har redan investerad en del av dem i MotioMera), kunna betala min lön nästa år (är från detta bolaget jag betalar min egna lön), och även säkra upp lite för framtiden, ifall saker skulle bli dåliga någon dag.

Inkomsterna i DepCo under dess verksamhetsåret kommer till största del från Mindpark och Contentor, som står grovt uppdelad för ca 1/2 respektive 1/3, med resten från mindre uppdrag eller ersättningar från något av de bolagen.

Initiativ som ej är bolag under 2014

Øresund startup

Detta initiativ, som formellt inte har blivit ett eget bolag eller förening än (det ligger kvar i DepCo, som experimentverksamhet), omsätter inga pengar (0 kr under 2014, för att vara exakt), men har varit mitt största enskilda engagemang under 2014, nu när jag tittar tillbaka på det. Målsättningen är enkel – att sammanföra entreprenörer och affärsänglar i Øresundsregionen, med fokus på Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg.

Jag har alltid haft lätt för att skriva, så att skriva nyhetsartiklar har jag tyckt om och varit relativt enkelt för mig. Initiativet har även en hel del frivilliga kopplat till sig, här är det främst Iryna Velyk och Emily Christiansen som är de två skribenter som hjälper mig mest, vilket jag är väldigt tacksamt för.

Utöver det har detta initiativ lärt mig extremt mycket om startups – har pratat med många personer som kan mycket om riskkapital, att skala bolag, att skapa tillväxt i samhället och att förändra världen. Det har även gjort att jag har blivit väldig engagerad i flera stora rörelser i regionen – jag blev inbjuden att vara  med och forma det som blev #cphftw initiativet, och är även en del av #malmostartups rörelsen. Både extremt spännande community projekt, som är väldig ambitiösa och arbetar i en miljö som är väldig driftig och med fokus på att skapa värde.

Det jag älskar personligen med Øresund startup är att det är ett så enkelt sätt att skapa så mycket värde på. Jag har verkligen sett startupscenen växa till sig rejält de senaste 2 åren, och jag vill tror att Øresund startup har haft en liten, men viktig, del i det. Jag har även läge stört mig på att den dansk-svenska integrationen över sundet har varit så dåligt, så det känns alltid väldigt kul att kunna hjälpa till att stärka den.

Genom Øresund Startup har jag även lärt känna många mycket roliga människor under året. Några kände jag redan sedan tidigare, men personer som Pia Elmegård, Jasenko Hadzic, Michael Reibel Boesen, Neil Murray, Sebastian Schwemer, Zenia Francker, Petter Palander, Joel Larssn, Hampus Jakobsson och Benjamin Page är personer jag nog inte hade stött på utan detta engagemang. Och med Neil har jag även börjat göra podcasts om startups i Norden, som vi spelar in varannan vecka. Den får man gärna lyssna på, om man vill veta vad det stora nya som händer i Norden är.

CreativeLab

Detta är helt klart det mest kaotiska – men spännande – initiativ av alla jag är med i just nu. Ett makerspace / hackerspace, i Helsingborg, som samlar alla personer som vill skapa saker, och umgås med andra som skapar saker. Tanken kom egentligen från Dimitrij, redan för lite mer än ett år sedan och jag kände att detta var någonting som behövdes göras, och att Mindpark självklart ska vara platsen för det. Sedan dess har vi startat en ideel förening och involverad en rad väldigt blandade och intressanta personer. Min roll här är egentligen relativ passiv – jag stöttar, leder till vis del och försöker formulera och fånga up tankar. Jag är mest aktiv i kärntruppen, som är förutom mig Dimitrij, Silja ‘Lumikki’, och sedan i somras även Caroline Troedsson.

CreativeLab har under sitt första år gjort extremt mycket – vi skrev en bloggpost om att ha gjort 100 evenemang i början på sommaren, när föreningen varit igång i ett år. Sedan dess har det bara ökat, även om inte i antalet evenemang så i ambitionerna och vilka som är involverade aktiviteter.

CreativeLab kommer nog ha ett lika kaotiskt, men bra, 2015. Säkert en hel del oförutsedda händelser, men jag tror vi kommer ta oss igenom året med bravur. Kärntruppen är extremt praktisk och med fokus på att göra, vilket jag tror är enda anledningen till att det gått så bra som det går, trots den relativt starka avsaknaden av organisation och tid. Vi har även fått pengar beviljade från visionsfonden för OpenLab, som kommer ta fart på riktigt nu.

Ett kul och händelserikt år

Detta var en inblick i 2014, och alla de olika initiativen. Det finns hur mycket som helst kvar att berätta, men jag hoppas detta gav en begriplig överblick. Jag skrev detta inlägg lite för mig själv, lite för alla i min närhet som (jag tror) alltid undrar vad jag egentligen gör eller hur det går i de projekt som inte de själva är involverad i. Och jag hoppas även att utomstående kan få värde av att läsa en text som denna, som ger lite inblick i att driva olika typer av verksamheter.

Det bästa med transparens är att det tvingar mig själv att vara ärlig, vilket jag verkligen vill vara. Tack för att du orkade läsa hela denna texten, lämna gärna en kommentar om vad du tyckte.

4 thoughts on “Det gångna året i siffror”

 1. Väldigt kul att läsa. Det är alldeles för sällan man läser ett inlägg av den här typen, nu för tiden. Och roligt att Joakim Jardenbergs ande liksom svävade lite ovanför det hela, med tanken om transparens. I övrigt: verkar som att ni (och framför allt du!) har massor av spännande grejer på gång i Öresundsregionen. Så här på lite håll tycker jag att det känns lite fartigare än i Stockholm. Keep up the good work, och ser fram emot nästa års sammanfattning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *