Facebook och (o)produktivitet

Jag har problem med Facebook. Jag älskar mycket av vad Facebook möjliggör – för mig har messenger blivit viktigare än mail i många sammanhang. Fler viktiga konversationer har jag idag via Facebook än via mail.

Jag använder även grupper som interna verktyg väldigt ofta – de är den bästa lösningen på “intranät” jag har stött på. Inte för att de är särskild bra, utan för att de inte är för dåliga, och att nästan alla “finns där”. Vilket är det som verkligen spelar roll – inget fancy nytt verktyg hjälper, om ingen använder det. (Vi testade det med Mindpark för co-workingspacet en gång i tiden, att använda en egen internkommunikatonsverktyg, men det dog snabbt, just för att ingen orkade logga in till slut, även om det var hur smidigt eller enkelt som helst)

Men jag har stort problem med att Facebook slukar ens tid. Väldigt ofta loggar jag in bara för att göra något (ofta skriva något eller fråga något i en grupp), och så plötsligt försvinner 15-30 minuter, utan att jag ens kommer till att göra det jag ska göra! Jag stör mig väldigt mycket på att Facebook blivit så bra på att “fånga” en. Att de så mycket optimerar för att hålla en kvar i det.

Jag är extremt tacksam för messenger.com (att använda Facebook messenger via webben utan att behöva se Facebook flödet), men jag saknar motsvarande för grupper. Jag vill kunna välja när jag blir distraherad och när inte.

Jag önskar någon kunde göra det som facebook gör bra, fast med epost istället. Något som alla använder, men som funkar som verktyg. Det hade varit något!

Nåja, inget konstruktivt detta. Men nu var det sagt! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *