Vad gör du egentligen Karsten? Status höst 2016


Har inte direkt brist på variation i varje fall: snapshot från en vanlig onsdag – bygga konstverk till Doc Lounge ihop med grymma Jeanette Gostomski och Caroline Troedsson!

Som de som träffar på mig ibland märker, så har jag alltid svårt att svara på frågan “Hur går det med allt då”, när man möter springer i mig lite kort. Jag känner det skulle ta typ en timme att bara svara på det, i övergripande form.

Så jag tänkte jag försöker sammanfatta läget, just nu, i en bloggpost. Precis som tidigare, men mest bara en statusuppdatering. Det är just nu bokslutsperiod i nästan alla bolagen också, men alla siffror är inte klara än – så denna post blir utan sådana detaljer, utan det kommer om någon månad när de är klara, som berättar lite mer om hur det går i faktiska siffror.

Överlag är trivs jag bra med allt just nu, även om jag känner det är lite ostrukturerad ibland. Jag är fortfarande involverad i många olika aktiviteter, och det är givande och jag skulle säga jag lär mig något nytt varje dag, fortfarande. Det börjar dock bli större skillnad mellan det de olika företagen – och ibland kan det vara småsaker som att landa en kund på 9000 kr till MotioMera som gör allt, och nästa dag fira att något av bolagen har fått igenom ett stort samarbetsavtal värt flera miljoner. Det är verkligen inte så att mer pengar automatiskt betyder det är roligare, utan småsaker kan vara lika givande. Jag inser att det är främst där jag lätt kan bidra som jag tycker det är roligast – om jag kan öppna dörrar som gör stor skillnad, eller om jag kan vara med och göra evenemang som påverkar många. Det är fascinerande vad som gör en glad, egentligen.

Utmaningar: transparens

Något som blivit lite svårare med tiden är att fortsätta vara, eller bli ännu mer, transparent. Jag tror ju att transparens är jätteviktigt, både för att det gör att jag kan dela med mig av lärdomar till fler, men även för att det är ett sätt tvinga mig själv till att vara ärlig och fatta beslut jag kan stå för.
Dock är det svårare nu när det är många bolag som har andra delägare, eller där jag inte har officiellt mandat, till exempel som minoritetsägare eller som endast styrelseledamot i en förening. Då blir jag ofta mycket försiktigare, även om det säkert ibland inte hade behövt vara så – men bara för att jag är rädd att säga saker eller prata om saker som andra upplever som känsliga. Men jag ska försöka pusha det lite, och bli så transparent som möjligt. Jag tar gärna input här på hur jag kan göra detta bra.

Status i bolagen

För att göra det lite övergripligare, så är det i nästan kronologiskt ordning – dvs hur länge jag varit involverad i det.

Contentor

Contentor, som nu blivit tre företag egentligen, med Contentor Next Level som teknik- och modersbolag, Contentor AB med fokus på översättningar och producera texter främst för e-handel, och Contentor Marketing, som arbetar med content marketing för både startups, byråer och stora bolag. Det är full rulle här – teamet ser ut att ha slagit budget (11 miljoner kronor) i både omsättning och vinst, teknikutvecklingen går starkt framåt och vi börjar ha kunder kopplat till tekniken – både Magento pluginet och vårt översättnings API.

Linnea Vikbrant har dragit igång Contentor Marketing väldigt starkt, som gör sitt första år. Bolaget har kommit till den kritiska punkten att de från och med september är två på kontoret på heltid – ett stor och viktigt steg för en nystartad verksamhet som ska dra runt sig själv.

Extremt kul Contentor växer, har massa spännande kunder och ännu mer spännande kunddialoger – och att det har vuxit till att bli en helt egen kultur och stämning inom bolaget.

Mindpark

Mindpark, som jag nu varit aktiv i sedan 2009 (då under namnet SHIP), och som tog över driften för 2011, har aldrig direkt stått stilla. Varje år har inneburit nya saker – allt från ändringar i hur samarbetet med kommunen ser ut, expansion av lokaler eller stora ändringar i den interna organisationen. Senaste året har varit ekonomiskt tufft – vi tappade mycket på konferens och mötesdelen när IKEA flyttade delar av sina kontor från Helsingborg. Det satte hela vår organisation på sin spets. Men Sanna Kahlström som är VD har gjort ett fantastiskt jobb med att vända det. Utöver det har vi ett nytt samarbete med Helsingborg Stad – det som kalas Think Open Space, som alldeles nyligen invigdes. Det är om man vill en slags fortsättning av CreativeLabs eventdel – en mötesplats för båda kreativa, tekniksintresserade eller entreprenöriella personer. Det har ni dragit igång ordentligt, men även CreativaLab kommer finnas kvar som makerspace / hackerspace. Dock kommer events som tidigare gjorts under CreativeLabs flagga nu göras av Open Space istället. Alexandra Hvalgren som är där är väldigt bra, så ska bli mycket spännande att se vad som händer! Bara nu i dagarna har det redan varit massa galna events, så som Kunskapsdagen i Hamnmagasinet utanför, och Renewable Home Energy Hackathonet.

Utöver det är Sanna nu mamma-ledig, och Helene Tigerström blir verksamhetsansvarig under tiden. Hon kändes som den perfekta matchen för jobbet, så ser fram emot en väldig spännande höst och vår, när hon sätter sin prägel på verksamheten!

Student Network

Inom Student Network (som med åren nischad sig som en studentdriven eventbyrå och marknadsbyrå), händer det mycket. Just nu har vi startat ett nytt ben i den verksamheten, som har fått namnet Campus Webbyrå. Vi beslutade i somras att “bryta loss” webbdelen i det bolaget, i ett eget varumärke. Student Network har alltid arbetat med webbuppdrag vid sidan av event- och marknadsuppdragen, men det har inte varit så lätt att få fram det till kunder. Så vi beslutade att ge den delen ett enkelt och tydligare namn, och att anställa Maria Grönlund som redan tidigare jobbat med det till att ansvarar för den verksamheten.
Jag tror den verksamheten fyller ett roll på marknaden, då det finns få byråer som vill skapa billiga hemsidor, för det är helt enkelt inte kul eller särskilt lönsamt. Men studenter som lär sig tycker det är utmanande och kul. Så det blir lite en win-win: företag kan få billiga hemsidor och studenter gör riktiga uppdrag. Vi kommer även fokusera rätt mycket på att studenterna hjälper varandra och lär av varandra, så de skapar ett nätverk av kunskap sinsemellan, som de kommer ha nytta av även efter examen.

Student Network som helhet omsätter inte särskilt mycket pengar, men det finns främst för sin sociala insats – ca 35 studenter som jobbade med olika uppdrag för kunder under senaste året, vilket vi tycker gör meningsfull skillnad.

Rescued Fruits

Detta bolag har fått fart nu – landat ett avtal med ICA, fått vid detta laget en lång lista med spännande återförsäljare runt om i landet, och framförallt flyttat till egna lokaler och investerat i en mycket större tillverkningstakt! Dock är bolaget inte i mål än – det är fortfarande finansierad av externt kapital, och har en bit kvar innan det är cash-flow positivt.

Bolaget sammanställde nyligen siffror för verksamheten hittills, och då framkom att vi har räddad över 10 000 kg frukt – en väldigt kul milstolpe!

E-commerce Park of Sweden

e-handelsparken händer det väldigt mycket. Det största är att vi i somras beslutade oss för att flytta verksamheten – från södra Helsingborg till Helsingborgs Dagblands gamla huvudkontor, i nordöstra delen av staden. Detta innebär att vi flyttar mer centralt än tidigare, men framförallt in i helt nya lokaler som iordningställs för oss. Detta är egentligen den största skillnaden – vi har alltid sagt att bygga en så bra community som möjligt är det viktigaste för den verksamheten, och de gamla lokalerna hade många enskilda kontor, med dörrar utan insyn, som gjorde att det rent fysiskt blev svårt att bygga en optimal community. De nya lokalerna kommer ha mycket mer glas, fönster och en layout som uppmuntrar till spontan interaktion. Det ska bli väldigt spännande. Det är även mycket glädjande att nästan alla företag har valt att flytta med – vilket jag ser som ett tecken på att vi har lyckats bygga en bra grund till ett community redan.

Närmsta tiden för e-handelsparken kommer bli rätt tuff, för i och med att det gamla hyreskontraktet går ut kommer det bli väldigt ekonomiskt ansträngt, jämfört med innan. E-handelsparken drivs av Amelie Lidén och nya inkubatoransvarige, Peter Höjman, ska vi allt klara att få detta första tuffa år att sluta bra.

E-handelsinkubatorn, som är en del av parken, har det även hänt mycket med: Rikard Axelsson, som var med och drog igång inkubatorverksamheten, valde att lämna oss (på ett väldigt snyggt och bra sätt, inga hårda feelings alls). Detta var väldigt synd, men det öppnade samtidigt dörren för att förbättra inkubatorn ännu mer. Vi hade turen att Peter Höjman kunde övertalas till att ta tjänsten som inkubatoransvarig, och nu har programmet anpassats och gjorts ännu bättre. Det är nu 11 bolag som ingår i den, och det verkar vara en väldig fart på dem! Extremt kul att kunna bidra att alla de bolagen växer mer.

Jag vill även här passa på att säga ett jättestort tack till Kemira. Det är i deras gamla lokaler som vi har varit fram tills nu, och det är tack vare det hyresavtal som vi fick från dem som vi kunde starta denna verksamhet. Det känns väldigt tråkigt att lämna deras lokaler – men jag hoppas det är en tröst för dem att utan dem hade ehandelsparken aldrig kommit till. Stort tack, framförallt till Mårten och Lennart där, två eldsjälar som verkligen brinner för att göra gott och för Helsingborg!

MotioMera

I MotioMera har Sandra Jönsson gått med i bolaget, vilket är väldigt kul och kommer göra att det finns förnyad energi och fokus i den verksamheten. Vi har även ändrat inriktningen något, till att bli mer en produkt för större företag som erbjuder ett sätt att administrera och hålla koll på personalhälsa och hur alla anställda mår. Vi kallar det för hälsoindex. Väldigt spännande utveckling, men inte utan problem. Men det betyder vi har mindre fokus på motionstävlingar, och mer på helheten med att få anställda att må bättre. Störst utmaning i den verksamheten just nu: hitta fler företag med 50+ anställda som vill testa nya verktyget.

Andra verksamheter och projekt.

Utöver det händer det en hel del saker.

School of Coffee

Denna verksamhet, som går ut på att utbilda personer till att lära sig barista yrket, blev först nyligen ett helt eget bolag. Det är fortfarande förhållandevis litet, men det finns planer på att göra mer här. Tyvärr har dock Emma som varit drivande i det sedan i våras nu fått andra prioriteter som är viktigare, så där letas det just nu efter en ny utbildningsansvarig. När det är på plats kan denna verksamhet gå in i nästa fas, vilket kan bli väldigt intressant!

Oresundstartups

Här fortsätter det som innan, men jag har själv lagt mindre tid på det de senaste månaderna. Jag vill fortfarande göra mycket mer här, men det har inte riktigt blivit tillfälle för det än, tyvärr.

Integrationsarbetet

Här händer det väldigt mycket. Vi har fortsatt med Språkcafé för företagare, som fortfarande är 5-15 personer varannan vecka – men många som är nya kontinuerligt. Vi har även gjort näringslivsuppropet en andra gång, vilket gick mycket bra. Men sedan är det stora här det som heter Helsingborg Business Community, som är ett fokus på att få engelsktalande personer in i bra nätverk. Där händer det mycket, med flera träffar av väldigt blandat karaktär varje månad.

Med integrationsarbetet kommer det kanske även hända mycket långsiktigt. Jag funderar på att bryta loss integrationsprojekten till ett helt eget bolag, som hade blivit ett slags “social innovation company”, som skulle kunna ta intressanta och lyckade koncept och skala det i regionen och nationellt. Jag vill framförallt undersöka att göra CoderDojo konceptet och inrikta det mot ensamkommande flyktningsbarn, och göra det nationellt. Finns många tankar här.


Bild från senaste Näringslivsuppropet som hölls på Mindpark

Andra åtaganden

Skånska e-handelsnätverket

Här fortsätter vi ordna träffar och försöka få skånska ehandlare att lära sig mer av varandra. Väldigt enkelt, men högt värde och ger mycket tillbaka. Mycket kul!

CPHFTW

Här har jag trappat ner mitt engagemang väldigt mycket. Ända sedan gränskontrollerna kom i effekt har det blivit så pass omständigare att åka till Köpenhamn att jag inte gjort det lika mycket, och då har även mitt engagemang i denna stiftelse avtagit. Men de som kör den nu är grymma personer, och det händer massa bra där, så som Copenhagen Tech Fest, så de klarar sig bra utan mig också.

