Vad ska man rösta på i regionen?

Rörande vad som är bra att tänka på om man inte vet vad man ska rösta i regionen / landsting.
[Disclaimer – jag har inte koll på allt, detta är baserad på vad jag har lärt mig hittills, jag rättas gärna om jag har fel i något!]

Regionen och landstingen har, i nästan alla fall, endast två stora uppgifter: sjukvården, och kollektivtrafiken. I Region Skåne är sjukvården den absolut största – av regionens 38 miljarder kronor, går 33 miljarder till sjukvården.

Så vilket parti du ska rösta för i regionen, är nästan helt avgörande hur du tycker sjukvården ska fungera. För kommunerna påverkar sjukvården väldigt lite, och även nationellt påverkar man inte sjukvården så mycket. Det är regionerna och landstingen som är sjukvården i Sverige.

Sjukvård

Alla partier vill ha fungerade sjukvård. Här är det viktigaste att det finns några saker som är politiska skillnader, varav en är den största är: vinster i välfärden och vårdval.
I blå regioner så som Halland och Jönköping är vårdköerna kortare än i röda, och en av anledningarna är att man tillåter fler privata utförare av vård att sköta den. Detta är bra för, då en av de största faktorerna för långa vårdköer anses vara brist på personal. Genom fler arbetsgivare än bara regionen / landstinget själv, kan löner ökas för de som jobbar, då de med en gång har mer än en enda stor arbetsgivare att arbeta för om de vill.

En annan skillnad mellan partier är digitalisering, och hur mycket man fokuserar på det.

Kollektivtrafik

Generellt är det här inte så stor skilland på partierna, vad jag har sett. Vinster inom kollektivtrafik verkar förekomma överallt, och det har inte varit på tal att regionerna ska driva bussbolag eller så, utan här verkar upphandlingar och konkurrens vara det vanliga – vilket jag tror är bra, speciellt på lokal nivå så som busstrafiken, där rätt många kan buda. Tågtrafiken är lite svårare, och här är det även mer komplext, med staten (trafikverket) som styr själva järnvägen och dess utformning, medans samordningen är regionen (så som Skånetrafiken), och sedan är operatörer (så som Arriva och DSB) är företag som budar på att styra tågen.

Jag har inte hittat större skillnader mellan blocken när det gäller kollektivtrafik. Alla tycker den ska bli bättre, men ingen har en solklar plan på hur, speciellt då det ofta kräver utbyggnad, vilket är nationellt styrt.

Rörande Skåne

Bor du i Skåne och ska rösta i regionvalet, vill jag starkt rekommendera att rösta på Centerpartiet, just för fokuset på effektiv sjukvård, och på digitaliseringen. Niels Paarup-Petersen är en fantastisk eldsjäl som brinner för att digitalisering inom vården behövs – som han ser som ett krav för en rättvis och kostnadseffektiv vård i framtiden.
I Region Skåne är det S som har styrt nu, och Region Skåne har i dagsläget en av de mest belastade sjukvården i Sverige, så en ändring där tror jag behövs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *