Eröffnung des Webshops für entkoffeinierten Kaffee

Ich freue mich das neuesten Projekts vorzustellen: decaf-kaffee.de, einen Online-Shop, der sich ganz dem entkoffeinierten Kaffee widmet.

Die Idee zu decaf-kaffee.de entstand um eine Lücke auf dem Markt zu füllen. Entkoffeinierten Kaffee wird immer populärer, und einen shop mit diesem Fokus zu öffnen war eine intressante möglichkeit. Ein Shop mit qualitativ hochwertigen und geschmackvollen entkoffeinierten Kaffee.

Dies ist aber erst der Anfang. Wir haben noch viele Ideen und Pläne, um unser Angebot zu erweitern und die Welt des entkoffeinierten Kaffees weiter zu erforschen.

Klimatrådgivaren förbättrat

En sida som jag arbetat med under senaste året är sidan som hetter klimatrådgivaren.se. Tanken är enkel: att samla olika initiativ på en sida, och göra det lätt att hitta klimatsmarta val. Började listan i Helsingborg, men är öppen att lägga till platser runt om i Sverige.

Tanken är främst att tipsa om lokala initiativ, så som restauranger med klimatsmarta alternativ, eller ställen där det går att reparera kläder eller andra produkter. Men även att tipsa om digitala tjänster för delningsekonomi, eller andra initiativ eller saker som är bra för den som vill hitta klimatsmarta lösningar.

På sidan finns nu även en bloggpost som sammanfattar olika delningstjänster och appar för att leva klimatsmartare. Spana in den:
Tips på appar för att dela på saker.

Contentor och AI under 2023

Contentor har senaste året verkligen haft en intressant tid, när AI kommit på allas läppar. Bolaget har arbetat med AI och det som kallas för MT (machine translation) på olika sätt rätt länge, och laborerat mycket (ett tag funderade vi på att bygga en egen AI, men är väldigt glad vi inte gick den vägen nu när det slagit igenom).

Men senaste året har det verkligen exploderat, både i utbud av smarta lösningar, men framförallt ur kunders medvetenhet.

Teamet på Contentor har sammanfattat året, och går in på lite vad man gjort. Du kan läsa mer här:

https://contentor.se/blogg/contentor-2023-en-resa-av-fornyelse-tillvaxt-och-innovation/

Nybryggt lanserar med ny plattform

Teamet på nybryggt.nu, webbutiken som säljer kaffebönor på nätet, har lanserat ny hemsida – och gått över från Wikinggruppen, vilket var plattformen som sidan varit på sedan start, när jag en gång i tiden tog över den, till Quickbutik nu.

Tanken med övergången är att göra det smidigare rent operativt i dagliga verksamheten, där Quickbutik gjort smarta och bra lösningar, men även att lättare hänga med i utvecklingen av nya lösningar, vilket Quickbutik fokuserar väldigt mycket på.

Men tanken är även att underlätta att driva flera varumärken från samma back-end. Redan idag har den verksamheten 8 olika varumärken, som ligger på lite olika platser. Så att samla dessa är en del av strategin, som nu startar.

Men just nu fokus på att övergången sker så smidig och smärtfri som möjligt. Att byta plattform är alltid en utmaning för en e-handel. Så nu all fokus på att kunder fortsättningsvis även lätt kan köpa bryggkaffe (inkl Zoegas så klart), kaffekapslar och även tillbehör så som kaffeburkar på ett enkelt och bra sätt på nätet.

Bra jobbat teamet med att lansera nya sidan!

Tankar om innovation och startups i Helsingborg och regionen

Detta är från ett gästinlägg som ursprungligen poblicerades på Helsingborg Innovation. Men jag tänkte intressanta tankar och perspektiv på hur jag ser på startups, innovation och denna region.

“Jag har i över 15 år varit med och skapat innovativa miljöer och sammanhang”

För mig är nya idéer det mest centrala i att skapa förändring. Hur kan vi lösa problem på nya sätt? Och vilka problem är relevanta att lösa?

Jag har genom de företag jag varit med och startat upp sett många idéer, och vet att det är skillnad på bra och dåliga idéer, och på idéer i startups och i stora bolag. Denna vecka tänkte jag prata lite om det! 

Startups – vad är en startup egentligen?

Det är ofta prat om startups. Men vad är en startup egentligen? Det finns ingen direkt definition, utan vad som räknas som startup skiljer sig från person till person. Jag brukar tänka att ett startup är ett tillväxtbolag, som vill växa mycket, och som inte är börsnoterad eller för gammalt. Men med en sådan definition kan ett startup vara en person, eller ett företag med 1000 anställda om det är vuxit kraftigt. Tillväxt är det mest centrala – man vill nå så många människor som möjligt med sin produkt / idé / tjänst.

Det tar ofta tid att bygga ett startup. Ofta börjar det innan det ens är ett bolag – att det börjar som en idé eller enklare produkt, som utvecklas under kanske några år, innan man själv är i rätt läge eller hittar rätt andra personer att starta företaget med. 

Startup, idéer och innovationer – hur hänger det ihop?

“För stora organisationer kan startup vara den billigaste FoU”

En trend som kommit mycket senaste 10 åren är att startup står för mycket av den FoU (forskning och utveckling) som sker på i stora organisationer – både offentligen och i stora företag. 

Dettta då stora organisation är bra på förbättringar. Startups är bättre på att se saker på helt andra sätt.

Så många stora organisationer har insett, att ska de ha helt banbrytande idéer så är det bättre att börja samarbeta eller investera i startups, som kan komma på och förverkliga dessa.

Men det är därför inte alltid lätt. Precis som all forskning och utveckling finns det stora osäkerheter och de flesta sakerna leder inte till framgång – men kanske till insikter.

För just det att startup ser på saker helt annorlunda, och ser nya lösningar, är ofta det som gör det svårt. För det är många lösningar som vid första anblick låter smart, men som när man lär sig mer visar sig att de inte funkar. Men ibland har startups rätt, och det visar sig den där helt annorlunda lösningen funkar visst – och då kan den nya lösningen vara mycket effektivare än det etablerade sättet.

Utmaningen är att så tidigt som möjligt förstå hur man kan se om något fungerar eller inte. De bästa startups hittar det snabbt.

Att lyckas med startup

“Jag har sett många startups som gjort allt rätt, men ändå misslyckats, och startups som jag inte trott på, som lyckats jättebra”.

Jag har genom åren i startup och innovationsmiljöer insett att det inte går att avgöra i förväg om en idé kommer lyckas och bli bra eller inte. Det har gjort mig ödmjuk, och även de idéer jag kan uppleva som helt galna, ska jag inte döma ut – för det kan vara de faktiskt fungerar.

Hur kan man då lyckas med en idé?

Man har gjort undersökningar på vilka startups som lyckas bäst. Om det finns ”recept” för att lyckas. Det visar sig att många saker är viktiga. Men en av de viktigaste var: att ha tur. Vilket kan vara lite demotiverande, men är viktigt att förstå. Tur visade sig vara viktig, då framförallt tajming, att göra rätt saker i rätt tid, och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, kan vara helt avgörande. Problemet är att tajming är extremt svårt att pricka in, utan man vet först efteråt om man hade rätt tajming eller inte.

Därför är bland de viktigaste sakerna att inse, att man kanske tajmade fel, och det är dags att lämna sin idé och gå vidare till en annan – det finns alltid andra saker att lösa, och andra saker som gör världen bättre. Men det är väldigt svårt beslut att fatta i ett bolag, även om det ibland är det bästa.

Men även om det är jobbigt för ett enskild startup att tur är en viktig faktor, så gör det att vikten av ett bra startup community är ännu viktigare. För ju fler startups som försöker lösa problem, desto större sannolikhet att flera har tur och lyckas. Det är just därför jag engagerar mig i communitys, och bland var med och drog igång @skanestartups – för kan vi göra så det blir lite bättre förutsättningar för många bolag, så kommer de ge stor efffekt samhällsmässigt.

Kul startups i Helsingborg

“Det finns oväntat många intressanta bolag som startats i Helsingborg senaste åren”

Finns många roliga startups som har startats i Helsingborg, ofta på platser så som Mindpark, Hetch och E-commerce Park. Några exempel här, på bolag jag själv följt, ibland varit med i, men framförallt med team som imponerat på mig och som skapar bra saker:

Wellbefy, som arbetar med att göra personalhälsa digital. Ett bolag som är sprunget ur Health Management vid Lund Universitet, och varit en del av båda Mindpark och Hetch.

Quickbutik, ett bolag som vill göra det så enkelt som möjligt att sälja saker online. De har blivit sveriges snabbast växande ehandelsplattform, och startade som en del av inkubatorn på E-commerce Park.

Bintel, som arbetar med att göra hantering av soptunnor och soprum mycket smartare. ett bolag som nu är stora nationella, men som vars början var på ett hackathon på Mindpark

Hbgdesignlab, som också är inom e-handel men även utvecklar många olika andra lösningar, så kallade mikrotjänster, på ett innovativt sätt, där de snabbt kan testa marknaden för saker.

Det finns många fler, och detta är bara några olika bolag. Generellt är det för startups superviktigt att det finns kreativa och tillåtande miljöer, där man kan bolla idéer och träffa likasinnade människor, men som har andra erfarenheter. Jag är själv involverad i flera sådana här sammanhang, som Mindpark, E-commerce Park och VentureLab.

Vi lever i en unik region

“Vi är inte tillräckligt stolta över vår region”

När man tittar på det, inser man snabbt att Helsingborg med den omkringliggande Öresundsregionen är en av världens bästa platser när det kommer till startups och innovationer. Sverige och Norden ligger i topp i många rankingar, men även om man bara kollar på vad som görs här. Vi bor i en del i världen ditt folk vill flytta, många talangfulla människor samlas, och med topp universitet. Här ligger man i framkant med både ny forskning inom material, men även sociala program, innovation lösningar och tjänster. Och vi är en region där det är fantastiskt att leva – även om det så klart kan bli ännu bättre. 

Framförallt att det är så mycket kompetens som samlas här, gör att bolag och organisationer kan dra nytta av smartaste tankarna och hjärnorna, och vara med och skapa framtidens standarder. Det är helt klart en fantastisk plats att vara verksam i startup och innovations ekosystemet i! 

 

Insights from Almedalen 2023

Trying to gather some thoughts about Almedalen. For most it is associated with politicians, but it is actually a lot broader. Almost all industries and sectors have a alot of activiity during this week, and you really meet all kind of decision makers.

Future of commerce

One of the sessions I went to was about the future of commerce, focusing on unstaffed stores and automatic checkout adoption in stores.

The panel, consisting of both people from the big retailers in Sweden (Meta Persdotter at Coop) institutes such as HUI (Erik Bergh) and Svensk Handel (Henrik Ekelund) as well as Urban Höglund from Swish and Sofia Norén from Storekey, who enable solutions.

Some data shared during the talk:

  • In Sweden now more customers prefer self-checkout at stores to “traditional” checkout.
  • Reasons for prefering self-checkout vary however. One thing that was unexpected was that around 20% of young people prefer self-checkout as to not needing to show what they have bought to another person.
  • Un-staffed stores are becoming more common, but have some adoptation challenges. One is the feeling of security, as there is no staff present. This can be solved by either technology  (cameras) or by have the unmanned store close to other things where there are people (such as next to a restaurant or so)
  • New trends that would be tested soon where to make staff at a clothing retailer take payments directly using mobile phones, and not having any cash-register at all – instead just interactions on the floor between staff and customers.

Main take away is that e-commerce and “regular” commerce are really starting to blend in ways that make them indistinguishable. And is there actually any point in making a difference between them?

I have followed this field for a long time, ever since our coworker Robert started what is now Honestbox at Mindpark. We will see a lot more progress on this field I am sure!

Solar power discussions

Another session at Almedalen was about solar power and the energy transition. I do not have any direct business interests in this field (but we have some fun coworkers at Mindpark that work in this field). But I have a big personal interest in this, as some of you know.

There was, not unexpected, a lot of talk about sustainability at Almedalen (of the 2000 sessions about 500 contained the word “hållbarhet”!)

This one, about solar power, I found very interesting.

On stage where Axel Alm from Solkompaniet and Magnus Häggström from Helios Nordic Energy, representing the industry. But it was combined with both landowners (Tove Lönstad from LRF) and builders of “big boxes with lots of roof” (Matthias Kettelhoit from Logicenters). But also Peter Wigert from Svenska Kraftnät and Martin Sjödahl from Länsstyrelsen Kronobergs län. Both Svenska Kraftnät, who operate adn build the power lines and Länstyrelsen, who give permissin for building new power sources, are often seen as obstacles when it comes to enabling the energy transition.

Some interesting insights:

  • Solar power is viable in many parts of Sweden on a similar level as Denmark and northern Germany, some of the areas where the most is build in Europe.
  • In sweden it takes roughtly 1 years to get planning and approval going, and 1 year to build a solar power plant. That makes it the fastest form to build
  • Solar and wind have strong synergies – often when it is not windy, the sun i shining. Almost perfect correlation.
  • Energy storage is becoming more common, and 50% of solar plants build in germany now have solar storage as well.
  • The interest in building solar power plats in Sweden has grown a lot: Länsstyrelsen Kronobergs län hade during 2020 1 application, during 2021 one application a month, and now one application a week. And the applications are for bigger and bigger plants as well.
  • They have also now made cases of reversing former solar plats to fields again, and it showed that this is no problem at all, and the soil is even better after solar power cells are removed.

There are some bottlenecks however:

  • Permits still take longer then the industri feels they need to take
  • There is a legal issue with having a limit of 500 MWh, above that you need to pay taxes even if you consume the electricity yourself. This is a rule most European countries do not have, and would enable a lot of industri and logistics buildings to be covered with solar cells.
  • Connecting the solar plants to the grid takes time and planning, often on a regional level.

Svenska Kraftnät was also clear that there are obstacles: we can build a lot of solar power, but the national grid will not be able to cope with it all. Most of the energy consumption from solar power needs to be close to where it is generated. Currently they are paying about €1000 per MWh for somebody to increase demand when there is over-production, which larger amount of solar power will lead to.

Another insight I did not know: power lines are not deemed a “riksintresse”, which makes building new ones get harder, as it competes with a lot of other interests when it is about getting permits.

I truly believe solar power will be the main energy source in the future. It has too many advantages and will get only even cheaper. However it will take many years for the transition. But if the transition just continues at the current rate, a bit after 2040 the total global energy consumption would be met by solar power alone…. (I wrote about that recently: solar energy consumption trends globally)

The future if offices and work

Maybe not unexpected, but more the one session of Almedalen i was part of was about real-estate and especially the future of offices and work.

One panel, with Helene Lidström from Castellum, Paulina Brandberg, Jämställdhetsminister & bitr arbetsmarknadsminister, Peter Hellgren, CEO at Consid and Leif Denti, researcher in innovationspsykologi at Göteborgs universitet, focused a lot on remote work – a topic that is super relevant and where we with Mindpark see interesting development.

Insights from this topic was amongst other:

  • That most people in Sweden want flexibility for themselves, but at the same time they want that their collegues are at the office when they choose to be at the office as well…
  • There still seems no concesus on how remote work should actually be structured. So far it is only clear that there is no universal rule that works for everyone.
  • Many long term effects are still unclear, such as how gender equality at the workplace is affected by remote work.
  • Research clearly shows remote work improves people job satisfaction.

Peter Hellgren shared some specific insights from Consid as well, such as that they could measure that men aged 25-30 who were not in a relationship where a lot less happy with remote work compared to other groups. They could also now see a higher degree of participation (over 70%) compared to before the pandemic (around 64%) when it comes to social activities with colleagues.

Besides remote working, there where also a lot of discussion related to sustainability and real-estate. A thought that stuck with me was when one person, working as a sustainability manager at a big real estate company said it has been very challenging for her to go from being seen as on the good side, the side that is seen as the builder of the future for our society, to being on the bad side, the side that is responsible for a big part of Swedens carbon emissions.

And this is very true, and having talked to many sustainability managers in this sector it is clear: a person working with sustainabiltiy on real-estate has really had their roles transformed over the last decade, from social sustainability to much more focus on environmental sustainability.

In general within sustainability circularity was of big interest now, how to build with recycled material. But in discussions some interesting thought where raised as well: what if the houses being build and planned right now are the last houses being build? As it will be harder and harder to build new houses when emission targets need to be met…

Overall as always, lots of interesting perspectives and thoughts that emerge from sessions at Almedalen.

Trains and railways

Almedalen truly is so many different fields and industries at one place, which is one of the reasons it is relevant for many different people around Mindpark. One topic I myself find fascinating (and where I am involved a little as backer of All Aboard), is trains and railways.

There where many sessions on that at Almedalen, but one that I attended was about trans-european railway and challenges in going by train from Sweden to different destinations in Europe. Having recently been traveling from Venice to Helsingborg by train, I wanted to listen to what is in store for the future.

The panel, consisting of Jakop Dalunde, EU politician, Caroline Åstrand from MTR, Susanna Elfors (who founded the facebook group “tågsemester” with 170.000 members) and Mats Almgren from SJ. This was in the agenda 2030 arena, moderated by Mattias Goldmann.

Some insights:

  • Train are truly the most green travel solution for longer distances. 90% less emissions if you go by train in Sweden. Even in not so green countries, such as Poland, where a lot of energy is from coal, still 60% less emissions if you go by train.
  • It will get more expensive to fly in future, with new regulation and taxes. Probably 500 kr more for a flight within Europe.
  • Night trains are not really profitable for train operators at the moment.
  • The reason phone connectivity is bad on trains is because the windows are not “radio transparent”! New trains will have more transparent windows, which should make that better.
  • SJ is working on making it easier to book trains across countries.
  • Another insights: everything with train and infrastructure takes time. When someone working with trains says “this we already are solving”, they mean it is maybe done by 2024, but maybe first 2025 or 2026… (such as those radio transparent windows, or easier train booking even if that one actually might be done by fall 2023 already….)

A better booking experience is truly needed. This is why I am a backer of All Aboard, because they have built the technology to be able to have smooth booking system that covers almost all of Europe – which is what I believe will make it more accessible. They also have an interesting take, making it possible to find different routes, not just the quickest one – which is something you want to consider when going on holiday instead of traveling for work for example.

But the main insight is that there are many obstacles for making trains in Europe better. Most of them are national, as a lot of rules are set nationally, and small things such as traindrivers needing to be in the language of each country, computer systems for trains are set national, railway standards are set nationally etc. As Jakop put it: on of the best solutions here is actually to give more power to the EU, so that not every country makes their own decisions, which are not always informed about what decisions other countries are making at the moment….

World renewable energy consumption projection

A year ago, about the time when I together with some others started a sustainability event series at Mindpark, I got curious: are we moving fast enough when it comes to the energy transition?

I thought maybe it is possible to just get an overview of that, so  I googled for data. And data there was – the ourworldindata.org site had info listed on global energy consumptions, in a way that was useable to see how the trend has been going for the last 30+ years.

I thought: what happens if we just take the past trend, and project it into the future?

Said and done, and I did a post about it last year (in Swedish, but the graphs tell their own tale)

That post made me hopeful – if we just take the trend from 2015-2019 for all renewable energy sources, and project it into the future, we will have more renewable energy production 2037 then we have global energy consumption! And by 2038 we would produce a massive 60.000 TWh more then needed globally (an overproduction of over 25% of world energy consumption by then!).

That blogpost also made it clear: it is mainly two sources of renewable that make all the difference: wind and solar. Nuclear, hydropower and everything else makes really little difference, unless the speed of building them increases 10x or more, which is just not realistic.

This is also why overproduction is important in the long run, as that makes the challenge of solar and wind being intermittent much less of a problem.

How is it now in 2023?

However, I was not wondering, a bit over one year later – now there is more data available, and have the number for 2020 (2021, which is available now as well) been going as projected by this very simple model?

The answer is both better and worse.

A big challenge in doing these projections is to decide what years should be reference years for determining the yearly increase. Last post I used 2015-2019, 5 years. This is rather short time, but as this was before pandemic (and war in Europe) I felt they would be OK. Also, including a longer period would have made the increase bigger. So I opted for a “pessimistic” approach, and took just the last 5 years, as I assumed that as especially wind and solar matures, the rate of increase might be slower than at the earlier years.

If you want to see all energy sources and historic details, all the data is in a Google spreadsheet here.

What is worse?

Using that same approach for the data now, means the years 2017-2021 become reference years. This shows that the rate of increase have lowered for the two most important energy sources in this perspective: wind and solar. Wind was in the last blogpost I wrote growing at 14.5% yearly on average 2015-2019. Now on average 2017-2021 it has grown at 13.6%. So a decrease in speed.

For solar the numbers where 28.9% for 2015-2019, and it is for 2017-2021 25,4%, which is an even bigger decrease.

This affects the future trends, as solar and wind are the most important drivers. Making the same projecting with this data, moves the year when renewables is higher than world energy consumption back two years, to 2039 from 2037. Moving the goal back two years in an blogpost one year later, is of course a very bad sign (as it would say the goal is moving away further if this continues, with next year it being moved to 2041 maybe and so forth…)

What is better?

However, when looking at the numbers, the number are rather better than projected. This is because ourworldindata.org update their numbers, and the numbers where actually better in 2019 than what was initially reported last year by them. So my projections last year where that by 2021 wind power should be 4641 TWh, while the numbers released now show that it was 4872 TWh. For Solar it was however lower, my projections said 2979 by 2021, while the actual number was 2702 TWh.

When doing this for all renewables, my projections said all renewable energy sources by 2021 should be in total producing 27127 TWh. In the data released it is shown to have been 28161 TWh by 2021, so over 1000 TWh better. So the actual numbers are moving better than the projections.

Why are the numbers different?

I actually do not know why the historic data is different from ourworldindata.org. And this makes all of the data in this post very uncertain – and highlight this is really just a very rough estimate and projections. This is not very scientific, and is basically done for myself as an interesting thought-experiment. But I thought might be interesting for more, and therefor I made this post and shared it.

And I am looking forward to seeing how the data, and projections, look next year!

 

Service Supply Scandinavia – march 2023 update

Roosa has just made an update for how nybryggt.nu and Service Supply Scandinavia has been during March. Here it is:

March was a decent month, yet still our second best ever (looking at Nybryggt only). We had a growth of 17% with a result of 27,852 kr. We managed to turn around the trend of decreasing orders, and had now 15% more orders than March last year. We started sending out newsletters to more people, and tried out some package deals and new campaigns. We visited Kahls in Göteborg and learned more about tea.

Looking at the budget, we had a much lower purchase volume of coffee but one big purchase of machines, which balanced out the purchases quite nicely.

We have now also changed our accountant, which should result in less headache and decreased costs.

Highlights

  • SvD coffee capsule ‘’best i test’’ gave us numerous new customers as we currently selling the #1 capsule of the test (Molinari Rosso pods)
  • Introducing new capsules to the assortment and noticing a general increase in the capsule sales
  • Launch of tea category: we will officially tell about our launch to customers in April, but we have already taken in some tea in our assortment and sold a few packages.
  • Digitalising our accounting

Lowlights

  • Stock-out of one of our best sellers over one week time. The reason we changed to a Swedish distributor here was that we would never run out, so this was a real bummer.

Happenings

  • Working on getting better payment terms from our foreign distributors to be able to maintain better liquidity.

Café1886 / Zoégas café

We are now finished with the renovation. Hurray! Yet there is still plenty to do as we still have to put all the furniture and decoration in place. But definitely seeing light at the end of the tunnel.

We have an official reopening on the 7th of May, you are obviously all welcome!

The turnover for the month was 184,429 kr. The result of the café is still negative, which is quite reasonable considering the very few sitting places we have had to offer during the renovation. Definitely time to turn that around though, hopefully reaching a positive result in April already.

Cash

As usual, you can find more figures from the Open Financials file, but here is a brief of our March in numbers.

  • 17% = growth compared to the previous year
  • 1021 = amount of orders
  • 665,292 kr turnover
  • 27,852 kr result

The café is a separate company now, so it is not included in the numbers above. You can find the cafés finances here

Over and out!

//Roosa

Mindpark har öppnat i Göteborg

Är jättestolt över att Mindpark har slagit upp dörrarna till coworking spacet i Göteborg! Detta är första platsen i denna härliga stad, som ligger vid Järntorget, precis vid älven och med utsikt över mot Lindholmen och Karlatornet som just nu håller på att byggas.

Det kommer bli en magisk plats, helt klart. Karolina som inreder våra platser har gjort ett riktigt bra jobb, och samarbetet med leverantörer gör att det helt klart kommer bli en plats som känns härlig.

Men det viktigaste på alla Mindparks är människorna. Och nu börjar alla flytta in, och även mötesrummen i Göteborg att användas – så det börjar bli liv och härlig energi på platsen!

Nu ser jag fram emot att fler coworkers ska komma till platsen, och att det blir många event och andra arrangemang där kunskaps delas – precis som vi vill ha det!

Insights: the future of coworking in Sweden 2023

Spent a day in Östersund with people from different coworking spaces all over Sweden and abroad. Good talk and discussions about the future for coworking, how the market is changing right now and what trends we see. Interesting also with the European and global perspectives from Dimitar Inchev and Pauline Roussel – who started out in Berlin and then have visited over 250 different coworking spaces!

Some take aways: we see more kind of coworking emerge. This has already been going for a while, with some focusing on certain topics (such as E-commerce Park of Sweden in our case), and those that want to build a broader and more inclusive community (Mindpark in our case). However there is also the change happening where certain are focusing on flexibility, and others on community. This will probably continue – and for some it can be part of the same concept, but others might focus on only one of these. Definitly not all coworking will be community focused in the long run – or it might change name along the way.

Other trends are “coworking with anything”, ie a gym with coworking space, malls with a coworking space and hotels with coworking spaces. Some of these might stick, but having seen all of them myself, and knowing not all are around anymore, I am unsure if this is a lasting trend or not.

Another thing that I think is lasting however is a trend for rural and remote coworking. Here it is easy to build a great community, which makes it possible to have a space that lasts and endures. Coworking is since years no longer a big city phenomenon.

And one of the most important insights: in the future you as a worker will not have one office. You will have many offices. We are already at that point, but I not everyone has realized that yet. This already started before the pandemic, but was accelerated during it (as much else).