Malmöstartups

Här har jag fortsatt varit engagerad, och det har till och med blivit mer så, i och med att det har gått från att vara ostruktuerad till att bli en riktig förening med just nu två heltidsanställda. Här ingår jag nu i advisory boarden / styrelsen, när allt kommit på plats. Men det är en hel del utmaningar kvar, framförallt att få till en hållbar och effektiv organisation. Med två heltidsanställda finns väldigt mycket potential, men det blir lätt onödigt rörigt också.

Young entrepreneurs of Sweden

Här har jag blivit invald i styrelsen, vilket är kul efter att bara varit med i medlemskommiteen senaste åren. Denna förening är den bästa förening jag har varit med i, och jag kan starkt påstå att utan den hade jag inte blivit den person jag är idag. Är du entreprenör under 30, rekommenderar jag väldigt starkt att ansöka om att bli medlem. Väldigt kul att få förtroendet att vara med i styrelsen i den!

Eskilsminne IF

Detta är mitt nyaste engagemang, även om det är väldigt “lätt”. Jag har blivit ambassadör för Eskilsminne IF. Det kan vara lite utav en överraskning för många, i och med mitt totala ointresse i fotboll…. men Eskilsminne gör mycket mer än bara fotboll, framförallt deras satsning Hela Helsingborg (som jag är lite stolt över att Campus Webbyrå har gjort hemsidan åt). Hela Helsingborg är ett samlingsnamn på en rad mycket starka initiativ, som jag tror kan göra stor skillnad för Helsingborg.

Jag – social entreprenör?

En iaktagelse som jag insett senaste tiden är också att jag nog är en social entreprenör. Precis som det tog några år att inse att man var en entreprenör (tyckte verkligen inte om den benämningen i början), så inser jag nu jag är främst engagerar mig i sociala projekt. Eller: jag driver främst bolag och verksamheter där de sociala inslagen är viktiga / det viktigaste.
Det, ihop med mitt ointresse i pengar eller materiella tillgångar, gör att jag främst vill använda marknadsekonomin och det kapitalistiska systemet för att bygga saker som påverkar världen till det bättre. Men det passar inte in i allt – vissa saker går mer ut på att bara på att utmana mig själv, eller att ge andra personer jobb, så som Contentor och Student Network.
Och jag tror alla entreprenörer är egentligen sociala entreprenörer till någon del. Det är bara en fråga om hur mycket. Men jag inser att jag ofta fattar beslut som inte är det absolut bästa rent ekonomiskt, men som jag tror leder till ett bättre slutresultat för alla parter. Vilket för mig till nästa punkt.

Vad driver mig egentligen?

Jag får rätt ofta frågan, vad som driver mig. Och jag vet inte om jag har ett svar på den. Men jag vet att jag väldigt mycket bryr mig om att göra min närregion bättre. Mycket av det jag gör gör jag för att jag tror det hjälper Helsingborg bli en roligare / bättre / trevligare stad. Eller Skåne / Greater Copenhagen. Av någon anledning så bryr jag mig väldigt mycket av min geografiska närhet, och jag tar väldigt många beslut baserade på “kommer detta leda till att staden / regionen blir bättre?”.

Utmaning: hålla kontakten

En sak jag inte är nöjd med personligen är att jag slås av hur bra personer jag har runt mig eller som jag har kärt känna på vägen, men som jag inte riktigt tar mig tid till att umgås med. Nästan varje gång jag pratar med någon är det i något ärende, eller att jag har någon fråga eller vill höra om något specifikt projekt. Jag har många jag inte riktigt hinner prata med och bara fråga “hej, hur är läget, egentligen?”. Det tycker jag är synd. Jag har i och för sig en stående lördagsfika med ett gäng väldigt trevliga och bra personer i Helsingborg, och jag är väldigt glad för att jag bor i kollektiv, men jag hade gärna hållit mycket bättre kontakt med vänner man har fått genom YEoS eller intressanta personer man har lärt känna genom andra saker jag varit aktiv i som CPHFTW eller Burning Man och Borderland.

Framtiden

Mycket händer framöver. Bland annat är det just nu väldigt långt gångna tankar kring att göra en mindre inkubatorsmodell kring universitet i Helsingborg, vilket jag hade blivit involverad i i så fall, och hade sett som en väldigt bra sak att få till. Men även många andra planer och tankar finns. Vi får se vad framtiden allt ger!

One thought on “Vad gör du egentligen Karsten? Status höst 2016”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *